Haşim Kılıç: DTP davasında cuma günüden önce karar çıkmaz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Haşim Kılıç: DTP davasında cuma günüden önce karar çıkmaz
Anayasa Mahkemesi üyeleri dünkü görüşmelere raportörlerin 500 sayfayı bulan ve kapatma istenen raporun özetinin okunmasıyla başladı.

Anayasa Mahkemesi üyeleri dünkü görüşmelere raportörlerin 500 sayfayı bulan ve kapatma istenen raporun özetinin okunmasıyla başladı. Mahkemenin, iddianamede kapatma gerekçesi olarak sıralanan 141 eylem ve açıklamayı tek tek görüştüğü ifade edildi. Delillerin incelenmesinin ardından DTP'lilerin eylemlerinin Anayasa'nın 69. maddesine göre 'bölünmez bütünlüğe' aykırılık oluşturup oluşturmadığı, terör ve şiddet çağrısı içerip içermediği tespiti yapılacak. Bu süreçte ilk sözü en kıdemsiz üye Zehra Ayla Perktaş alacak. Ardından kıdem sırasına göre üyeler eylemlerle ilgili görüşlerini heyete açıklayacak. DTP'nin bölünmez bütünlüğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği yönünde nitelikli çoğunluk oluşursa kapatma veya Hazine yardımından mahrum bırakma kararları gündeme gelebilecek. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranıyor. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Bir grup aydından DTP'ye destek

Konuyla ilgili olarak yazar ve sanatçılardan oluşan ve kendilerine, 'DTP Kapatılamaz İnisiyatifi' adını veren bir grup aydın, Anayasa Mahkemesi'ni DTP'nin kapatma davasını reddetmeye çağırdı. İstanbul'daki toplantıda grup adına konuşan Oya Baydar, "DTP'nin kapatılması Kürt açılımına vurulacak en büyük darbedir." dedi. 'DTP'yi kapatmayın, vekillere dokunmayın' sloganıyla bir araya gelen aydınlar, açıklama sonrası DTP İstanbul İl Başkanlığı binasına giderek destek ziyaretinde bulundu.

Öte yandan DTP Kars İl Başkanı Veli Mükyen, partilerinin kapatılması ihtimaline karşılık milletvekillerinin istifalarını Genel Başkan Ahmet Türk'e sunduğu bilgisini verdi. Mükyen, bunun sine-i millete dönecekleri anlamına geldiğini söyledi.

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Katsayıda eskiye dönüş olmazÖnceki Haber

Katsayıda eskiye dönüş olmaz

19 işçi göçük altında öldüSonraki Haber

19 işçi göçük altında öldü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar