Enerji kimliği olmayan konuta satış yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enerji kimliği olmayan konuta satış yok
 Binanın enerjiihtiyacı, yalıtımözellikleri ve ısıtma-soğutmasistemlerinin verimiyle ilgilibilgileri içeren belgeyi almayankonutlara ruhsat verilmeyecek.
 

Binanın enerjiihtiyacı, yalıtımözellikleri ve ısıtma-soğutmasistemlerinin verimiyle ilgilibilgileri içeren belgeyi almayankonutlara ruhsat verilmeyecek.

2017'ye kadar belgeyi almayan sanayi kuruluşlarına yüklü miktardapara cezası verilecek. Sözkonusu belgenin en olumlu tarafı isekonutta oturanı yüklüfaturaödemekten kurtarması.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 2 Mayıs2007'de çıkardığı 2627 sayılı Binalarda EnerjiPerformansı Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Buna göreyeniyapılacak binalar yönetmeliğeuygun projelendirilecek, ısı yalıtımı denetlenecek ve sınırlı yıllık enerji tüketimi miktarına göre enerji kimlik belgesine sahip olacak.

Eski binalar içinse10 yıllık geçiş süreci bulunuyor. Bu sürecin üç yılı geride kalmasına rağmen yönetmelikler, geçen ayın sonunda çıktı.

Uygulama, 1 Temmuz'dan itibaren mecburi olacak. Bu tarihten sonra 50 metrekarenin üzerindeki daire veyagecekonduyu satmak isteyenlerin, önce enerji kimlik belgesini alması gerekiyor. Belge, kiralamaişlemlerinde de zorunlu olacak.

10 yıllık geçiş sürecinin sonunda belgeyi almayan sanayi kuruluşlarını yüklü miktardapara cezası bekliyor. Düzenleme,20 bin metrekarenin üzerindeki binalarda 'bina enerji yöneticisi' atanmasını da zorunlu kılıyor.

'Enerji tapusu' diye de nitelendirilebilen bu belge, evin aydınlatma da dâhil senelik ne kadar enerji harcadığını gösteriyor.Ev sahipleri, duvarlarını yalıttıktan, çift cam taktırdıktan ve diğer gerekli düzenlemeleri yaptırdıktan sonra, ilgili kanuniotoriteye gidip enerji kimliğini yükseltmeyi isteyebilecek.

Enerji kimlik belgesini iseElektrik İşleri Etüt İdaresi'nin yetkilendirdiği 'enerji verimliliği danışmanlık şirketleri' verecek. Şimdiye kadar Türkiye genelinde bu amaçla yetki alan 15 şirket faaliyete geçti. Bunlardan biri de EVD Enerji Yönetimi ve DanışmanlıkHizmetleri.

Şirketin genel müdürü Ergin Kaya, enerji tapusu vermek için belirlenmiş birtarife olmadığını,fiyatın piyasa şartlarında belirleneceğini belirtiyor. Kaya, "Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladığıtarife var. Metrekaresi 1Euro'danfiyat veriliyor. Türkiye'de de metrekaresi 1Euro veya 1lira olacağı tahmin ediliyor." dedi.

DÜZENLEMEGECEKONDULARI DA KAPSIYOR

Elektrik Mühendisleri Odası İzmirŞube Başkanı Nuri Sedat Gülşen, kanunun2007 yılında çıkmasına rağmen yönetmeliklerinyeni yayımlandığını söyledi.

10 yıllık geçiş sürecinin üç yılının geride kaldığını ifade eden Gülşen, düzenlemeningecekonduları da kapsadığını vurguladı: "Yasa çıktı ama yönetmelikleri geç kaldı.

Su akarken yolunu bulur mantığı var. Eksiklikleri var. İşler el yordamıyla yürüyor. Belge için belirlenmiş birtarife yok. Yazılımprogramı hazırlanıyor.

Bazı şeyler belli değil. Tasarlanmış bir yapı yok. İlk depremde yıkılacak bina için enerji kimlik belgesi istenmesi mantıklı değil. Önce binayı sağlamlaştırmak gerekiyor."

 Elektrik mühendisi Mehmet Hepzarif ise kanunla yönetmeliklerin arasında çok fark bulunduğuna dikkat çekti. Enerji kimlik belgesinin, binanın enerji ihtiyacı ve harcama sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içerdiğini vurgulayan Hepzarif, "Konutların yıllık enerji ihtiyacı hesaplanıyor.

Bunun için ısıtılması, soğutulması, sıhhi sıcak su üretimi ve aydınlatma için kullanılan enerji miktarı dikkate alınıyor. Belge kapsamında konutlar, A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor.

A sınıfı tasarruflu ve SEG (Sera Gazları Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük, G sınıfı ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek olanları kapsıyor." bilgisini verdi.

Elektrik mühendisi Fikret Şahin de enerji kimlik belgesinin uygulanmaması veya şikâyet konusu olması halinde bina sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulacağını ifade etti.

Şahin, tasarruf amacı taşıyan düzenlemenin, cezai yaptırımdan ziyade teşvik ederek uygulanması gerektiğini, AB ülkelerinde çeşitli teşvikler verildiğini kaydetti.

haber7


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şehidin katilleri bu kez kaçamadıÖnceki Haber

Şehidin katilleri bu kez kaçamadı

Askerlere sivil yargı yolunu açan madde 337 oyla geçtiSonraki Haber

Askerlere sivil yargı yolunu açan madde...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar