Bağımsızlığını 1990'da kazanan ve 2004'te AB'ye giren 3 milyon nüfuslu Litvanya 1 Ocak'ta Euro Bölgesi'nin 19'uncu üyesi olacak.
Euro'ya geçen son Baltık ülkesi olacak Litvanya'da son kamuoyu yoklamalarına göre halkın yüzde 50'den fazlası hükümetin bu kararını destekliyor.
Ä°ÅŸsizliÄŸin yüzde 11, bütçe açığının yüzde 1,2, kamu borç yükünün yüzde 41 ve enflasyonun yüzde 0,4 düzeyinde bulunduÄŸu Litvanya'nın 2015'te yüzde 3,1 ile Euro Bölgesi'nin en hızlı büyüyen üyeleri arasında olacağı tahmin ediliyor.
Euro'ya geçiÅŸ için istekli ülkelerde enflasyon oranının, AB'de en düÅŸük enflasyona sahip üç ülkenin ortalama enflasyonunu 1,5 puandan fazla geçmemesi, bütçe açığının yüzde 3'ü ve kamu borç oranının yüzde 60'ı aÅŸmaması, uzun vadeli faiz oranlarının, fiyat istikrarı açısından en iyi performansa sahip 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan fazla aÅŸmaması ve son 2 yılda devalüasyon yaÅŸanmaması kriterleri aranıyor. Litvanya'nın 2006'da Euro'ya ilk geçiÅŸ denemesi, enflasyon hedefinin tutturamaması nedeniyle reddedilmiÅŸti.
Litvanya'yla birlikte Euro Bölgesi'nin geniÅŸlemeye birkaç yıl ara vermesi beklense de birçok eski DoÄŸu Bloku ülkesi sırada bekliyor. Çek Cumhuriyeti ve Romanya 2019'a kadar üyelik hedefliyor. Henüz hedef tarih belirlemese de Polonya'nın, Euro Bölgesi'nde Yunanistan'la baÅŸlayanborç krizinin geride kaldığına emin olduktan sonra bu yönde bir karar alabileceÄŸi belirtiliyor.
AB içinde Euro Bölgesi'ne geçiÅŸ, anlaÅŸmalarla istisna tanınan Ä°ngiltere ve Danimarka dışında tüm üye ülkeler için zorunlu olsa da baÄŸlayıcı bir takvim bulunmuyor.
Yorum Yazın