Dünya ‘Şımarık Zengin’den Korkmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünya ‘Şımarık Zengin’den Korkmadı
ABD Başkanı Donald Trump’a Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaktan vazgeçme çağrısı yapan karar tasarısının ABD tarafından BMGK’da veto edilmesinin ardından acil toplanan BM Genel Kurulu tarihi bir karara imza atarak, “Kudüs’ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair” hazırlanan karar tasarısını kabul etti. 172 ülkenin katıldığı oylamada tasarıya 128 “Evet” oyu çıktı. ABD ve İsrail’in başını çektiği “Hayır” cephesi ise, 9 oyda kaldı.
Oylama öncesi ABD ve İsrail tarafından ardı ardına yapılan tehditkar açıklamalar sonucu değiştirmedi. İsrail’in işgalci olduğunu düşünen dünya ülkeleri tüm baskılara rağmen gerekeni yaptı.
Oylamadan bir gün önce BM’deki diplomatlara “sizi takip ediyoruz” şeklinde mail gönderen Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, oylama öncesi Genel Kurul’da yaptığı konuşmada “ABD Kudüs’e büyükelçiliğini taşıyacaktır bunu bizden ABD halkı istiyor ve doğru olan da budur. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir. Ama bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim bize BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır” diyerek tehditlerini sürdürdü.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı konuşmada “Filistin asla yalnız değildir” dedi. Çavuşoğlu konuşmasının sonunda “Dünya beşten büyüktür” ifadesini kullandı.

İSRAİL KÜSTAHLIĞA DEVAM EDİYOR
İsrail BM Büyükelçisi Danny Danon, henüz oylama yapılmadan, dünyadaki en geniş çaplı uluslararası örgütlerden biri olan BM’nin kararlarını kabul etmeyeceklerini duyurdu. Danon, dün BM Genel Kurulu toplantısı öncesi yaptığı yazılı açıklamada, “Filistinliler diyaloga girmek yerine yine BM’de konuşmalar yapmayı seçti. Tarihin kendisini inkâr eden kararları kabul etme girişimleri anlamsızdır. Kudüs’ün her zaman Yahudi halkının başkenti olduğu, her zaman İsrail Devletinin başkenti olacağını bilmek için uluslararası organların onayına ihtiyacımız yok” dedi.

Netanyahu: BM de tanıyacak!
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da BM Genel Kurulu öncesi yaptığı BM’ye “yalanlar evi” ithamında bulundu. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre Netanyahu, ülkenin güneyindeki Aşdod kentinde yapılacak olan bir hastanenin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “BM tanısın ya da tanımasın Kudüs İsrail’in başkentidir. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması için 70 geçti. Yıllar geçecek BM de bunu tanıyacaktır” dedi.
BM Genel Kurulu öncesi Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife sosyal medya hesabından skandal bir açıklama yaparak, “ABD ile tali bir mesele (oylama) için kavga çıkarmanın hiç bir faydası yok” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Bahreyn oylamada Filistin’in yanında yer alarak “Evet” dedi.

Mahmud abbas: Filistin için zaferdir
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu oylamanın ardından yaptığı ilk açıklamada, kararı reddediyoruz diyerek Trump’a teşekkür etti.
Filistin Lideri Mahmud Abbas ise “Bu Filistin için zaferdir” ifadesini kullanırken Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki “Bugün Kudüs konusunda yeni bir sayfa açıyoruz. Kudüs Filistin’in başkentidir ve bu gelecekte de böyle olacak. Tehditler umurumuzda değil. Oylama öncesinde tehdit ettiler ama oylama sonucu kanıttır.” değerlendirmesinde bulundu.

Tehditlere aldırış edilmedi
ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık’ta duyurduğu Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararını geri çekmesi çağrısı yapılan karar tasarısı, Pazartesi günü BMGK’nin geçici üyelerinden Mısır tarafından Konseye sunuldu. Ancak 15 üyeli Konseyde sadece ABD’nin vetosuyla reddedildi. Tasarının reddedilmesinin ardından 1950 yılında alınan bir karar uyarınca, Güvenlik Konseyi’nin bir karar almaması durumunda Genel Kurul özel acil oturuma çağrıldı. “Kudüs’ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair” hazırlanan karar tasarısını oylamak için toplanan BM Genel Kurulu öncesi birbiri ardına skandal açıklamalar yapıldı. ABD Temsilcisi Nikki Haley “Alınacak karar bizim için önemli değil. Ama oylamadaki ülkeleri takip edeceğiz” diyerek üstü kapalı tehditler gönderdi. Fakat dünya ülkeleri tehditlere boyun eğmeyerek ABD-İsrail’e karşı gereken cevabı verdi.

“Dünya beşten büyüktür” mesajı
BM Güvenlik Konseyi’nde, tüm üyeler “Evet” demesine rağmen tek başına veto yetkisini kullanan ABD’ye BM Genel Kurulu’nda gereken mesaj verildi. Kudüs konusunda beklenen tepkiyi göstermediği için şüpheyle beklenen bazı Arap ülkeleri ise BM Genel Kurulu’nda hakkı söylemekte tereddüt etmedi. Trump yönetiminin tüm tehditlerine rağmen 128 ülke şeref ve haysiyetlerini dolar karşılığında terk etmeyerek “Dünya beşten büyüktür” dedi.
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ı Kaybettik!Önceki Haber

İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ı Kaybettik!

Makel Şirketler Grubu 40.yılını Görkemli Bir Tören İle KutladıSonraki Haber

Makel Şirketler Grubu 40.yılını Görkemli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar