Hocalı katliamına, 20. yılında büyük protesto

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hocalı katliamına, 20. yılında büyük protesto
Ermenistan ordusunun 26 Şubat 1992 tarihinde sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamın 20.

Ermenistan ordusunun 26 Şubat 1992 tarihinde sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamın 20. yıldönümünde Taksim'de düzenlenen mitinge on binler katıldı. Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi tarafından organize edilen miting, Galatasaray Meydanı'nda toplanan kalabalığın Taksim'e doğru yürümesi ile başladı. Sivil toplum örgütleri, sendikalar, siyasî partilerin başını çektiği onbinlerce kişi, "Hocalı'yı Unutma", "İki Devlet Bir Millet", "Ermeni Yalanına Son" yazan dövizleri taşıyıp; Ermenistan ve Fransa aleyhine sloganlar attı. Hocalı'da hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Türk ve Azerbaycan millî marşları okundu. Mitinge, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Azerbaycan Milletvekili Tenzile Rüstemhanlı da katıldı.

Mitinge katılanlara hitap eden Bakan Şahin, Türk milletinin yeryüzündeki tüm masumların sigortası olduğunu söyledi. Hocalı'da akan kanın hesabının hukuk içerisinde sorulacağını belirten Şahin, Azerbaycan'daki her olayın, her gelişmenin Türkiye'yi ve Türk milletini yakından ilgilendirdiğini vurguladı. Hocalı katliamının çok şey öğrettiğini savunan Bakan Şahin, Azerbaycan'ın sevincinin de acısının da Türkiye'nin sevinci ve acısı olduğunu kaydetti.

Azerbaycan Milletvekili Rüstemhanlı ise Azerbaycan halkının yalnız olmadığını ve Türk halkının kendileri ile birlikte olduğunu belirterek, mitinge gelenlere teşekkür etti. Rüstemhanlı, şöyle devam etti: "Bugün Türkiye'nin ayakta olması beni sevindiriyor. Bu soykırımı dünyaya anlatmak için Türk milleti beraber iradesini ortaya koymaktadır. Bu yürüyüş, Türkiye'nin Azerbaycan ile yürek yüreğe olduğunun göstergesidir." diye konuştu. Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komite Sözcüsü Mesut Ülker, Taksim'de geciken adaletin sağlanması için toplandıklarını söyledi. Ülker, "Bu soykırım, 20. asrın sonunda bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşti. Ermenistan askerleri, sivil halkı çoluk çocuk, kadın, yaşlı demeden organize bir şekilde katletti. Hocalı'da her beş kişiden biri şehit oldu." dedi. Katliamın bütün insanlara yapılmış bir ayıp olduğuna dikkat çeken Ülker, insanlığa leke sürenlerin artık cezalandırılmaları gerektiğini vurguladı.

HAKARET İÇEREN PANKARTLAR TEPKİ ÇEKTİ

Öte yandan birtakım marjinal ulusalcı gruplar mitingi sabote etme teşebbüsünde bulundu. Irkçı ve hakaret içerikli sloganlar atan grup üyeleri, diğer katılımcıların tepkisini çekti. Galatasaray Lisesi önünde buluşan ve Taksim Meydanı'na yürüyen kalabalık grup Fransız Konsolosluğu önüne geldiğinde siyah çelenk bıraktı. Fransa'yı protesto eden grup, ardından konsolosluğa yumurta ve ayakkabılı protesto yaptı. Gruptan bazı kişiler çevredeki bir restorana asılı ABD bayrağı yerine Türk ve Azerbaycan bayrakları astı.

Soykırımcılar adalet karşısında hesap verecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hocalı katliamının 20. yıldönümü dolayısı ile yaptığı yazılı açıklamada, soykırımın faillerinin er ya da geç adalete hesap vereceğini bildirdi. Şehitler için Allah'tan rahmet dileyen Aliyev, Hocalı soykırımının, 20. yüzyılın sonunda ve dünyanın gözü önünde yapıldığına dikkat çekti. İlham Aliyev, başkent Bakü'de yapılan ve 60 bin kişinin katıldığı anma yürüyüşüne de katıldı. Azatlık Meydanı'nda başlayarak Bakü'nün Hatai semtinde bulunan "Hocalı Soykırımı" anıtı önüne kadar devam eden yürüyüş sırasında bazı vatandaşlar, ellerinde Hocalı katliamında hayatını kaybedenlerin acısının unutulmadığını ve katliamın insanlık açısından bir vahşet olduğunu ifade eden pankartlar taşıdı. Bu arada Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç ve büyükelçilik personeli de soykırım anıtını ziyaret ederek çelenk ve gül bıraktı. zaman

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İnternet için ailesine bıçak çeken varÖnceki Haber

İnternet için ailesine bıçak çeken var

CHPli muhaliflerin kurultay planı tutmadıSonraki Haber

CHPli muhaliflerin kurultay planı tutmad...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar