Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni tip koronavirüse karşı bakanlık bünyesinde yürütülen anti-serum çalışmaları kapsamında, izole edilen virüsün önümüzdeki hafta hayvanlara verilmeye başlanacağını söyledi.
arım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlığına baÄŸlı Etlik Veteriner Kontrol Merkez AraÅŸtırma Enstitüsü MüdürlüÄŸü'nde Kovid-19 aşısı çalışmalarına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. Pakdemirli'ye, tıp doktoru olan eÅŸi Ahu Pakdemirli de eÅŸlik etti.
Veterinerlerin tıp ilmine göre virüslerle daha fazla iç içe olduÄŸunu dile getiren Pakdemirli, Kovid-19 ile ilgili olarak bakanlığına baÄŸlı Pendik ve Etlik enstitülerinin önemli çalışmalar yürüttüÄŸünü söyledi.
Pakdemirli, Kovid-19'a neden olan virüsle mücadelenin multidisipliner çalışma gerektirdiÄŸine iÅŸaret ederek, bu konuda SaÄŸlık Bakanlığı ile koordineli çalışma yürüttüklerini anlattı.
Yürütülen çalışmanın ilk aÅŸaması olarak insanlardan virüs örneÄŸi toplandığını bildiren Pakdemirli, "Bu aÅŸamada hekimlerle çalışıyor olmanız lazım. Enstitümüzde de hem veteriner hekimler hem de hekimlerimiz çalışıyor. Benim eÅŸim de doktor. Birebir bu çalışmaların sıkı takibi için kendisinden rica ettim. Bu enstitüye çok sık gelip çalışmaları takip ediyor ve bana da rapor ediyor." diye konuÅŸtu.
"Aşı çalışmalarına örnek olacak"
Pakdemirli, çalışmalarda virüs örneÄŸi alındıktan sonra virüsün izolasyonunun yapılması ve çoÄŸaltılması gerektiÄŸini belirterek ÅŸöyle devam etti:
"Ä°zolasyon yapmak, balığı kılçığından ayırmaya benziyor. Akabinde çoÄŸalmadan sonra virüsün inaktivasyonunu yapıyorsunuz. Burada da virüsün savaÅŸ gitmeye hazır bir asker olduÄŸunu düÅŸünün. Virüsü öldürmüyorsunuz ama askerin elindeki tüfeÄŸi alıyorsunuz. Virüs böylece artık laboratuvar ortamında çalışmaya müsait hale geliyor. Bu iÅŸ saÄŸlık riski içerdiÄŸi için biyogüvenlik seviyesi 3 olan laboratuvarda çalışılması gerekiyor. Bu izolasyondan sonra da önümüzdeki hafta itibarıyla anti-serum çalışmaları için hayvanlara vermeye hazırız. Anti-serum çalışmalarından kasıt nedir? Öncelikle at ve tavÅŸanı hasta edeceÄŸiz. Hayvanseverler, 'hayvanlara acımıyor musunuz' diyebilir ancak virüs inaktive olduÄŸu için hayvan saÄŸlığına aykırı iÅŸ yapmıyoruz. Hayvanlar hafif de olsa hastalık geliÅŸtirecek. O hastalık sonucunda geliÅŸtirdiÄŸi antikor sayısı çoÄŸalacak ve biz bunları alarak kan ve diÄŸer unsurlardan arındırarak antikoru almış olacağız. Bu çalışma toplamda eylüle kadar sürecek. Bu çalışma ilerideki aşı çalışmalarına da örnek olacak bir çalışma. Bu çalışma baÅŸarılı olduÄŸu zaman aşı prototipi üretilmiÅŸ olacak."
Dünyada Kovid-19 tedavisinin bulunması için adeta yarış olduÄŸuna iÅŸaret eden Pakdemirli, dünya genelinde 80 araÅŸtırma enstitüsü, merkez ve ÅŸirketin çalışma yaptığını ve Türkiye'de de çalışmalar yürütüldüÄŸünü ifade etti.
Bu çalışmaların dünyanın pek çok ülkesinin önünde olduÄŸunu söyleyen Pakdemirli, "Türkiye'nin gelmiÅŸ olduÄŸu yer memnuniyet verici. Sayın CumhurbaÅŸkanımız da bu konudaki çalışmaları birebir takip ediyor." dedi.
AA
Yorum Yazın