Gezi tezgâhının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri sürüyor. İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'ndaki 4 ağacın başka yere taşınmasını bahane eden çevrelerin başlattığı şiddet eylemleriyle başlayan süreçte ülke ekonomisinin gördüğü zarar, yüksek faiz, yüksek döviz kuru üzerinden devam ediyor.
TÜRKÄ°YE'NÄ°N KAYBI 157 MÄ°LYAR DOLAR
Ä°.Ü. Bankacılık AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna konuyla ilgili yaptığı deÄŸerlendirmede, "Gezi olaylarından bu yana, 17 Aralık sürecini de kapsayan dönemde Türkiye toplamda 156,8 milyar dolarlık bir kayıpla karşı karşıya kaldı. Gezi olayları baÅŸlamadan önce borçlanma faizi Türkiye'de 4,61 idi. O dönemde faiz oranının tarihsel olarak, Türkiye tarihinin en düÅŸük oranına inmiÅŸti. Ama maalesef faiz neredeyse 11'ler seviyesine çıktı. Bunun anlamı sudur; hem Türkiye'nin ülke olarak borçlanması Türk parası üzerinden iki katından fazla artmıştır hem de üretim niyetinde olan, üretimin içinde olan iÅŸ adamlarının borçlanmaları, kredi almaları iki katından fazla artmıştır. Sonuçta Türkiye'de, repo ihale faizi %4,5'den %10'a yükselmiÅŸ, marjinal fonlama faizi %7,5'den %12'ye çıkmıştır. 17 Aralık operasyonlarının baÅŸladığı tarihinden bir gün öncesiyle 5 Åžubat'ı baz alırsak Türkiye'deki reel faiz, borçlanma faizi oranı 1,79 puan artmıştır" ifadelerini kullandı.
28 Mayıs 2013 tarihinde Ä°stanbul Gezi Parkı'nda baÅŸlayan eylemler, yaklaşık 15 gün boyunca geniÅŸ çaplı bir kaos ortamı oluÅŸturarak Türkiye'ye milyar dolarla ifade edilen bir maliye.
Gezi olaylarıyla birlikte piyasalar uzun sürecek negatif bir döneme girerken, TL varlıklar satış baskısı altında kaldı. Sadece Borsa Ä°stanbul'da iÅŸlem gören ÅŸirketlerin toplam piyasa deÄŸeri bile Gezi olayları ile baÅŸlayan ve 3 ay etkisini sürdüren dönemde 164 milyar lira geriledi.
BORSA DÜÅžTÜ, DOLAR VE FAÄ°Z FIRLADI
Borsa Ä°stanbul 100 (BIST 100) endeksin mayıs ayının sonunda baÅŸladığı düÅŸüÅŸü aralıklı olarak 3 ay devam ederken, bu dönemde ÅŸirketlerin piyasa deÄŸeri ortalama yüzde 30 deÄŸer kaybetti, dolar ve faiz fırladı.
Gezi olayları öncesinde yüzde 6,13'e kadar gerileyen yıllık enflasyon, sonraki 3 ayda yüzde 8,88'e kadar yükselirken, iÅŸsizlik oranı da artış trendine giren önemli göstergelerden biri oldu.
Yorum Yazın