Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun binasına düzenlenen saldırıyı değerlendirdi.
KurtulmuÅŸ, düzenlenen silahlı saldırının hiçbir ÅŸart altında kabul edilemeyeceÄŸini belirterek, "Ä°nsanlık dışıdır, vicdan dışıdır, ahlak dışıdır ve açık bir terörist saldırıdır. Sadece orada hayatını kaybedenlere karşı yapılmış bir saldırı deÄŸil, bütün insanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Åžiddetle, nefretle kınıyoruz" dedi.
KurtulmuÅŸ, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve beraberindeki heyeti, BaÅŸbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.
Guterres'e, Türkiye'nin çabalarını takdir etmesinin yanı sıra, Suriyeli mülteciler konusunda bütün dünya ülkelerini daha hassas olmaya, daha yardımsever bir tutum takınmaya ve Suriye sorununun çözülmesi için yeni perspektifler geliÅŸtirmeye davet ettiÄŸi için teÅŸekkürlerini ileten KurtulmuÅŸ, "Bu sözleri Türkiye'nin zaten var olan bu kararlılığını biraz daha da artıracaktır. Türkiye'nin bu anlamdaki gücüne güç katacaktır" diye konuÅŸtu.
Kendilerini Türkiye'de görmekten memnuniyet duyduklarını dile getiren KurtulmuÅŸ, BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸiyle de hem AFAD, hem diÄŸer yardım kuruluÅŸları olarak yakın iÅŸbirliÄŸi ve iliÅŸki içerisinde çalışmaların devam ettirildiÄŸini aktardı.
KurtulmuÅŸ, "Türkiye, sayısal olarak belki hiçbir ülkenin bu kadar kısa bir süre içerisinde karşılayamayacağı kadar çok mülteciyle karşılaÅŸmıştır. Yaklaşık 1 milyon 700 bin mülteciyi barındırıyoruz. Ayrıca 23 kampta barındırılan bu mültecilerin önemli bir kısmı, 227 bini kamplarda barınıyor. Geri kalan 1 milyon 400 bine yakın insan ise ÅŸehirlerimizde halkın içerisinde yaşıyor" ifadesini kullandı.
Sadece devlet kuruluÅŸları üzerinden deÄŸil, sivil toplum kuruluÅŸları üzerinden de bu yardım faaliyetlerinin organize edildiÄŸini anlatan KurtulmuÅŸ, "Biz gerçekten Türk halkının göstermiÅŸ olduÄŸu bu hamiyetperverlik ve misafirperverlik duyguları dolayısıyla da gerçekten büyük gurur duyuyoruz" dedi.
Bugün AFAD'ın kuruluÅŸunun 5. yıl dönümü olduÄŸunu aktaran KurtulmuÅŸ, ÅŸöyle devam etti:
"5 yıl içerisinde bir dünya markası haline gelen böyle bir kuruluÅŸumuzun olması dolayısıyla da yine övünç ve kıvanç duyuyoruz. Ä°nÅŸallah bu anlamda AFAD'ın ve diÄŸer kuruluÅŸlarımızın yönetim kabiliyetlerini çok daha ileri bir noktaya götüreceÄŸiz. Bütün bunların ötesinde gönlümüz arzu eder ki; dünyada hiç kimse göçmen durumuna düÅŸmesin. Biz yardım edebiliyor olmak dolayısıyla manevi bir mutluluk duyuyoruz. Fakat sonuçta bu söylediÄŸimiz rakamların, 1 milyon 700 bin kiÅŸi diyoruz ama her insan için ayrı bir hayat hikayesi, her insan arkasında sevdiklerini, dostlarını, geçmiÅŸini bırakarak, ne kadar iyi ÅŸartlar içerisinde olursa olsun bir bilinmezliÄŸe doÄŸru geliyor. Gönlümüz arzu eder ki Suriye'deki bu insanlık dışı savaÅŸ bir an evvel son bulsun. Suriye'deki ve Irak'taki mülteciler derhal kendi ülkelerine dönsünler. Onlar bizim misafirlerimiz ama sonuçta isteriz ki herkes kendi memleketine dönsün. Onlar da bunu isteyeceklerdir."
KurtulmuÅŸ, "Biz Türkiye olarak aynı zamanda hem mültecilerin sorunlarını çözmek, hem de Suriye'deki savaşın sona erdirilerek, karşılıklı müzakere ve anlayış içerisinde barışın saÄŸlanması için de görüÅŸlerimizi ortaya koymaya gayret ediyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye, insani yardımlarda milli gelir bazında birinci ülke"
Guterres ise Türkiye'de, Türk devleti ve AFAD tarafından uluslararası koruma ihtiyacı bulunanlara verilen yardımları gördüklerini ve bu konuda çok büyük bir çabaya ÅŸahit olduklarını belirterek, gözleriyle ÅŸahit olduklarını söylediÄŸi bu cömert ev sahipliÄŸi için teÅŸekkürlerini dile getirdi.
Sadece Suriyeliler'e deÄŸil, aynı zamanda Iraklılar'a da verilen inanılmaz bir yardım mekanizmasını gözlemlediklerini ifade eden Guterres, ÅŸunları kaydetti:
"Bu tabii sadece komÅŸu ülkelerin deÄŸil, tüm dünyanın elini uzatması gereken bir durum. Tüm dünyanın bir dayanışma içinde gerçekleÅŸtirmesi gereken bir durum. Tabii Türkiye sadece bu krizle deÄŸil, dünyada global alanda da insani yardımlarını devam ettiriyor. Ä°nsani yardımları yapan üçüncü büyük ülke durumunda ÅŸu an. Devam ettiriyor. Milli gelir bazında da birinci ülke. Kampları gezerseniz göreceksiniz. Çok olaÄŸanüstü bir sistemle yardım mekanizmalarını geliÅŸtirmiÅŸ durumdalar. Bu desteklenmesi gereken bir durum. Sadece maddi destekler deÄŸil, sınırların açık tutularak, Türkiye gibi bütün komÅŸu ülkelere desteklerin devam etmesi gerekiyor. Bizim çaÄŸrımız bu noktada olacaktır. Çünkü bu uluslararası bir sorumluluk. Biz kalbimizle bu baÄŸlamda Türkiye'ye ve tüm kurumlara destek vermeye devam ediyoruz."
Türk devleti ve AFAD ile çok iyi giden mükemmel bir iliÅŸkilerinin bulunduÄŸunu belirten Guterres, "DesteÄŸimizi kalpten veriyoruz. Tabii bu okyanusta küçücük bir damla maalesef yapabildiklerimiz. Fakat bunu ihtiyaç içinde olanlar, ülkelerine saÄŸsalim ve dönebilecekleri duruma gelebilecekleri bu geçiÅŸ döneminde, bu ara dönemde mutlaka her fırsatta hazır ve saÄŸlam olarak iÅŸbirliÄŸimizi devam ettirmek için burada olduÄŸumuz bildirmek istiyoruz" diye konuÅŸtu.
Uluslararası camianın, bu savaşın sonlanması için ÅŸu an itibarıyla yetersiz durumda olduÄŸunu dile getiren Guterres, "Ancak farklı açılardan destek mekanizmaları geliÅŸtirilebilir. Umuyoruz ki insanlar evlerine dönecekler ama bu baÄŸlamda, bu arada biz her ÅŸekilde uluslararası camiayı da yanımıza davet ederek, varlığımızı destek olarak sürdürmek için hazır olduÄŸumuzu belirtmek istiyorum" ifadesini kullandı.
"Şiddetle, nefretle kınıyoruz"
BaÅŸbakan Yardımcısı KurtulmuÅŸ, Paris'teki silahlı saldırıyla ilgili soru üzerine, "Öncelikle ÅŸunu ifade etmek isterim. Bir kere bu saldırı hiçbir ÅŸart altında kabul edilemez. Ä°nsanlık dışıdır, vicdan dışıdır, ahlak dışıdır ve açık bir terörist saldırıdır. Sadece orada hayatını kaybedenlere karşı yapılmış bir saldırı deÄŸil, bütün insanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Åžiddetle, nefretle kınıyoruz" diye konuÅŸtu.
KurtulmuÅŸ, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
"Ayrıca biz de haberlerden izlediÄŸimiz kadarıyla, saldırıyı yapanların son derece profesyonel bir hal ve tavır içerisinde olduÄŸu ve maalesef orada masum, sivil insanları acımasızca katlettiÄŸi, hatta yolda yaralı yatan bir kiÅŸiye de dönüp tekrar silahla ateÅŸ ettiklerini hep beraber gördük. Bu insanlığın kanını donduran son derece adice, kahpece yapılmış olan bir saldırıdır. Bunu kınadığımızı açıkça ifade etmek isterim. Ayrıca prensip itibarıyla kim, ne adına yapıyor olursa olsun, kime karşı yapıyor olursa olsun, terörist saldırıların hiçbirisini tasvip etmek mümkün deÄŸildir. Bu anlamda özellikle yıllarca terörden çok çekmiÅŸ olan Türkiye'nin içinde ve dışında çok çekmiÅŸ olan bir ülkenin insanları olarak diyoruz ki bütün dünya bu terörist saldırılara karşı uyanık olmak ve iÅŸbirliÄŸi içerisinde bulunmalıdırlar. Biz Türkiye Hükümeti olarak Fransa'daki bu saldırının aydınlatılması için eÄŸer herhangi bir yardım, destek istenirse Hükümet olarak bu desteÄŸi sonuna kadar vermeye hazır olduÄŸumuzu bir kere daha ifade etmek isterim."
"Ayrıca bu vesileyle sadece iÅŸin görünür yüzü deÄŸil, bu perdenin arkasındaki hakikatleri de bütün dünya olarak görmek zorundayız" deÄŸerlendirmesinde bulunan KurtulmuÅŸ, "Özellikle son yıllarda ve özellikle son günlerde Avrupa kıtasında artan Ä°slam karşıtlığı, artan yabancı ve göçmen düÅŸmanlığının ne kadar büyük bir tehlike arz ettiÄŸi ortadadır" dedi.
KurtulmuÅŸ, "Bu terör saldırılarının, bazı karanlık çevreler tarafından doÄŸrudan doÄŸruya Fransa'da ve Avrupa'da yaÅŸayan Müslümanlar'a karşı bir karşı ataÄŸa döndürülmesi muhtemeldir ve bu anlamda Ä°slam karşıtlığını körükleyecek yeni bir akımın doÄŸmasına imkan saÄŸlayabilir" diye konuÅŸtu.
Numan KurtulmuÅŸ, "Bunun için baÅŸta Fransa kamuoyu olmak üzere bütün Avrupa kamuoyunu, Avrupa'daki bütün politika yapıcıları teenni ile hareket etmeye davet ediyoruz ve bu haince saldırının arkasından yeni bir Ä°slam düÅŸmanı dalganın geliÅŸmemesi için herkesin elindeki suyla bu ateÅŸi söndürmeye gayret etmesini temenni ve tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı.
Yine aynı ÅŸekilde Avrupa'nın birçok bölgesinde, Fransa'da da çok sayıda Müslüman göçmenlerin bulunduÄŸunu hatırlatan KurtulmuÅŸ, ÅŸunları kaydetti:
"Bu Müslüman toplulukların, yani terörle hiçbir ilgisi olmayan, büyük çoÄŸunluÄŸunun hiçbir ilgisi olmayan bu Müslüman topluluklarının da teenni ile hareket etmelerini ve gerçekten kendi bulundukları toplum içerisinde, o toplumla iyi entegre olmuÅŸ bireyler olarak topyekun teröre karşı çıkmalarını da tavsiye ve temenni ediyoruz. Ümit ederim ki olayın arkasındaki gerçek çok kısa bir süre içerisinde ortaya çıkmış olur ve böylece kısa bir süre içerisinde maalesef geliÅŸen Ä°slam düÅŸmanlığı akımlarına destek olan bir geliÅŸme olmaz. Birilerinin bu iÅŸi yanlış bir ÅŸekilde maniple etmesinin zemini hazırlanmaz ve inÅŸallah topyekun da bütün insanlık olarak bu terör meselesine karşı çıkarız. Ben bir kere daha bu olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransız kamuoyuna ve bütün insanlığa en kalpten, içten, samimi taziyelerimizi ifade ediyorum."
- "Uluslararası camiaya yapılan çaÄŸrının yenilenmesi için büyük bir örnek"
Aynı soruya cevap veren Guterres de, "Bu trajik saldırı bize bir kez daha gösterdi ki Suriye'de olan savaÅŸ, sadece Suriye içinde deÄŸil" ifadesini kullanarak, Suriye'deki savaşın ve Irak'taki olayların günümüzde gördüÄŸümüz en büyük insani krizlerden biri olmaya doÄŸru gittiÄŸini belirtti.
Bu durumun var olan istikrarı da etkilediÄŸini ve tüm bölgeye yayıldığını kaydeden Guterres, ÅŸunları söyledi:
"Bu onun bir örneÄŸi maalesef, bugün gördüÄŸümüz bu trajik saldırı. Bu bize, uluslararası camiaya tekrar çaÄŸrımızı yenilemeye götürüyor. Savaşın bir an önce, Suriye topraklarında geliÅŸmiÅŸ olan ama yayılan savaşın bir an önce bitmesi için, bu bir politik tabii kararla alınabilecek bir durum, bir an önce buna ulaşılması gerektiÄŸini görüyoruz. Ä°nsanların acı çekmesinin bitmesi için, bu acıların sona ermesi için, bir an önce bu var olan bölgedeki krizin, savaşın sonlanması için uluslararası camiaya yapılan çaÄŸrının yenilenmesi için büyük bir örnek."
Yorum Yazın