Gönüller onu andı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gönüller onu andı
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (SAV) doğum yıldönümü olan Mevlit Kandili, dünyada ve Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (SAV) doğum yıldönümü olan Mevlit Kandili, dünyada ve Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Camiler, O'nu anmak isteyenlerle doldu taştı. Kandil dolayısıyla TRT bu yıl bir ilke imza atarak Efendimiz'in kabri şeriflerinin bulunduğu Mescit-i Nebevi'nin yanı sıra, İstanbul (Eyüp Sultan Camii), Tataristan, Kazan, Mısır (Kahire), Makedonya (Üsküp) ve Irak'tan (Kerkük) canlı mevlit yayını yaptı.

MEVLANA MÜZESİNE AKIN

İstanbul'da, Eyüp Sultan, Sultanahmet ve Süleymaniye Camileri Efendimiz'i yad etmek için buluşma noktaları oldu. Akşamın erken saatlerinden itibaren camilere gelen vatandaşlar, dualar edip okunan Kur'an'ı Kerimi dinlediler. Edirne'de de tarihi Selimiye Camii, kentin dört bir tarafından gelen, kadın, erkek, genç, yaşlı ve çocukların akınına uğradı. Okunan Mevlid-i Şerif ve ilahileri huşu içinde dinleyen vatandaşlar, ellerini semaya açarak Müftü Ömer Taşçıoğlu'nun yaptığı duaya eşlik etti. Konya'da ise camilerde yer kalmadı. Müslümanlar, soğuğa rağmen camii çevresinde namaz kaldı. Namazın ardından binlerce vatandaş Mevlana Müzesi'ne gitti. Müze içerisine girebilenler, Mevlana'nın sandukası başında Kur'an okudu, dua etti. Müzeye giriş çıkışlar ücretsiz olduğu gecede yerli ve yabancı binlerce kişi, müzeyi ziyaret etti.

SBS İÇİN DUA ETTİLER

Yine bir tarihi yapı olan Ulu Cami de Bursalıların buluşma noktası oldu. Vatandaşlar da önce yatsı namazı kıldı, ardından gece için hazırlanan programı takip etti. Başkent Ankara'nın en büyük camisi olan Kocatepe Camisi de kandil coşkusunun yaşandığı yerlerden birisiydi. Adıyaman ve Samsun da cami çıkışında vatandaşlara lokma tatlısı, şeker ve lokum dağıtılırken, Antalya'da Muratpaşa Camii'ne gelen öğrenciler SBS sınavlarında başarılı olabilmek için dua etti.

 

Bardakoğlu Kahire'de vaaz verdi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Hüseyniye Camisi'nden Mevlit Kandili vesilesiyle canlı bağlantı aracılığıyla vaaz verdi. TRT'nin, Kahire'nin tarihi Hz. Hüseyin Camisi'nden yaptığı Mevlit Kandili yayınında İslam dünyasına seslenen Ali Bardakoğlu, "Peygamber Efendimizin dünyaya gelmesinden bu yana 1439 yıl geçtiğini' belirterek, "Hayatımızın yaprakları tek tek kopuyor, asıl kopan takvim yaprakları değil. Bizim hayatımızın yaprakları" ifadesini kullandı. "Bizim kendimize dönmemiz için Kuran'ı, Efendimizin sünnetini evimize misafir etmemiz gerek" diyen Bardakoğlu, Kur'an-ı Kerim'de bir ayette de yer aldığı gibi "iyilik yaparsanız kendiniz için yaparsınız" denildiğini belirtti. Bardakoğlu, "İnsanoğlu başını kaldırıp gönül dünyasına dönüp bu dünyaya ve öteki dünyaya yönelik çaba harcamalı" diye konuştu. Hz. Muhammed'in alemlere rahmet için geldiğini anlatan Bardakoğlu, "Efendimizin sözleri ile buluşmak Kuran ile buluşmaktır" dedi.

 

BDP'den kandil mesajı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Herkesin Mevlid Kandili'ni kutluyoruz. Umuyoruz ki, bu kandil barışa vesile olur" dedi. Iğdır'da Atatürk Caddesi'nde partililere hitap eden Demirtaş şunları kaydetti: "Bugün Mevlid Kandili'dir. Herkesin Mevlid Kandili'ni kutluyoruz. Umuyoruz ki, bu kandil barışa vesile olur. Çünkü bu topraklarda yaşayanlar çok çekti."

 

Aynı safta Kur'an dinlediler

Resmi bir ziyaret amacıyla dün Suriye'ye giden İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Mevlit Kandili'ni Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la kutladı. İki lider Halk Sarayı'nda yapılan ikili görüşmenin ardından Şam'da gerçekleştirilen Mevlit programına katıldı. İki devlet başkanı, dualar edip Kur'an'ı Kerim dinledi.

 

Binlerce kişiye namaz kıldırdı

Mevlit Kandili dolayısıyla Libya'da de görkemli etkinlikler düzenlendi. Bingazı kentinde binlerce kişiye namaz kıldıran Libya lideri Muammer Kaddafi, ardından da bir konuşma yaptı. Kaddafi konuşmasında minarelere yasak getirilen İsviçre'ye cihad ilan edilmesini istedi.

 

Pakistan'da 2 gün tatil

Pakistan'da ise kutlamalar kapsamında kamuya ait binalar, ibadethaneler ve bazı iş merkezleri ışıklandırıldı. Büyük camilerde düzenlenen Mevlit programlarında Hz. Muhammed'in hayatının anlatıldığı naatlar okundu. Televizyon ve radyolar yayınlarında kutlamalara yer verdi. Pakistan'da Mevlit Kandili nedeniyle her yıl 2 gün resmi tatil ilan ediliyor.

yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gazeteci Ahmet Vardar vefat ettiÖnceki Haber

Gazeteci Ahmet Vardar vefat etti

Askeri savcılık: Balyoz seminer değil, darbe planıSonraki Haber

Askeri savcılık: Balyoz seminer değil, d...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar