Enflasyon düştü, borsa uçtu, Merkez doviz için devrede

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enflasyon düştü, borsa uçtu, Merkez doviz için devrede
Küresel ekonomide toparlanmanın hızlandığı yönündeki işaretler, Türkiye'yi de olumlu etkiliyor.

Küresel ekonomide toparlanmanın hızlandığı yönündeki işaretler, Türkiye'yi de olumlu etkiliyor. Temmuz ayında enflasyon TÜFE'de yüzde 0,25 arttı, ÜFE'de ise 0,71 geriledi. Dün İstanbul Menkul Kiymetler Borsası yüzde 4,6 yükselerek 44 bin 614 puandan kapandı. Böylece borsa, kriz öncesindeki seviyelerini yakalamış oldu. Dövizdeki düşüş sürdü. Dolar, 1,46'nın altını gördü. Merkez Bankası harekete geçerek döviz alım ihalelerine başlama kararı aldı. Banka bugünden itibaren piyasadan günlük 30 milyon dolarlık döviz alımı yapacak. Kararın doğrudan müdahale anlamına gelmediğini aktaran banka kaynakları, döviz rezervini güçlendirmeyi amaçladıklarını bildirdi. Faiz cephesinden de iyi haberler geliyor. Bono bileşik faizi yüzde 10,39'a düştü.

Dövizin istikrar kazandığı için ortamın müsait olduğunu aktaran yetkililer, güçlü döviz rezervine her zaman ihtiyaç olduğunu kaydetti. Günlük 60 milyon dolara kadar çıkabilecek döviz alım ihalelerinin döviz kurlarının yükselmesine neden olmayacağını belirten Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan, Merkez'in azalan rezervi tekrar yerine koymak için önemli bir adım attığını söyledi. Üst düzey bir başka banka yetkilisi ise alınan kararın hem ihracatçıları rahatlatma adına hem de IMF anlaşmasının gecikmesine karşılık piyasaları rahatlatmak için önem taşıdığını dile getirdi. Merkez Bankası'nın döviz rezervi geçen hafta itibarıyla 66 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl sonunda 70 milyar dolara kadar çıkan rezerv yaklaşık 4 milyar dolar azalmıştı. Merkez Bankası, Ekim 2008'de ara verilen döviz alım ihalelerine bugünden itibaren tekrar başlıyor. İhalelerde alımı yapılacak tutar, günlük 30 milyon doları ihale ve 30 milyon doları opsiyon hakkı olmak üzere, en fazla 60 milyon dolar olarak belirlendi. Bankadan konuya ilişkin yapılan açıklamada son dönemde küresel ekonomiye ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle likidite ve risk iştahının tekrar güçlendiği ifade edilerek, döviz piyasasının göreli bir istikrara kavuştuğu vurgulandı. Açıklamada, içinde bulunulan bu sürecin Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini kuvvetlendirmesi için uygun bir ortam oluşturduğu bildirildi.

Döviz alım ihalelerine tekrar başlanmasını değerlendiren Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, son dönemde dövizin beklenenden hızlı düştüğünü belirterek Merkez'in hem ihracatçıların serzenişlerine cevap verdiğini, hem de döviz rezervini güçlendirmek istediğini aktardı. Döviz alım ihalelerinin büyütülmemesi gerektiğine dikkat çeken Nacar, "Sonuçta Türkiye finansal piyasalarda yaşanan krizden daha az etkilendi. Bankacılık sektörünü zora sokacak bir durum da yaşanmadı." dedi.

Turizm sezonunun da etkisiyle birlikte Türkiye'ye döviz girişi olduğuna işaret eden Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan ise azalan rezervin tekrar yerine konulması için ortaya önemli bir fırsat çıktığını ifade etti. 30 milyon dolarlık günlük döviz alımının kuru yükseltmeyeceğini dile getiren Aslan, "Kurun yükselmesine neden olmaz ama rezervin güçlendirilmesi ve piyasalardaki bazı olumsuzlukların giderilmesi için fayda sağlar. Bundan sonra da kur düşmeye devam ederse Merkez müdahale miktarını 60 milyon dolara çıkarabilir." diye konuştu.

İhracatçılar: Miktar küçük olsa da yerinde bir karar

Merkez Bankası'nın, ara verdiği döviz alım ihalelerine tekrar başlaması ihracatçı cephesinden de olumlu karşılandı. İşin şakasının olmadığını daha önce ifade ettiklerini aktaran Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, miktar küçük olsa da niyet açısından kararın olumlu olduğu görüşünde. Doların 1,50 liranın altına inmesinin ihracatçıları zorda bıraktığını ifade eden Büyükekşi, kurun kendileri için hayati bir mesele olduğunu kaydetti. Merkez Bankası'nın faiz indirim kararlarından da memnun olduklarını ifade eden Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Son yapılan toplantıda da faiz indiriminin devam edeceğine yönelik sinyaller geldi. Bu yerinde bir karar. Çünkü Türkiye'nin hem yatırım hem de istihdama ihtiyacı var. 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için desteğe ihtiyacımız var."

Öte yandan ağustos ayında 23,3 milyar liralık yüklü bir iç borç ödemesi bulunan Hazine, dün düzenlediği bono ihalesinde 5 milyar liranın üzerinde borçlanma gerçekleştirerek iyi bir başlangıç yaptı. İhalede ortalama bileşik faiz yüzde 9,54 oldu. Yerli bir bankanın tahvil/bono masası yetkilisi, "Faizler piyasanın beklentilerinin altında kaldı. Kamu bankalarının yüklü alımı olduğunu tahmin ediyoruz. İyimserliğin sürmesi halinde gösterge bileşik faizin yüzde 10 seviyesine kadar marjı var." dedi. Tahvil/bono piyasasında 11 Mayıs 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, ihalenin ardından 10,39 seviyesine çekildi.

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Merkez Bankası, dövize müdahale ettiÖnceki Haber

Merkez Bankası, dövize müdahale etti

İlk açılım ErdoğandanSonraki Haber

İlk açılım Erdoğandan

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar