Wall Street Journal'in haberine göre, San Francisco'da California Üniversitesinden bir ekibin geliÅŸtirdiÄŸi deneysel beyin ÅŸifre çözücü, deneklerin beyinlerinden alınan sinyal kayıtlarını, yapay zeka, otomatik öÄŸrenme ve konuÅŸma sentezleyici ile birleÅŸtirdi.
Bilim adamlarının, beyin sinyallerini konuÅŸmaya çevirebilmek için düÅŸünceleri sözlü biçimde ifade etmeyi saÄŸlayan kasları kontrol etmek amacıyla üretilen dürtülerden faydalandığı belirtildi.
Uzmanlar ilk aÅŸamada normal konuÅŸabilen 5 gönüllünün beyinlerine elektrotlar yerleÅŸtirdi. Denekler, onlarca test cümlesini okurken, bilim adamları, dudaklar, çene, dil ve gırtlakta sesi sözcüklere dönüÅŸtüren yüzden fazla kasa gönderilen nöral dürtüyü kayda aldı.
Ä°kinci aÅŸamada, sinyalleri, kas hareketleri veri tabanıyla eÅŸleÅŸtirebilen yapay zeka sistemi yardımıyla beyin sinyalleri sesli konuÅŸmaya dönüÅŸtürüldü. Elde edilen sentezlenmiÅŸ konuÅŸmada, dakikada 150 kelime ve yaklaşık yüzde 70 doÄŸruluk payıyla cümleler türetildiÄŸi vurgulandı.
Yapay zekayı geliÅŸtiren ekipte yer alan Profesör Edward Chang, çalışmanın, ilk kez kiÅŸinin beyin aktivitesine dayanarak bütünlüklü sözlü cümleler oluÅŸturabileceklerini ortaya koyduÄŸunu söyledi. Sistemin, Ä°ngilizcede "sh" gibi uzatılan seslerde daha etkili olduÄŸu da ifade edildi.
kaynak:AA
Yorum Yazın