Korku da büyük adımlar da

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Korku da büyük adımlar da
Suriye'de yönetim karşıtlarıyla devlet güçleri arasında günlerdir yaşanan çatışmalar Beşşar Esad yönetimini Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın en hızlı ve geniş kapsamlı reformlarını yapmaya itti.

Suriye'de yönetim karşıtlarıyla devlet güçleri arasında günlerdir yaşanan çatışmalar Beşşar Esad yönetimini Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın en hızlı ve geniş kapsamlı reformlarını yapmaya itti. Dün milyonlarca rejim yanlısı Suriyeli, başkent Şam'da 'birlik mitingi' düzenleyerek Esad'a olan 'sarsılmaz bağlılıklarını' dünyaya ilan ederken Suriye lideri hükmetin istifasını kabul etti. Esad, 2003'ten bu yana başbakanlık görevini sürdüren Naci Itri'yi ise geçici başbakan olarak görevlendirirken, yeni hükümet kurulana kadar da mevcut hükmetin görevde kalacağı duyuruldu.

İsyan hareketlerinin başlamasından kısa süre sonra Esad yönetimi 48 yıllık olağanüstü hali kaldırmış, maaşların artırılması, siyasi partiler yasası ve basın kanunu gibi yenilikleri içeren bir reform paketi açıklamıştı. Ancak muhalefet bu adımların yeterli olmadığını savunmuştu. Muhaliflerin Esad'dan çok çevresindeki karanlık yapılanmadan rahatsız oldukları, ülkede hükümetin istifasının önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

ESAD NE DİYECEK?

Reform çabalarına rağmen protesto gösterilerinin devam edeceği belirtilen ülkede kentten kente nitelik değiştiren ve henüz başkente ulaşmayan gösteriler için önümüzdeki Cuma'nın kritik gün olduğu ifade ediliyor. Bu arada Esad'ın, gösterilerin başladığı günden bu yana yapacağı ilk konuşmasını ise hangi söylemler üzerine kuracağı merakla beklenirken, ülkenin reformlar çerçevesinde halkın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda kurumsal temelde yeniden yapılandırılması yönünde iki söylemden birinin öne çıkması bekleniyor. İlk söylem Esad'ın başını çektiği ve halkın desteklediği liberal kanadın ülkede baskın olduğu ve yeni bir dönemin başlayacağının işareti sayılırken, ikinci söylem ülkenin son 40 yılıyla özdeşleşen Baas Partisi'nin başını çektiği statükocu söylemin varlığını devam ettireceğini gösteriyor. Suriyeliler için Baas Partisi istenmeyen kurum ve uygulamaların sembolü iken, Devlet Başkanı Esad'ın halk tarafından liberal tarafa konumlandırılması dikkat çekiyor.

 

3 şeyimiz var: Allah, Suriye, Beşşar

 

Suriye'de başkent Şam başta olmak üzere birçok kentte milyonlarca kişi sokaklara döküldü. Gösterilerde birlik ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'a destek mesajları öne çıkarken, bazı yabancı devlet başkanları ve uluslararası medya kuruluşları protesto edildi. Renkli görüntülerin yaşandığı gösterilere aralarında doktorlar, yargı mensupları, ünlü sanatçıların da olduğu bir çok kişi katıldı. Hristiyan ve Müslüman din adamları da gösterilerde yer alarak 'birlik' mesajı verdi. Halkın Suriye bayrağı, Beşşar Esad resimleri ve pankartlarla katıldıkları gösterilerde, "Bizim için üç şey var: Allah, Suriye, Beşşar", "21 milyon Beşar var", "Hepimiz Beşşarız" gibi sloganlar atıldı.

 

Şam bunu beklemiyordu

Londra'da yayınlanan Şark el-Evsat gazetesi Suriye'nin Arap ülkelerinde başlayan halk hareketinin kendisine kadar geleceğini tahmin etmediğini yazdı. Gazetede birçok Arap ülkesinde yaşanan olaylara ilişkin köşe yazarı Salih El Kallab imzasıyla yayımlanan makalede, "Suriye, Arap ülkelerinde başlayan tsunami dalgalarının kendisine kadar ulaşmasını aklından bile geçmiyordu" görüşü dile getirildi. yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zirve sürgün dediÖnceki Haber

Zirve sürgün dedi

Avrupanın en hızlısı Türkiyenin iki sırrıSonraki Haber

Avrupanın en hızlısı Türkiyenin iki sırr...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar