Kanlı darbe planını iki savcı inceliyor: Yargı Balyoza el koydu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanlı darbe planını iki savcı inceliyor: Yargı Balyoza el koydu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dün Taraf'tan 5 bin sayfayı bulan dokümanları istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dün Taraf'tan 5 bin sayfayı bulan dokümanları istedi. Habere imza atan gazeteci Mehmet Baransu, belgeleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne teslim ederken, Başsavcılık konunun incelenmesi amacıyla iki savcıyı görevlendirdi. Belgelerin orijinalini okuduğunu vurgulayan Baransu, "Fotokopilerini aldım, tarattırdım. Bir kısmı DVD halindeydi. Tüm ıslak imzalı belgeler, hangi bilgisayardan çıktığı, ne varsa hepsini teslim ettim." dedi. Çetin Doğan'ın ifadelerinin hatırlatılması üzerine planla ilgili ses kayıtlarının olduğuna dikkat çeken Baransu, Ergenekon'da gündeme gelen başta Fikri Karadağ olmak üzere Deniz Kuvvetleri'nden birçok kişinin isminin Balyoz'da da geçtiğine işaret etti.

En kanlı darbe planının ortaya çıkmasıyla birlikte sivil toplumdan da yargıya şikâyet başvuruları gelmeye başladı. Dün aralarında sanatçı Lale Mansur'un da olduğu 13 kişi, planı hazırladıkları öne sürülen kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan tarafından hazırlandığı öne sürülen ve Türkiye'yi ayağa kaldıran 'Balyoz' kod adlı darbe planıyla ilgili savcılık inceleme başlattı. Belgeyi 20 Ocak 2010'da yayımlayan Taraf Gazetesi'nin muhabiri Mehmet Baransu, inceleme kapsamında plana ait olduğu belirtilen belgelerin de içinde bulunduğu 4 adet CD'yi savcılığa sunmak üzere dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Adliyeye hâkim ve savcıların kullandığı üst kapıdan giren Baransu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın kendisinden istediği belgelerin içinde bulunduğu orijinal CD'leri getirdiğini dile getirdi. Çantasından çıkardığı 4 adet CD'yi gazetecilere gösterdi. Daha sonra söz konusu CD'leri ilgili savcılığa sunmak üzere adliyeye girdi.

Mehmet Baransu, adliyeden ayrılışı sırasında da gazetecilerin sorularını cevapladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın, 'iddialara ilişkin 2 savcının görevlendirileceğini söylediğini' bildirdi. Baransu, "Turan Bey, savcıların iş yoğunluğuna bakacağını ve yapılacak değerlendirmenin ardından konunun inceleneceğini söyledi. Belgeleri hem orijinal, hem de fotokopi olarak gördüm. Okudum, belgelerin bir kısmı DVD halindeydi. Belgelerin fotokopilerini aldım, tarattırdım. Fotokopilerin taratılmış hallerini kendime aldım. DVD'lerin ve fotokopilerin orijinal kopyasını buraya getirdim. Belgelerin hepsi şimdi burada. Tüm orijinal belgeler, hangi bilgisayardan çıktığı ıslak imzalı belgeler ne varsa hepsini teslim ettim. Savcılar da kopyasını aldılar, benim verdiklerimi de kapalı zarflar içerisine koyup emanete kaldıracaklar. Kopyalar üzerinden gidecekler." dedi. Gazetecilerin Çetin Doğan'ın ifadelerini değiştirmesi konusunda sorduğu soruya Baransu şu şekilde cevap verdi: "Ses kayıtları ortada. Yarın dağıtacağız, her şey ortaya çıkacak."

BELGELERİ İNCELİYORUZ, SORUŞTURMA AÇILABİLİR

Öğleden sonra İstanbul Adliyesi'ne gelen İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Turan Çolakkadı ve Olcay Seçkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile görüştü. Çolakkadı adliye çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. "Balyoz darbe planını görüştünüz mü?" sorusu üzerine Çolakkadı, "Tabii. Başka konularımız da vardı. O konuyu da görüştük. Gazetede çıkan haberleri ön inceleme yapıyoruz şimdilik. Daha sonra soruşturma evresine geçebilir. Belgeler şu anda elimizde. İncelemeden bir şey diyemiyoruz. İleriki safhada soruşturma açılabilir." ifadelerini kullandı. KADİR KÖKTEN, SELÇUK KAPUCİ İSTANBUL

HSBC ve sinagog saldırıları Balyoz'un parçası mıydı?

Balyoz planında, 27 kişinin öldüğü, 300'ü aşkın kişinin yaralandığı HSBC ve sinagog saldırılarına işaret eden çarpıcı bilgiler yer alıyor. Planın, 'İcra' bölümünde, PKK ve El Kaide'nin büyük şehirlerde yapacağı saldırıların kaosa katkıda bulunacağı, karışıklık esnasında olağanüstü hal ilan edileceği belirtiliyor. Plandan 9 ay sonra iki saldırı meydana gelmişti. HSBC patlamasından hemen sonra bölgeye askeri birliklerin sevk dilmesi de dikkat çekmişti.

Balyoz Darbe Planı'nda, 27 kişinin öldüğü, 300'ü aşkın kişinin yaralandığı HSBC ve sinagog saldırılarıyla ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor. PKK ve El Kaide gibi örgütlerin eylemleri planın bir parçası. 'İcra' bölümünde, PKK ve El Kaide'nin büyük şehirlerde yapacağı saldırıların kaosa katkıda bulunacağı, karışıklık esnasında önce olağanüstü hal ilan edileceği, ardından sıkıyönetime başvurulacağı belirtiliyor.

Plan hazırlandıktan 9 ay sonra 2003 yılının Kasım ayında 5 gün arayla iki saldırı meydana gelmişti. 15 Kasım'da Kuledibi ve Şişli'deki iki sinagoga saldırı gerçekleşti, 20 kişi öldü. 5 gün sonra hedef İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Genel Merkezi'ydi. El Kaide'nin üstlendiği iki saldırıda 27 kişi hayatını kaybetti. Bu olaylar sebebiyle hükümet yurtdışında zor günler yaşadı. Yabancı ajanslar, İstanbul'da 500 yıldır huzur içinde yaşayan Yahudi cemaatinin ilk kez hedef olduğunu savundu. 18 Kasım 2003'te Zaman'a konuşan emekli Korgeneral Yaşar Müjdeci, El Kaide bağlantısına şüpheyle yaklaştığını vurgularken, hükümetin dış politikasına yönelik etkileme çabalarına dikkat çekti. Olayın bir başka ilginç yönü, saldırılarla ilgili istihbarat bilgisinin emekli Org. Şener Eruygur'da çıkmış olması. Eruygur'da ele geçirilen belgeye göre, üst düzey İsrailli bir polis ataşesi ile dönemin Jandarma İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz, yine dönemin İstihbarat Başkanlığı Teknik Takip Daire Başkanı Albay Hasan Atilla Uğur 3 Aralık 2003'te bir araya gelerek konuyu görüştü. Sinagoga saldırıda bulunan Bingöllü Gökhan Elaltuntaş, Azad Ekinci ve Feridun Uğurlu'nun bu olaydan önce Amerikan ve İsrail konsolosluklarına saldırı planladıkları konuşmada geçiyor. İsrailli ataşe, Ersöz'e istihbaratını şöyle aktarıyor: "Yusuf Bolat istihbarat yapmadı. Asıl istihbaratı Feridun yaptı. Üçü bir aradaydılar. Bunlar İstanbul'da bizi aradılar. Bunların hazırladıkları kitaplar vardı. Asıl olarak Amerika ve İsrail konsolosluklarına saldıracaklardı. Ancak güvenlikten dolayı sinagoga saldırdılar." Ataşe, Azad Ekinci ve Gökhan Elaltuntaş'ın saldırı öncesi bulundukları ülkeler ve yaptıklarıyla ilgili detaylı bilgi veriyor.

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Osmanlı coğrafyasına vizesiz seyahatÖnceki Haber

Osmanlı coğrafyasına vizesiz seyahat

AG anketinde yükselişte olan iki partiSonraki Haber

AG anketinde yükselişte olan iki parti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar