Paralel Devlet Yapılanması'nın iş dünyasını ve gazetecileri dinlediği ortaya çıktı. Dinlenenler arasında Koç ve Sabancı'da var.
Paralel Devlet Yapılanması'nın iÅŸ dünyasını ve gazetecileri dinlediÄŸi ortaya çıktı. "Terör örgütü üyeliÄŸi, organize suç örgütü üyeliÄŸi" gibi suçlamalarla ve uydurma isimlerle dinlenen ünlüler arasında iÅŸ dünyasının önde gelen isimleri yer alıyor. Ayrıca ünlü gazeteciler ve bürokratların da uydurma suçlamalarla defalarca mahkeme kararı aldırılarak dinlendiÄŸi tespit edildi.
Yasa dışı "telekulak skandalı", Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) BaÅŸmüfettiÅŸi Yunus Nadi Kolukısa tarafından yürütülen soruÅŸturma sırasında ortaya çıktı.
AA muhabirinin edindiÄŸi bilgiye göre, Kolukısa, Türkiye'de dinleme kararı alma yetkisi bulunan 11 mahkemeden geriye dönük olarak alınan tüm dinleme kararlarını topladı. Gerçek isimlerin yazılmadığı usulsüz dinleme kararlarında yer alan telefon numaralarının kimlere ait olduÄŸunu Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı (TÄ°B) kayıtlarından karşılaÅŸtıran Kolukısa, iÅŸ dünyasının ünlü ailelerine kurulan "paralel kumpas"ı tespit etti.
Üçer aylık periyotlarla tekrarlanan ve 2 yıl süren dinleme skandalının, 2008 yılı başından 2009 yılı sonuna kadar devam ettiÄŸi, bazı ünlüler için 6 kez mahkeme kararı çıkartılarak yasa dışı dinlemelerin sürdürüldüÄŸü belirlendi.
SABANCI VE KOÇ DA VAR
Paralel Devlet Yapılanması'nın emniyetteki kilit isimleri arasında yer alan dönemin Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Åžube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in, sahte isimler ve uydurma suçlamalarla istediÄŸi dinleme talepleri, çoÄŸu Paralel Devlet Yapılanması ile hareket eden hakimler tarafından yasa dışı biçimde kabul edildi.
Dinlenen ünlü isimler arasında Koç Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mustafa Koç'un eÅŸi Caroline Nicole Koç, DoÄŸan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Hürriyet Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Vuslat DoÄŸan Sabancı, iÅŸ adamları Hüsamettin Kavi, Mustafa Süzer, Mehmet Emin Karamehmet, Erol Altaca, DoÄŸan Holding yöneticileri, ressam Bedri Baykam, DoÄŸan Holding Finans ve Fon Yönetimi BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet Yörük, DoÄŸan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ä°hsan Karacan, DoÄŸan Holding Mali Ä°ÅŸler BaÅŸkan Yardımcısı Yener Åženok, DoÄŸan Holding Avrupa Temsilcisi Hakan Genç, DoÄŸan Dış Ticaret Yöneticisi Süleyman Kocakaya, eski Show TV Genel Müdürü Süleyman Serdar ÇaloÄŸlu, iÅŸ adamı Ä°brahim ÇaÄŸlar, Migros Ä°letiÅŸim ve Bilgi GüvenliÄŸi Müdürü Ömer Lütfi Karagöz, eski DoÄŸuÅŸ Grubu Genel Müdürü Cem Aydın, eski Aydın DoÄŸan Vakfı Yürütme Kurulu BaÅŸkanı ve eski milletvekili Orhan Birgit gibi isimler yer alıyor.
GAZETECÄ°LERÄ° DE DÄ°NLEMÄ°ÅžLER
Yasa dışı dinleme skandalında bazı gazeteciler için de yasa dışı dinleme kararları alındığı ortaya çıktı.
"Terör örgütü üyeliÄŸi, suç örgütü üyeliÄŸi" gibi suç isnatlarıyla telefonları teknik takibe alınan ve telefon konuÅŸmaları dinlenen gazeteciler arasında Mehmet Yakup Yılmaz, Yılmaz Özdil, UÄŸur Dündar, Zafer Mutlu, Ruhat Mengi, Aslı AydıntaÅŸbaÅŸ, Tufan Türenç, Mehmet Faraç, Ä°smail Küçükkaya, RuÅŸen Çakır, Mehmet Murat Yetkin, Metin Yüksel, Selahattin SadıkoÄŸlu, Abbas Güçlü, Åžirin Payzın Acet, Faruk Bildirici, Oylum Talu, Mirgün Cabas, Engin Ardıç, Ä°brahim Yıldız, Özdemir Ä°nce, UÄŸur Åževkat, Åžükran Suna Vidinli, Arslan Bulut, Fevzi Mete Çubukçu, Ä°brahim Serdar Akinan, Nuri ÇolakoÄŸlu, Gülden Aydın, Sinem Vural, Ä°lhami Melih Meriç, Nihat Genç, Bülent Çöltekin, Saynur Tezel Özgentürk, Selçuk Tepeli, Mustafa ÅžekeroÄŸlu, Orhan Gökdemir, Amberin Zaman, Ä°brahim Özay Åžendir, Rasih Yılmaz, Selahattin SadıkoÄŸlu gibi isimler bulunuyor.
BÜROKRATLAR DA DÄ°NLENDÄ°
Siyasetçiler ve bürokratların da yer aldığı listede eski bakanlardan Ä°lter Türkmen, CHP milletvekilleri Fatma Nur Serter ve Muharrem Ä°nce, eski YÖK BaÅŸkanı ErdoÄŸan Teziç, eski RTÜK BaÅŸkanı Zahid Akman ve bazı rektörlerin yanı sıra eski BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarı YaÅŸar YazıcıoÄŸlu, eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Selahattin Çetiner, eski Trabzon Emniyet Müdürü ReÅŸat Altay'ın telefonlarının da örgüt üyesi oldukları iddiasıyla dinlemeye alındığı tespit edildi.
Eski Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Rektörü Muhammed Åžahin, eski Marmara Üniversitesi Rektörü Necla Pur, eski Ä°stanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet de yasa dışı teknik takibe alınan isimler arasında.
- IMEI NUMARASI Ä°LE DÄ°NLEMÄ°ÅžLER
Ali Fuat Yılmazer'in hazırladığı kararlarda, bazı ünlü isimlerin sadece telefon hatlarının dinlenilmesiyle yetinilmeyip, IMEI numarası üzerinden telefon cihazının da dinlemeye alındığı ortaya çıktı. IMEI numarası üzerinden yapılan dinleme sayesinde, telefon numarası deÄŸiÅŸtirilse bile dinlemeye alınan telefon cihazına takılan tüm telefon hatları da dinlemeye takılmış oldu.
Telefon cihazı dinlenen ünlüler arasında Caroline Nicole Koç, Mehmet Emin Karamehmet, Mustafa Süzer, Altaca Dershaneleri'nin sahibi Erol Altaca, Hüsamettin Kavi, Mehmet Yörük, Ali Ä°hsan Karacan, Süleyman Kocakaya, TÜSÄ°AD BaÅŸkan Danışmanı Memduh Karakullukçu gibi isimler yer aldı.
Caroline Nicole Koç'un telefonunun dinlenmesi yönündeki üçer aylık zaman dilimlerinde tekrarlanan ve 10 Temmuz 2008'den 30 Mart 2009'a kadar süren mahkeme kararlarında, Koç'un adının açıkça yer almadığı, "Canan…" ve "Canan Koç" uydurma isimlerinin kullanıldığı, "terör örgütü üyeliÄŸi" suç isnadında bulunulduÄŸu belirlendi.
Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in de "terör örgütü" suçlamasıyla 10 Ekim 2008'den 9 Haziran 2009'a kadar "Mehmet Kara" adıyla yasaya aykırı biçimde teknik takibe alındığı ortaya çıktı.
YILMAZER'E SORUÅžTURMA
Ali Fuat Yılmazer hakkında, iÅŸ dünyasının ünlü isimlerine ve gazetecilere yönelik yasa dışı dinlemeler sebebiyle yeni bir soruÅŸturma da baÅŸlıyor.
Yılmazer, halen "TaÅŸhiye kumpası" davası, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili dava, "Selam Tevhid" soruÅŸturmasıyla ilgili dava ve "yasa dışı Paralel Devlet Yapılanması" davalarından tutuklu durumda bulunuyor.
Öte yandan, Paralel Devlet Yapılanması tarafından 2 yıl süresince tüm telefon görüÅŸmelerinin dinlendiÄŸini öÄŸrenen iÅŸ dünyasının ünlü isimleri ve gazeteciler, sorumlular hakkında ÅŸikayetçi oldu
Kaynak:ajanslar
Yorum Yazın