Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "İnşallah bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleştirerek hedeflerimize ulaşacağız" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtımına iliÅŸkin, "Ä°nÅŸallah bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleÅŸtirerek hedeflerimize ulaÅŸacağız." dedi.
Bakan Dönmez, Elektrik Dağıtım Hizmetleri DerneÄŸi (ELDER) 12. Sektör Toplantısı'nda yaptığı konuÅŸmada, enerji piyasalarının liberalleÅŸmesi ve rekabete dayalı bir enerji piyasasının oluÅŸturulması için son yıllarda önemli adımlar attıklarını söyledi.
Rekabetin, tüketiciye uygun maliyetli enerji arzı, standardı her gün daha da yukarı çekilen hizmet kalitesi ve her anlamda müÅŸteri memnuniyetinin artırılması anlamına geldiÄŸini dile getiren Dönmez, rekabetin aynı zamanda iÅŸverenler için daha fazla yatırım ve iÅŸlerini büyütme imkanı, çalışanlar için daha fazla istihdam, kamu için ek finansal getiri demek olduÄŸunu kaydetti.
Dönmez, Türkiye'de dünya standartlarında hizmet sunulması için hem iletim hem de dağıtım altyapısının yenilenmesi amacıyla 2016-2020 döneminde 18 milyar lirası özel sektör, 12 milyar lirası kamu olmak üzere 30 milyar liralık yatırım bütçesi belirlendiÄŸini anımsattı.
Dağıtım sektöründe "insan odaklı hizmetin" sorumluluÄŸun ötesinde bir zorunluluk olduÄŸunu aktaran Dönmez, dağıtım sektörünün hizmet kalitesinin her geçen yıl daha da arttığını aktardı.
Dönmez, dağıtım ÅŸirketlerine hizmet kalitesinin artırılması için çok net hedefler ve baÅŸarı kriterleri belirlediklerini ve bu kapsamda anketler düzenlediklerini anlattı.
Böylece, dağıtım ÅŸirketlerine karneleri aslında vatandaÅŸların verdiÄŸine dikkati çeken Dönmez, "Son 3 yılda toplam 12,3 milyar lira yatırım yaptık. 3 yıllık planlanan gerçekleÅŸme hedefimiz yüzde 55 idi. Bu oranda son 3 yıllık gerçekleÅŸme hedefimizde yüzde 63'ü yakaladık. Ä°nÅŸallah bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleÅŸtirerek hedeflerimize ulaÅŸacağız. Ä°letim tarafında yüzde 119 gerçekleÅŸmeyle, 2018'de yaklaşık 3,4 milyar lira yatırımı hayata geçirdik. Ä°nÅŸallah 2019’da da 2 milyar bir yatırım daha öngörüyoruz." diye konuÅŸtu.
"Çok memnunum" diyenlerin oranında artış
Dönmez, tüm bu yatırımların müÅŸteri memnuniyeti için yapıldığını dile getirerek, gerçekleÅŸtirdikleri müÅŸteri memnuniyeti anketine iliÅŸkin ÅŸu verileri paylaÅŸtı:
"MüÅŸteri memnuniyet oranını geçen yıla göre koruduk. Bizler için sevindirici olan bir baÅŸka durum da sunulan hizmetten 'çok memnunum' diyenlerin oranının geçen yıla göre artmasıdır. Genel memnuniyet oranı yüzde 64,8. Yine de alacağımız daha uzun bir yol var. Bu oran bizim için yeterli mi? Elbette hayır. Bu alanda hızlı ve pozitif bir ilerleme için yürütülen çalışmaların bir an önce kurumsallaÅŸarak, ÅŸirket kültürü haline gelmesi gerekiyor. Geçen yıl olduÄŸu gibi bu yıl da araÅŸtırmanın en parlak sonuçları çaÄŸrı merkezlerinin sunduÄŸu hizmetin kalitesinde. Burada neredeyse yüzde 100’lere varan memnuniyet oranlarına ulaÅŸtık. 2017’de yüzde 99,21 olan 'ulaşılabilirlik seviyesi' yüzde 99,69’a ulaÅŸtı. 2017’de yüzde 89,06 olan 'servis seviyesi' 2018’de yüzde 91,69’a, 2017’de yüzde 96,35 olan 'cevaplama oranı' ise yüzde 97,26’ya yükseldi. Kesintilerin azalması için bir 'Arıza Çalıştayı' gerçekleÅŸtirdik. Burada 5 kök neden var. Bunlar, bakım eksikliÄŸi, hava muhalefeti ve dışsal etkiler, malzeme, teçhizattan kaynaklı arızalar ile iÅŸçilik ve montaj hataları, üçüncü ÅŸahıslara ait dağıtım tesislerinden dağıtım ÅŸebekesine yansıyan arızalar ve ÅŸebekeye verilen hasarlar."
DiÄŸer yandan ankette en önemli baÅŸlıklardan birinin denetimler olduÄŸunu belirten Dönmez, her dağıtım ÅŸirketinin en az bir kere denetlendiÄŸini aktardı.
Dönmez, denetimler sonucu Ocak 2017'den bu yana dağıtım ÅŸirketlerine 46 milyon lira, görevli tedarik ÅŸirketlerine 5,5 milyon lira idari para cezası uygulandığını ifade ederek, "VatandaÅŸlarımız rehabilitasyon kaynaklı kesintilerin günlük hayatında nasıl bir iyileÅŸme saÄŸlayacağının farkında olmalı. VatandaÅŸlarımıza daha iyi ve daha kaliteli hizmet sunmak için Türkiye’nin mevcut 30-40 yıllık altyapısını yenilediÄŸimizi anlatmak zorundayız. Zorundayız çünkü vatandaÅŸlarımız yapılan yatırımı bildikçe kesintilerin altyapı temelli olmadığının daha fazla farkında olacak." diye konuÅŸtu.
Aydınlatma
Dönmez, vatandaÅŸların en önem verdiÄŸi konulardan birinin aydınlatma olduÄŸunu ve arızalı aydınlatma armatürlerinin bildirilmesi için bir "Aydınlatma Mobil Takip Uygulaması" kullanıldığını aktardı.
Bugüne kadar 70 bin ÅŸikayet alındığını ve yüzde 99,4'ünün giderildiÄŸini belirten Dönmez, iÅŸlemlerin kolaylaÅŸması için elektrik aboneliÄŸi, fesih ve borç sorgulama iÅŸlemlerini "e-Devlet" üzerinden yapabildiÄŸini dile getirdi.
Bazı tedarik ÅŸirketleri her üç hizmeti de elektronik ortam üzerinden sunarken bazı ÅŸirketlerin henüz bir ya da iki hizmeti e-Devlet üzerinden sunduÄŸunu ifade eden Dönmez, "Kalanların da sisteme hızla entegre edilmesi için çalışmalar sürüyor. Ä°nÅŸallah en kısa sürede bütün ÅŸirketlerimiz her üç hizmeti de e-devlet üzerinden tam zamanlı olarak sunmuÅŸ olacak." dedi.
Dağıtım bedelini bilmeyenlerin oranı yüzde 60'larda
Dönmez, gerçekleÅŸtirdikleri anket kapsamında tüketicilere dağıtım bedelini bilip bilmedikleri yönünde soru yönelttiklerini belirterek, ÅŸöyle devam etti:
"AraÅŸtırma sonuçlarımıza göre vatandaÅŸlarımızın yüzde 42’si dağıtım bedelini halen elektrik faturasının dağıtılması, yüzde 38’i ise sayaçların okunması bedeli olarak biliyor. Bu konuya daha fazla eÄŸilmemiz ve vatandaÅŸlarımızı bu konuda doÄŸru bilgilendirmemiz çok önemli. Kamuoyunda sanıldığının aksine dağıtım bedeli sayaç okuma bedeli deÄŸildir. Ayrıca sayaç okuma bedeli adı altında herhangi bir ücret alınmamaktadır. Dağıtım bedeli elektriÄŸin sorunsuz bir ÅŸekilde yurdun her yerine ulaÅŸması için alınan bedelin genel adıdır. ElektriÄŸin bizlere ulaÅŸması büyük bir altyapı yatırımını da gerektirir. Ä°letim ve dağıtım faaliyetleri için her yıl ortalama 17,5 milyar lira ÅŸebeke iÅŸletmesi ve 9,5 milyar lira da ÅŸebeke tesisi ve diÄŸer yatırımlar olmak üzere toplamda 27 milyar liralık harcama yapılıyor. Öte yandan dağıtım bedelinin enerji bedeline oranı Avrupa BirliÄŸi’nde yüzde 51 iken bizde bu rakam yüzde 35’tir. 42 milyon aboneye ulaÅŸmak için iletim ve dağıtımda bugün 120 bin personel çalışıyor. 1 milyon 460 kilometrelik geliÅŸmiÅŸ bir ÅŸebeke ağına sahibiz. Bu dünyanın etrafını 37 kez dolaÅŸabilecek bir aÄŸ anlamına geliyor. Böylesine güçlü bir altyapı tek bir ÅŸey için var. O da elektriÄŸin sorunsuz, kaliteli ve sürekli bir ÅŸekilde evlerimize, okullarımıza, sanayi tesislerimize, hastanelerimize, kısacası yurdun her yerine ulaÅŸması, hayatın kesintisiz bir ÅŸekilde devam etmesi içindir."
Elektrikte kayıp kaçak oranının da ciddi bir oranda azaldığını anlatan Dönmez, enerji verimliliÄŸinin doÄŸru anlatılması gerektiÄŸinin de altını çizdi.
Dönmez, henüz evlerde veya iÅŸyerlerinde enerji verimliliÄŸi saÄŸlayacak uygulama ya da satın almalarda bulunup bulunulmadığı sorusuna olumsuz yanıt verenlerin oranının yüzde 81 olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Enerji verimliliÄŸinin kısa dönemli bir gider kalemi deÄŸil aksine getirileriyle hem aile bütçesini hem de ülke bütçesini rahatlatan uzun vadeli ve karlılığı yüksek bir ticari yatırım aracı olarak anlatmalıyız." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
Yorum Yazın