Kerpiçten ölüm

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kerpiçten ölüm
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre; saat 04.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre; saat 04.32'de merkez üssü Karakoçan İlçesi Başyurt Beldesi'nde 6,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre altında meydana gelen sarsıntı, yaklaşık 1 dakika sürdü. Deprem, Elazığı kent merkezi, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinde maddi hasarlara neden oldu.

 

Deprem en çok 6 köyü etkiledi. En büyük hasar ve can kaybı Kovancılar'a bağlı, Aşağı ile Yukarı Kanatlı, Göçmeler, Aşağı ile Yukarı Demirci, Okçular köylerinde oldu. Deprem, özellikle Okçular Köyü'nde büyük hasara ve çok sayıda ölüme neden oldu. Köydeki evlerin büyük bir kısmının yıkıldığı ifade edildi.

 

Depremde 51 kişi yaşamını yitirdi, 74 kişi de yaralandı. Çok sayıda evin yıkıldığı köylerden yaralılar çevre ilçelerdeki hastanelere taşındı. Yıkılan binalarını büyük bir kısmının kerpiçten yapılması dikkat çekti.

 

ÇEVRE İLLERDE HİSSEDİLDİ

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'ne bağlı Başyurt Beldesi olarak belirlediği deprem geniş bir alanda hissedildi. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Elazığ'ın yanı sıra başta Tunceli, Diyarbakır ve Malatya olmak üzere çok sayıda ilde hissedildi, binlerce kişi uykularında yataklarından fırladı. Erzincan kent merkezinde bazı binaların camları kırıldı. Artçı sarsıntılar nedeniyle Elazığ ve Tunceli'de eğitime iki gün ara verildi.

 

HASAR OKÇULAR VE DEMİRCİ'DE

 

Depremin en çok Kovancılar ilçesine bağlı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde can kaybına yol açtığı, bu iki köyde toplam 30 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

 

Elazığ Valisi Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Özarslan, Elazığ Jandarma Alay Komutanı Albay Halis Zafer Koç ile birlikte askeri helikopterle merkez üssü Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremin can kaybı ve hasara yol açtığı Kovancılar ilçesine bağlı aşağı ile yukarı Kanatlı, Göçmeler, aşağı ile yukarı Demirci ve Okçular köylerinde incelemelerde bulunuyor.

 

Vali Muammer Erol, depremin kent merkezinde can kaybına yol açmadığını, Kovancılar'a bağlı köylerde can kaybına neden olduğunu belirterek, 'Bana ulaşan bilgilere göre en çok can kaybı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde meydana geldi. Okçular'da 19, Yukarı Demirci Köyü'nde 15, Kayalık Köyü'nde 4, Yukarı Kanatlı Köyü'nde 3, Göçmezler Köyü'nde 4, Kovancılar Devlet Hastanesi'nde 6 olmak üzere 51 vatandaşımız yaşamını yitirdi' dedi.

 

Kayalık, Yukarı Demirci ve Okçular Köyü'ne Kızılay ve 8. Kolordu Komutanlığı tarafından seyyar mutfak ile soğuk iklim çadırı kuruldu.

 

ÖĞRENCİLER TAHLİYE EDİLDİ

 

Tunceli'nin Mazgirt İlçesi'nde kaymakamlık binasında sıva çatlakları meydana geldi. Deprem, Mazgirt ilçe merkezi ile ilçeye bağlı Alhan, Kızılkale, Gümüşkün, Kale, Balkan ve Oymadal köylerinde de hissedildi. Kaymakam Haluk Çakmak, 'Çatlaklar nedenle kısmi olarak personeli tahliye ettik. Ama acil işlerin yapımı sürüyor' dedi.

 

İlçeye bağlı Bulgurcular YİBO'nun ise hem pansiyon hem de okul binasında çatlaklar meydana geldiğini ifade eden Çakmak, öğrencilerin de ailelerinin yanına gönderildiğini bildirdi. Öte yandan, Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin büyüklüğünün 5,9 olduğunu belirtti.

 

BAKANLAR BÖLGEDE

 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve AK Partili bölge milletvekilleri Elazığ'a gitti. CHP de bölgeye gitmek üzere heyet oluşturdu.

 

İHH'DEN GİYECEK VE GIDA

 

İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, depremzede vatandaşlara battaniye, giyecek ve gıda yardımına başladı. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de yardım malzemesi gönderecek.

 

110 artçı kaydedildi

 

Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Başyurt beldesinde saat 04.32'de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede büyüklükleri 2.3-5.5 arasında değişen 110 artçı sarsıntı kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre Elazığ'ın Palu ilçesi Gökdere köyü merkezli saat 14.50'de 3.5 büyüklüğünde; Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi merkezli saat 15.52'de 3.4 büyülüğünde; Palu ilçesi Gökdere köyü merkezli saat 16.17'de 4.1 büyüklüğünde; Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi merkezli saat 17.04'te 4.7 büyüklüğünde; Palu ilçesi Gökdere köyü merkezli saat 17.17'de 3.1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi. Sabaha kadar da devam artıçıların sayısı 110'u buldu.

 

19 kişi toprağa verildi

 

Elazığ'ın Kovancılar İlçesi'ne bağlı Okçular Köyü'nde depremde hayatını kaybeden 19 kişinin cenazesi toprağa verildi.

 

Merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6,0 büyüklüğündeki depremde hasarın ve can kaybının büyük kısmının yaşandığı yerlerden biri olan Okçular Köyü'nde hayatını kaybeden 19 kişi için iş makineleriyle mezar açıldı. Cenazeler daha sonra defnedildi.

 

Bu arada, depremde yaşamını yitiren Yeter Akdağ ile çocukları Yusuf ve Emrullah'ın, Gaziantep'te yaşadıkları ve Yeter Akdağ'ın Okçular Köyü'nde yaşayan annesi Sariya Akdağ'ı ziyarete geldikleri öğrenildi. Sariya Akdağ'ın tamamen yıkılan evinde Yeter Akdağ ile oğulları 7 yaşındaki Yusuf ve 4 yaşındaki Emrullah vefat ederken, aynı evde bulunan 4 kişi de yaralı olarak Elazığ'daki hastanelere sevk edildi.

 

Merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan İlçesi olan depremden en fazla etkilenen yerlerin başında Okçular Köyü geliyor. Evlerin büyük çoğunluğunun yıkıldığı köyde, çocuklarının cenazesini alan vatandaşlar, cenazeleri köy meydanında kurulan cenaze yıkama çadırlarına ellerinde taşıdılar.

 

Ağıtlar sabaha kadar dinmedi

 

6,0'la yakınlarını kaybedenlerin ağıtları sabaha kadar dinmedi. Kimisi evladına, kimisi eşine, kimisi enkaz altında can veren kardeşine ağıtlar yaktı. Gece eksi 7 derecelere kadar düşen hava sıcaklığına rağmen onların yürekleri yangın yeri gibiydi.

 

Felaket onları da fena vurdu

 

Depremden etkilenenler sadece insanlar değildi. Okçular köyündeki onlarca hayvan da enkaz altında kalarak telef oldu. Bir vatandaş ise anneleri ahırda telef olan iki minik danayı battaniyelere sararak soğuğa karşı korumaya çalıştı.

 

Kızılay yine umut oldu

 

Kızılay tarafından Ankara'daki Afet Operasyon Merkezi'nde de kriz masası oluşturuldu. Kızılay tarafından 230 çadır, 1000 battaniye, 20 'Mevlana Evi' olarak adlandırılan çelik afet evi, 2 seyyar mutfak, 18 personel bölgeye ulaştı. Bölgede ortaya çıkabilecek kan ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye yakın kan merkezleri de alarm durumuna geçirildi. Kızılay, Diyarbakır ve Malatya kan merkezlerinden bölgeye kan sevkıyatı için hazırlıklar da tamamlandı. Bölgeye ulaşan afet müdahale ekibi yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine dağıtırken, bölgeye gönderilen seyyar mutfaktan halka ve kurtarma çalışmalarına katılan görevlilere sıcak yemek dağıtımı yapılmaya başlandı. Depremin ardından 8. Kolordu Komutanı ve İl Jandarma Destek Tabur Komutanı deprem bölgesine geçerek çalışmalara katıldı. Askeri helikopterler depremin hasara yol açtığı köylere su, erzak ve battaniye taşıdı.

 

Adana da sallandı

 

Elazığ'ı sarsan 6 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 13.16'da merkez üssü Adana Aladağ olan 4,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Elazığ'da meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin ardından bu kez Adana'da merkez üssü Aladağ olan 4,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin yerin 5 kilometre derinliğinde olduğunu bildirdi. Depremde herhangi bir can ve mal kaybı olmadı.

 

Gemlik korkuttu

 

Bursa'nın Gemlik ilçesinde, 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 18.07'de, Bursa'nın Gemlik ilçesi merkezli, 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hafif şiddetteki sarsıntının 3.4 kilometre derinlikte oluştuğu kaydedildi. Elazığ'da 51 kişinin hayatını kaybettiği depremin tedirginliğini yaşayan vatandaşlar, sarsıntıyla birlikte paniğe kapıldı. Halk korkuyla sokağa dökülürken, depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.

yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Papandreou, Erdoğanla görüşecekÖnceki Haber

Papandreou, Erdoğanla görüşecek

Belçika hız kesmediSonraki Haber

Belçika hız kesmedi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar