Geri dönüşen elektronik atıklar otizmli çocuklara umut oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geri dönüşen elektronik atıklar otizmli çocuklara umut oluyor
Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı Başkanı Arzu Gökçe, "Elektronik atık projesine de Sayın Emine Erdoğan'ın Sıfır Atık Projesinden yola çıkarak başladık." dedi.

Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı'nın (TODEV) başlattığı "Otizm için e-atık Projesi" kapsamında evlerden alınan elektronik atıkların geri dönüştürülmesiyle bir yandan Sıfır Atık Projesine ve yaşanabilir bir dünya çabalarına destek olunurken diğer yandan elde edilen gelirle otizmli çocukların eğitim hayatlarına katkı sağlanıyor.

TODEV ve GCL Geri Dönüşüm ve Rafineri arasındaki iş birliğiyle otizmin oluşmasındaki önemli faktörlerden olduğu birçok bilimsel araştırmayla ortaya konan sanayileşme ve elektronik atıklara bağlı oluşan ağır metalle mücadelede, ortak hareket etme kararı alındı.

Bu kapsamda "Geleceğini önemse yanlarında ol" mottosuyla başlatılan projeyle vatandaşların evlerinden alınan kullanılmayan elektronik eşyalar parçalanarak ayrıştırılıp işleniyor ve ekonomiye yeniden kazandırılmak üzere geri dönüştürülüyor.

Elektronik eşyalardaki zararlı gazlar ve ağır metallerin bir kısmı imha edilirken, yeniden kullanılabilir parçalar ayrıştırılarak üretim tesislerine gönderiliyor.

"Elde edilen kazanımlarla çocuklara gündüz bakımevi yapmayı hedefliyoruz"

TODEV Vakfı Başkanı Arzu Gökçe AA muhabirine, "Otizm için e-atık Projesi" kapsamında vatandaşlardan destek beklediklerini söyledi.

Gökçe, vakfın 1997 yılında kurulduğunu anımsatarak, otizmli bireylerin eğitimi ve otizm farkındalığı için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Bu kapsamda özellikle otizmin birincil nedenlerinden gösterilen atıklarla ilgili araştırma ve dikkat çekici faaliyetler yaptıklarını belirten Gökçe, "Elektronik atık projesine de Sayın Emine Erdoğan'ın Sıfır Atık Projesinden yola çıkarak otizmdeki hızlı artışın durdurulmasına nasıl katkı sağlayabiliriz düşüncesiyle başladık." diye konuştu.

Kendisinin de 15 yaşında otizmli bir kızı olduğunu anlatan Gökçe, şunları kaydetti:

"2008 yılında tanı aldığımızda 2 bin 500 çocukta 1 görülüyordu. Günümüzde ise 58 çocukta 1 görülüyor. Dünya standartlarına baktığımızda Amerika Birleşik Devletleri'nde sanayileşmiş bölgelerde daha hızlı yayıldığı görülüyor. Sanayileşmenin otizm üzerinde ciddi bir etkisi var. Bu amaçla bu hızlı artışa dikkati çekmek amacıyla elektronik atık projesine başladık.

Toplanılan elektronik atıkların dönüştürülmesinden elde edilen gelirle çocuklara gündüz bakımevi yapmayı hedefliyoruz. İnanıyoruz ki önümüzdeki bir yıl içinde bu hedefimize ulaşacağız. Projemizin duyurulmasına ihtiyacımız var. Hepimizin evinde kulaklıklarımız, ütülerimiz ve prize takılabilen kullanmadığımız eşyalarımız var. Çöpe attığımız elektronik atıklar hem otizme sebep oluyor hem onları eğitim hayatından mahrum bırakıyor."

 

AA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milliler ikinci maçında Galler'e yenildiÖnceki Haber

Milliler ikinci maçında Galler'e yenildi

Galata Wind Enerji’ye Sürdürülebilirlikte A1 Notu VerildiSonraki Haber

Galata Wind Enerji’ye Sürdürülebilirlikt...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar