Uzmanlar, çocuklarda horlamanın önemli bir problem olduğunu belirtti.
Ä°nönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun BoÄŸaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, geniz eti, uyku apnesi ve horlamanın çocuklarda dikkat dağınıklığının ve okul baÅŸarısında düÅŸmenin önemli bir nedeni olduÄŸunu söyledi.
Horlamanın yüzde 95 nedeninin geniz eti büyümesi olduÄŸunu ifade eden Kızılay, "Bu, bazen horlamaya yol açıyor sadece horlamayla da kalmıyor, uyku apnesi dediÄŸimiz uykuda nefes durmasına yol açıyor. Bu da çocuÄŸun okul baÅŸarısını çok etkiliyor" diye konuÅŸtu.
Horlamanın çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkisi olduÄŸuna dikkati çeken Kızılay, "Gece uykusunu rahat alamadığı için gündüz uyuklama hali oluyor. Gündüz dikkat dağınıklığı, dikkatini toparlayamama, okul baÅŸarısında düÅŸmeye yol açıyor. Bütün bunların hepsi gece uykusunu rahat alamama ve bunun da horlamayla, apneyle belirtisi karşımıza çıkıyor" ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Kızılay, şunları kaydetti:
"Geniz eti, çocuklarda çok sık görülen bir problem ve bu, horlamaya, uyku apnesine yol açıyor. Çocuklarda geniz eti, uyku apnesi ve horlama bulguları, dikkat dağınıklığının ve okul baÅŸarısında düÅŸmenin hatta gece altını ıslatmasının önemli bir nedeni. Yine çocukların büyümesini, geliÅŸmesini etkiliyor çünkü uykuda yeteri kadar oksijen alamıyor."
Çocukların bu konuda ÅŸikayetleri varsa okullar açılmadan muhakkak muayene edilmesi gerektiÄŸini belirten Kızılay, "EÄŸer ilaçla tedavisi saÄŸlanamıyorsa ameliyatla tedavisi yaptırılarak düzeltilmesi lazım çünkü çok sayıda problemi beraberinde getiriyor. Tedavisi ise çok kolay, tedavisi sonrası baÅŸarı oranı çok yüksek. Bu çocukları muhakkak iyi takip etmekte en büyük görev, anne ve babaya düÅŸüyor. Ä°kinci sırada öÄŸretmenlere görev düÅŸüyor çünkü anne ve babanın gözünden kaçan kısmını da öÄŸretmenler okulda saptayıp çocukları doktora yönlendirebilir, anne babayı ikaz edebilir" diye konuÅŸtu.
Ailelerin verdiÄŸi bilgiler doÄŸrultusunda çocuÄŸun detaylı kulak burun boÄŸaz muayenesinin yapılması, kafa grafiÄŸinin çekilmesi ve hastanın uyku sırasında izlenmesinin rahatsızlıkla ilgili fikir verebileceÄŸini ancak bunun kesin tanı için yeterli olmadığını dile getiren Kızılay, kesin tanının, uyku testiyle konulduÄŸunu kaydetti.
Kaynak: AA
Yorum Yazın