Kabus 5.6yla geri döndü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kabus 5.6yla geri döndü
17 gün önce meydana gelen 7,2'lik depremin yaralarına saramayan Van, dün akşam meydana gelen 5,6'lık depremle bir kez daha sarsıldı.

17 gün önce meydana gelen 7,2'lik depremin yaralarına saramayan Van, dün akşam meydana gelen 5,6'lık depremle bir kez daha sarsıldı. İl merkezinde 2'si otel, birisi dersane olmak üzere üzere hasarlı 25 bina yıkıldı, onlarca kişi enkaz altında kaldı. 21 binanın boş olduğu açıklandı.

BEŞİK GİBİ SALLANDI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi saat 21.23'te meydana gelen 5,6'lık depremin merkez üssünün Van'ın Edremit ilçesi olduğu duyurdu. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi ise depremin büyüklüğünü 5.7 olarak açıkladı. Bu sarsıntının ardından en büyüğü 4.5 olmak üzere 10'a yakın artçı kaydedildi.

2'Sİ OTEL 27 BİNA YIKILDI

Depremde Van merkezde Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde bulunan 2'si otel, 1'i dersane 27 bina yıkıldı. Yıkılan Bayram otelin, 6 katlı olduğu genellikle bölgeye gelen gazeteciler, yardım ekipleri ve İranlı turistler tarafından kullanıldığı öğrenildi. 9 kişinin çıkarıldığı enkazın altında 50'ye yakın insan olabileceği belirtildi. Yıkılan Aslan Otel'in sahibi ise deprem sırasında içeride 10 kişinin olduğunu, 4 kişinin hemen çıktığını 6 kişinin ise ekipler tarafından enkaz altından çıkarıldığını belirtti.

İLK MÜDAHALEDE 11 KİŞİ KURTARILDI

İl Afet Acil Durum Müdürlüğünden bölgeye çok sayıda arama-kurtarma ekibi sevk edilirken, Erciş'te bulunan ekiplerin de Van merkeze çağrıldığı kaydedildi. Kurtarma ekiplerinin ilk müdahalede toplam 15 kişiyi sağ olarak enkaz altından çıkardığı öğrenildi Ankara'dan 5 uçakla 200 kişilik bir kurtarma ekibi bölgeye hareket etti. Bütün elektriklerin kesildiği kentte kadın doğum hastanesinde de yangın çıktı. Yangın dolayısıyla bina boşaltıdı.

KIZILAY BÖLGEYE 15 BİN ÇADIR YOLLADI

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada da depremden sonra ülke genelindeki lojistik depolarda bulunan 15 bin çadırın araçlara yüklenmesi emri verildiği belirtildi. Ekiplerin alana sevk edildiği ifade edilerek, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLDİ

7.2'lik sarsıntıda büyük zarar gören Ercişliler, sarsıntı nedeniyle sokaklara döküldü. Deprem Edremit'e komşu olan Gevaş'ta da şiddetli bir şekilde hissedildi. Yeni sarsıntı Batman, Bitlis, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Muradiye, Çaldıran ile Ağrı'nın Patnos ilçesinden hissedildi. Bu yerleşim birimlerinde oturan vatandaşların sokağa döküldü.

Kapıdan çıktık otel yıkıldı

Van'ın Edremit ilçesinde meydana gelen 5.6 şiddetinde depremin etkisiyle çöken Bayram Oteli'nde kalan Cihan Haber Ajansı(Cihan) canlı yayın ekibi, enkaz altında kalmaktan son anda kurtuldu. Cihan'ın Diyarbakır merkezli Doğu aracı ekibinden kameraman İbrahim Halil Bayram, Özgür Güneş, Fetih Barut ile Up-link görevlisi Fatih Altunkaynak ve Olcay Bakan otelden çıktıktan 3 dakika sonra deprem meydana geldi. Cihan'ın Maraş Caddesinde bulunan otelin önünde park halinde olan canlı yayın aracı ise enkaz altında kaldı. Kameraman İbrahim Halil Bayram, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Biz akşam yemeği için otelden çıktıktan 3 dakika sonra şiddetli bir sarsıntı meydana geldi. Van'da sağlam kalan birkaç otelden biriydi. Bu yüzden çok sayıda kişi burada kalıyordu. Basın mensupları, turistler vardı. Biz otelden ayrıldığımızda basın mensupları içeride oturuyordu. Şimdi onlara ne oldu bilemiyorum."Ankara'dan bölgeye giden up-link görevlisi Olcay Bakan ise akşam yemeği için dışarıya çıktıklarını diğer arkadaşları Fatih Altunkaynak'ı beklediklerini, Fatih'i alıp ayrıldıktan hemen sonra depremin meydana geldiğini söyledi.

Geçen yıl açılmış

Depremle yerle bir olan Bayram Otel'in 1967 yılında yapıldığı, 1 yıl öncede tadilat yapılarak Vali Münir Karaoğlu tarafından hizmete açıldığı dile getirildi.

Kandilli: 6,2'lik deprem olabilir

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van'daki 5,6 büyüklüğündeki depremin ana şoka göre bir şiddet derecesi daha küçük olduğunu söyledi. Eldeki verilerin, bölgedeki kırılmanın halen devam ettiğini gösterdiğini kaydeden Erdik, büyük depremlerden sonra ana şokun bir altına kadar inebilecek depremler yaşanacağını hatırlattı. Erdik, 'Ana şok 7,2 olduğu için 6,2'yi görme ihtimali var. Şu anda en yükseği 5,6 civarında kaldı. Bu bölgede, Türkiye'deki yanal atımlı faylara göre artçı şok aktivitesi çabuk sönmüyor. Bir süre daha artçı sarsıntılar devam edecek gibi duruyor' diye konuştu. Son sarsıntının bağımsız bir deprem olduğunu ifade eden Erdik, ana depremde ağır hasar görmüş binaların artçı şoklarda yıkılabileceğini kaydetti. Erdik, 'Hasarsız bir binada bu depremin hasar yaratması fazla mümkün değil. Ama hasarlı bir yapıyı yıkması muhtemel' diye konuştu. Erdik vatandaşları hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyardı.

5 katlı bina kağıt gibi yıkıldı

Van'da bulunan National Geographic Türkiye fotoğrafçısı Sermet Güler depremin hemen ardından NTV televizyonuna açıklamalarda bulundu. Güler şunları kaydetti: "Ben dışarıdaydım. Deprem meydana geldi ve her taraf toz dumandı. Kaldığımız otelin yıkıldığı söylendi. 5-6 katlı bina kağıt gibi yerle bir oldu. Sivil savunma ekipleri burada. İçeride 35 kişinin olduğu söyleniyor."

Balkondan atlayan 1 kişi can verdi

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, depremde 1 kişinin hayatını kaybettiği duyumunu aldıklarını söyledi. Habertürk Televizyonu'nun canlı yayınına telefonla katılan Bilici, deprem sırasında panikleyerek evinin balkonundan atlayan 1 kişinin hayatını kaybettiği duyumunu aldıklarını söyledi. Enkazlardan 15 kişinin sağ olarak kurtarıldığını duyuran Bilici, enkaz altında kişi sayısı hakkında bilgi vermedi.

3 bakan Van'a uçtu

Depremin hemen ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile birlikte Van'a hareket eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da bölgede olduğunu, çevre illerdeki bütün arama kurtarma ekiplerinin seferber edildiğini söyledi. Enkaz altından kalan insan sayısı konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Atalay, "Arama kurtarma ekibi olarak çok hızlı bir müdahale yapıldı. Orada her ihtimale karşı arama kurtarma ekipleri bekletiliyordu. Çevre illerden de ekipler yola çıktı. İstanbul ve Ankara'dan da ekipler Van'a doğru yola çıktı. Kızılay çadır kargo uçakları, aynı zamanda her ihtimale karşı arama kurtarma ekipleri de yola çıkacak" Ifadelerini kullandı. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van'da meydana gelen deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle Van'daki okulların açılmasının 5 Aralık 2011 tarihine ertelendiğini bildirdi.

Erciş'te depremi yaşadı

Deprem, şokunu eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Erciş'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaşadı. Depremzede çadırlarını ziyareti esnasında yaşanan sarsıntının hemen ardından Van'a geçen Davutoğlu, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğündeki Kriz Koordinasyon Merkezine geldi. Çalışmaları koordine eden Davutoğlu, Van Valisi Münir Karaloğlu'ndan bilgi aldı. yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ana yüreği faciayı önlediÖnceki Haber

Ana yüreği faciayı önledi

Trafik cezaları artırılıyor: Alkollü sürücüye 650 TL cezaSonraki Haber

Trafik cezaları artırılıyor: Alkollü sür...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar