Kandil ve Mahmur tasfiye ediliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kandil ve Mahmur tasfiye ediliyor
ABD Devlet Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere Washington'a giden Başbakan Erdoğan, uçakta gazetecilerle sohbet etti.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere Washington'a giden Başbakan Erdoğan, uçakta gazetecilerle sohbet etti. İran'la Batı arasındaki nükleer krizden Afganistan'daki uluslararası gücün takviyesine kadar bir çok konunun Obama ile yapacakları görüşmede ele alınacağını anlatan Erdoğan, 5 Kasım 2007'de Bush'la yaptıkları görüşmede PKK'nın 'ortak düşman' ilan edildiğini hatırlattı.

Erdoğan, bunun bir milat olduğunu, bu miladın takipçisi olacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları ve gazetecilerin sorularına verdiği cevaplar şu şekilde:

NELER GÖRÜŞÜLECEK

“Öncelikle Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkileri sonra da bölgesel ve uluslar arası sorunları görüşeceğiz. Ana başlıklar bunlar olacak. İkili ilişkilerin siyasi, idari, ticari, askeri, ekonomik boyutları var. Bunları değerlendirme fırsatımız olacak. Ticari ilişkilerde küresel krizden sonra düşüş var. 36 milyar dolarlara düştü. Bunu sıçratmayı düşünüyoruz. Özellikle Afganistan, Irak. Buralardaki gelişmeler ele alınacak. Bu iki konu önem arz ediyor.”

IRAK STRATEJİMİZİ GÜNCELLEYECEĞİZ

“Kasım 2007'de Bush'la yaptığımız toplantıda terör örgütü ABD, Irak ve Türkiye'nin ortak düşmanıdır dedik. Bu milattı. Bu miladın takipçisi olmalıyız. Devamı gerekiyor. Buradaki stratejinin gözden geçirilip güncellenmesinde fayda var. Bunun içinde Kandil olduğu gibi Mahmur da aynı şekilde yer alıyor. Giriş çıkış konularındaki hassasiyetlerimiz yer alıyor. K. Irak yerel yönetimini takındığı tavır… En son gerek dışişleri bakanımızın, ekonomiden sorumlu devlet bakanımızın Irak ziyaretinde yapılan ikili görüşmeler var. Bundan sonra kararlı açıklamaları oradaki yönetim yaptı. Bunu görmezden gelemeyiz. Ama bu sürecin de takipçisi olacağız. Erbil'de artık başkonsolosluğumuz var. Yerel yönetimle bu tür ilişkilerle çalışmalara verdiğimiz önem ifade edildi. Gerek Mahmur gerek Kandil konusunda yerel yönetimle Türkiye'nin koordine bir çalışma yapması gerekiyor. K. Irak'ın içinde mi hallolur veya oradan başka yere mi gönderilir nasıl olacaksa bir şekilde bu adımlar atılacak.” Erdoğan gazetecilerin “Mahmur'un tasfiyesi” diyebilir miyiz şeklindeki sorusuna ise “Evet diyebiliriz” cevabını verdi.

SİLBAŞTAN SÖZÜ DÖNÜŞLE İLGİLİYDİ

“Dönüşle ilgili hoşgörü zemini oluşturduk. Olaylara bulaşmamış olanların silahını bırakmak suretiyle ülkemize dönüşlerine imkan tanıyabiliriz dedik. Bu imkanı tanırken bazı duyumlar aldık. Dedik ki bu tip şeyler olursa yanlış olur dedik, sil baştan yapmak durumunda kalabiliriz dedik. Benim sil baştan yaparız ifadem dönüşle ilgili. Yoksa bizim milli birlik kardeşlik projemizle ilgili değil.”

DTP'NİN MECLİS'TEKİ AÇIKLAMALARI ÇİRKİN

“Parlamento çatısı altındaki parti çok çirkin açıklamalar yapıyor. Terör örgütünü adeta legal yapıların karşısına çıkarmak istiyor. Bu kendini terör örgütüyle özdeş hale getirmektir. Terörist başıyla muhatap almak gibi laflar ediyor. Böyle bir şeyi hukuk sistemi içinde muhatap almayı kullanmak demokratik sistem içinde olacak şeyler değil.”

SİYASAL PARTİLERİN KAPATILMASINA KARŞIYIZ

Erdoğan DTP'nin kapatılma süreciyle ilgili bir soruya da şu cevabı verdi : “Doğmamış çocuğa don biçemeyiz. Şu anda mahkemede. Salı günü esastan görüşmeye başlayacaklar. Fakat bizim partilerin kapatılmasına yönelik tavrımız bellidir. Ceza verilecekse gerçek kişilere verilmesinden yanayız. Tüzel kişilerin, partilerin, derneklerin kapatılmasını bir siyasi parti olarak doğru bulmuyoruz.”

DTP'DEN UMUDUMUZ YOKTU

“Açılım sürecinde bütün partiler taşın altına ellerini koysun istedik. Maalesef taşın altına MHP ve CHP elini koymadı.. DTP' den bizim bu noktada umudumuz yoktu. İlk zamanlar varız filan dediler. Kendi manevra alanlarını farklı şekilde dönüştürerek süreçte olmayacaklarını söylediler. Bizim zaten yola çıkarken milletle çıkmayı hedefledik. Millet arkamızda olduğu sürece problem yok.”

 

ABD'ye model ortaklık için kritik ziyaret

Başbakan Erdoğan, Barack Obama'nın davetlisi olarak özel ANA uçağı ile 11.55'te ABD'ye gitti. Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BayındırlıkBakanı Mustafa Demir ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner eşlik etti. Erdoğan uçakta gazete yöneticilerinin ABD temaslarıyla ilgili sorularını cevaplandırdı. ABD'ye hareketinden önce bir açıklama yapan Erdoğan, temaslarında iki yakın müttefik ve Obama'nın deyimiyle 'model ortak' olan Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin geleceğine yönelik görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Erdoğan, “İki ülkenin ortak gündeminde yer alan ve yakın işbirliği sürdürülen bölgesel ve uluslararası konularda, uluslararası birlikte yürütülen çalışmalar ve iki ülkenin stratejik ortaklığı gereği olarak atılan adımlar görüşülecek” dedi.

 

Rüzgarın azizliği

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte uçağa binmek üzere Devlet Konukevi'nden çıktı. Başbakan, hava hafif yağışlı olduğu için görevlinin açtığı şemsiyeyi kendi taşımak için istedi. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, uğurlamaya gelenlerle vedalaştıktan sonra uçağın merdi venlerinden birlikte çıktı. Ancak bu sırada esen rüzgar Erdoğan'a zor anlar yaşattı. Şemsiye rüzgarla birlikte savruldu. Kapıda bekleyen kaptan pilot ile kabin amiri imdada yetişerek ters dönen şemsiyeyi Erdoğan'ın elinden aldı. Yaşanan bu olay başbakan ve çevresinde gülüşmelere neden oldu.

 

AFGANİSTAN'DA SAVAŞMAYIZ

“Afganistan önemli bir gündem olacak. Malum 3. kez komutayı aldık. 700 - 750 olan asker sayımızı geniş bir ufukla henüz rakam telaffuz edilmeden 1700'ye çıkarttık. Askeri eğitimleri Türkiye'de verdik ama şimdi yeni bir önerimiz olacak. Bir eğitim merkezi kurmak suretiyle bir taburu orada diğer bir taburu da burada eğitme imkanımız olabilir. Silahlı kuvvetlerimiz eğitimi vermeye hazır. Polis eğitimi noktasında da emniyet teşkilatımız hazır. Ancak özellikle savaşma noktasında bir hedefimiz söz konusu değil. Afgan halkıyla ordumuzun arasındaki bağlar daha çok onların lojistik açığını gidermeye yönelik. Askerimizle Afganlar arasında güzel diyalog var. Şu ana dek 150 milyon dolar civarında yatırım yaptık. Ağırlıklı olarak eğitim yol su. 50 milyon dolar daha yatırım hedefliyoruz.”

İSRAİL İNANDIRICI OLMALI

“ Obama ile önemli gündemlerimizden biri Ortadoğu olacak. İsrail-Suriye arasında sıkıntılar var. Türkiye'den yardımlar isteniyor. İsrail'de koalisyondan farklı sesler çıkıyor. İstikrarlı, inandırıcı bir açıklama olmazsa rol almayız.”

 

İran'ın mesajlarını Obama'ya götürüyor

Erdoğan, “İran'ın nükleer programı meselesi görüşmede muhakkak gündeme gelecek. Bizler sorunun diplomasi yoluyla çözümüne gayret göstermeliyiz. Bölge barışı bunu gerektiriyor” dedi. Erdoğan, “Obama'ya İran'ın görüşlerini yansıtacak mısınız?” sorusuna ise şöyle cevap verdi : “Tabii bunları da anlatacağız. İran'a bir seyahat yaptık, kanaatlerini aldık.” Gazetecilerin “Mesaj götürüyorsunuz, diyebilir miyiz” sorusuna Erdoğan, “Diyebiliriz. Mesajımızı götüreceğiz. Viyana ile ilgili süreçteki acelecilik işi zora sokmuştur. Acele ici olmasaydı takas mümkün olabilirdi” cevabını verdi. Erdoğan “İran'a yaklaşımınız konusunda ABD'lilerden bir rahatsızlık yansıdı mı” şeklindeki sorusu üzerine “Bu tür bir rahatsızlığı hissetmedim. Öncelikle politikamızı kendimiz belirleyeceğiz. Farklı aracılar vasıtasıyla ABD'nin Fransa'nın her şeyi İran'da var. Ama Türkiye'ye gelince siz vermeyin. Olacak iş değil” dedi.

 

YENİŞAFAK


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbulda bir gecede 12 araç yakıldıÖnceki Haber

İstanbulda bir gecede 12 araç yakıldı

Mevlana, artık 20 dilde gel diyecekSonraki Haber

Mevlana, artık 20 dilde gel diyecek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar