İstanbulda açıkladı şimdi uygulayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbulda açıkladı şimdi uygulayacak
İstanbul'da Tophane-i Amire binasında üniversiteli gençlerle bir araya geldiği toplantıda, bir Türk gencinin 'Kyoto protokolünü neden imzalamıyorsunuz sorusu' üzerine yaptığı açıklama sırasında ilk sinyalini veren ABD başkanı Barack Obama, iklim değişikliği ile ilgili olarak yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
İstanbul'da Tophane-i Amire binasında üniversiteli gençlerle bir araya geldiği toplantıda, bir Türk gencinin 'Kyoto protokolünü neden imzalamıyorsunuz sorusu' üzerine yaptığı açıklama sırasında ilk sinyalini veren ABD başkanı Barack Obama, iklim değişikliği ile ilgili olarak yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. İstanbul ziyareti sırasında Kyoto'yu imzalamayacaklarını ancak yeni bir proje düşündüklerini söyleyen Obama, şimdi yeni bir proje için start verdi. Yeni projeye göre, otomobillerin karbondioksit salımının yüzde 34 azaltılması sağlanacak. Bu bağlamda, otomobillerin yakıt verimi yüzde 40 arttırılacak. Yeni üretilecek olan araçlar hem petrol tüketiminde önemli bir tasarruf sağlayacak hem de çevreye zarar vermeyecek. Açıklanan önlem paketiyle 100 km'de 20 lt yakıt tüketen Hummer cinsi araçların devri kapanmış olacak.

 

100 KM'DE 7 LT BENZİN

Plana göre, 2016 yılına kadar ABD'de araç satan her firma, ürettiği araçların her birinin ortalama olarak 100 kilometrede en fazla yaklaşık 7 litre benzin harcamasını sağlamak zorunda olacak. Arazi araçları ve hafif kamyonetlerde ise 100 kilometrede harcanabilecek en fazla yakıt yaklaşık 9,5 litre olacak. Egzoz salımlarında da ilk kez olarak ülke genelinde geçerli olacak standartlar belirlendi. Buna göre yolcu taşıyan yeni araçların karbondioksit salımı yüzde 34 azaltılacak.

 

GM'a bir darbe daha

Ekonomik krizde büyük darbe alan General Motors bu planla birlikte Obama'dan ikinci bir darbe daha yemiş olacak. Çünkü Amerikan otomobil devi General Motors global krizde ABD Başkanı Obama'dan 25 milyar doların üstüne 50 milyar dolarlık ek bütçe talep etmiş ancak isteği geri çevrilmişti. İflastan kurtulmaya çalışan GM, Hummer markası dahil bir çok varlıkları satışa çıkarmayı planlıyordu. Binlerce kişinin işine son veren General Motors'un Obama'nın bu yeni uygulamasıyla birlikte nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. GM için kriz, genel ABD'de üretilen araçların sürekli indirimle satılmaya başlanması, lüks 4x4 (SUV) araçların satışında küresel ısınmanın da etkisiyle yaşanan düşüşler, yeni ve daha az yakıt tüketen model geliştirememe, emeklilerin tazminatları ve maliyetlerin giderek artması gibi farklı etkenlerle gelmişti.

 

1.8 milyar varillik petrol tasarrufu

Obama, önümüzdeki beş yıl içinde satılacak olan araçların ekonomik ömrü boyunca 1,8 milyar varillik petrol tasarrufu sağlanacağını ve bunun, geçen yıl boyunca Suudi Arabistan, Venezuela, Libya ve Nijerya'nın tamamından satın aldıkları petrol miktarından daha fazla olduğunu belirtti. Çevreci gruplar haberi memnuniyetle karşılarken, otomobil üreti-

cileri de ülke genelinde tek bir standardın belirlenmesinden memnun olduklarını söylüyor.

 

YENİŞAFAK


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Amaçları sağı toparlamak değil Ergenekona lojistik destek sağlamakÖnceki Haber

Amaçları sağı toparlamak değil Ergenekon...

Ankarada domuz gribi paniğiSonraki Haber

Ankarada domuz gribi paniği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar