Kaçak geçişler nedeniyle Türk ekonomisini 100 milyonlarca TL kayba uğratan yabancı plakalı TIR'lara ikinci darbe geliyor.
Türkiye'nin dış ticaret taşımalarında Türk plakalı araçların yabancılara büyük pay kaptırması Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Türk ekonomisini 100 milyonlarca TL kayba uÄŸratan yabancı TIR'ların, araçların otoyol ve köprüleri ücret ödemeden geçmelerine yönelik düzenleme yapan bakanlık ÅŸimdi ikinci hamleye hazırlanıyor.
Bu kez de trafik kaza ve kural ihlallerinde yazılan cezaların ödenmeden çıkışını önlemek için düzenleme yapılacak.
UND Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Fatih Åžener, "Trafik kazaları, hataları ile ilgili ödemeler çıkan yönetmelikte yok. Kapsama alınmadı. Bunun için gümrük bakanlığı yetkilileri çalışma yapıyorlar. Kısa zamanda hazır olacağı söylendi" dedi.
Yabancıların taşıma paylarındaki artış, uluslararası nakliyeciler için konuyu önemli ve acil hale getirdi. Yabancı araçlar 2015 ve 2016'da hem Türk ihraç ürünlerinin taşımasındaki paylarını, hem de Türkiye'nin ithalatındaki taşıma paylarını artırdı. 2015'te ithal yükü taşıyan yabancı araç sayısı yüzde 6 artışla 200 binden 213 bine çıkarken, Türk plakalı araç sayısı yüzde 13 gerilemeyle 425 binden 370 bine düÅŸtü. 2016'da Türk plakalı araçların taşıma sayısı yerinde sayarken yabancıların payında yüzde 5 artış oldu. 2015'te 297 bin yabancı araç Türk ihraç malı taşımıştı. Geçen yıl rakam 312 bine çıktı. 2015'te yüzde 4 azalan Türk plakalı araçların taşıma sayısı 2016'da da 1 milyon 218 bin 422'den 1 milyon 213 bin 834'e düÅŸtü.
Bu rakamlar, dışarıda herhangi bir ihlal veya Kaçak geçiÅŸ halinde 10 kata varan cezalar ödeyen Türk nakliye ÅŸirketlerinin çatı örgütü UND'yi harekete geçirdi. Çabalar sonuç verdi, 17 Åžubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanan "Ücretli Karayollarında Yabancı Plakalı Araçlara Ait GeçiÅŸ Ücretleri ve Ä°dari Para Cezalarının Tahsiline Ä°liÅŸkin Yönetmelik" le yıllardır yol ve köprüleri kaçak ÅŸekilde ücret ödemeden geçen yabancı araçların önlenmesinin yolu açıldı. YönetmeliÄŸe göre kaçak geçiÅŸlerde tahsilat yol kenarı istasyonlarında yapılacak. Burada da yapılamazsa gümrük çıkış kapılarında tebligat ÅŸartı aranmaksızın yapılacak. Tahsilat gerçekleÅŸmeden araçların çıkışına izin verilmeyecek.
TOPLAM KAYIP 2 MÄ°LYAR TL'YÄ° AÅžIYOR
Kaza veya trafik kuralı ihlali nedeniyle yazılan cezalar da olduÄŸuna dikkat çeken UND Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Fatih Åžener, "Trafik kazaları bu yönetmelikte yok. Kapsama alınmadı. Toplam kayıp 100 milyon civarında. Gümrük yetkilileri ile Afyon'da toplantıdaydık. Bizim talebimiz üzerineçok kısa sürede onunla ilgili de çalışma yapacaklarını söylediler. Yeni yönetmelik sadece otoyollardaki kaçak geçiÅŸleri kapsıyor, trafik cezalarını kapsamıyor. Bu tarafik cezalarını normalde gümrükte alınması gerekiyor. Aslında trafik cezası makbuzlarında altta yurtiçinde tahsilat yapılamadığı takdirde bu cezalar gümrükte tahsil edilir yazıyor ama bugüne kadar edilmemiÅŸ.
Mesela Sarp Sınır Kapısı'nda ocak ÅŸubat mart ayında vali yardımcısı cezaları tahsil etmiÅŸ, 3 ayda 3.5 milyon TL toplanmış. Bizim tahminimiz bu otoyollarda 100 milyon civarında kayıp var. Aslında son 3 yıla baktığınızda bu bedeli 10 kat ceza ile çarptığınızda 2.5 milyar ediyor. Devlete verilen zarar. Haksız rekabet oluyor. Mesela Fatih Köprüsü'nden geçiÅŸ yasak. Biz geçemiyoruz ama onlar geçiyor. Polis yakalarsa otoban cezası olarak geçiyor. Ya da hızdan yakalanıyor ceza yazılıyor ama ödemeden gidiyor. Oysa biz yurtdışında bunların 10 katı ceza ödüyoruz" dedi. Kaçak geçiÅŸler için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na teÅŸekkür bildirisi yayımlayan UND'de ÅŸimdi trafik cezalarının tahsilat yolunu açacak yeni düzenlemeyi bekliyor. (Dünya)
Yorum Yazın