Devletin zirvesinden Pakistana yardım çağrısı: Gün bugündür

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Devletin zirvesinden Pakistana yardım çağrısı: Gün bugündür
Milyonlarca insanın evsiz, barksız, on milyonlarca insanın da aç ve susuz durumda bulunduğunu belirten Gül, "Bütün vatandaşlarımın Pakistan için başlatılan yardım kampanyalarına güçleri nispetinde katılmalarını tavsiye ediyorum.

Milyonlarca insanın evsiz, barksız, on milyonlarca insanın da aç ve susuz durumda bulunduğunu belirten Gül, "Bütün vatandaşlarımın Pakistan için başlatılan yardım kampanyalarına güçleri nispetinde katılmalarını tavsiye ediyorum." dedi. Pakistan'ın kendi gücüyle bu felaketin altından kalkmasının mümkün olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı, Kurtuluş Savaşı döneminde Türkiye'yi unutmayan bir milleti, Türk halkının da şimdi unutmaması gerektiğini söyledi: "Büyük bir memnuniyetle görüyorum ki birçok sivil toplum örgütü, gazeteler, vatandaşlar, kuruluşlar yardım kampanyaları başlatmış durumdalar. Gün bugündür, yardımlaşma günüdür."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sel felaketinin yaşandığı Pakistan'a yardım çağrısında bulundu. Cuma namazını Bebek Camii'nde kılan Gül, namazın ardından caminin kapısında Pakistan için toplanan bağış kutusuna para yardımında bulundu. Çok zor durumda olan Pakistan için Türk halkının yardım kampanyalarına katılmasını isteyen Cumhurbaşkanı, "Vatandaşlarımıza yardımlaşmanın dorukta olduğu Ramazan'da Pakistanlı kardeşlerimize sahip çıkmaları çağrısında bulunuyorum." dedi.

Pakistan ile Türkiye'nin dost ve kardeş ülke olduğunu belirten Gül, "Sel afeti milyonlarca Pakistanlıyı tamamen yoksul duruma düşürmüş. Evsiz barksız, yiyeceksiz içeceksiz kalmış durumdalar. Doğal afetin ne olduğunu Türk halkı çok iyi bilir. İnanıyorum ki Pakistanlı kardeşlerine her türlü yardımı yapacaktır." diye konuştu. Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan yardım genelgesi çerçevesinde açılan 3 ayrı banka hesabında toplanan para miktarları açıklandı. Dün saat 16.30 itibarıyla TL hesabında 4 milyon 182 bin 419 TL, dolar hesabında 208 bin 150 USD, euro hesabında 152 bin 165 euro toplandı. HÜSEYİN AYDIN, Pınar kaman İSTANBUL, ankara, CİHAN

Türkiye, Pakistan'da 2 çadır hastane kuracak

Türkiye, tarihinin en büyük sel felaketiyle boğuşan Pakistan'a yardım için seferber oldu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 20 milyon insanın hayatının altüst olduğu ülkeye tam donanımlı 2 çadır hastanenin kurulacağını açıkladı. Akdağ, ülkede bulaşıcı hastalıklardan zarar görecek vatandaşların, gerekirse tedavi için Türkiye'ye getirilebileceğini bildirdi.

Ankara Mamak Belediyesi'nin düzenlediği Ramazan etkinlikleri alanını ziyaret eden Bakan Akdağ, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Pakistan'ın kardeş ülke olduğunu ve ülkeye hükümet olarak her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade eden Bakan, "Bu felaketin sonucunda Pakistan'da birtakım bulaşıcı hastalıkların gelişme riski var. Bakanlık olarak ciddi bir çalışma yaptık. Çok modern iki çadır hastane hazırlamış bulunmaktayız, personeliyle ekipmanıyla her şeyi ile. Başbakanlık Acil Afet Genel Müdürlüğü ile Pakistan arasında görüşmeler var. Hadi gidiyoruz dendiği zaman ekiplerimiz, bu hastanelerimiz Pakistan'a götürülmüş olacak." dedi.

Ülkeye gidecek personel sayısının henüz belli olmadığını kaydeden Akdağ, şöyle devam etti: "Önemli olan şartları değerlendirip orada tedavi yapmak. Çünkü çok sayıda insanda ağızdan bulaşan mide bağırsak enfeksiyonları, ishalleri en büyük risk şu anda. İçme suyu problemi var. Hükümet olarak her türlü desteği sağlayacağız."

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, afetzedeler için Türk Kızılayı'nın, 5. ve 6. parti olarak önceki gün Karaçi'ye 2 kargo uçağı ile 105 ton insani yardım malzemesi gönderdiğini duyurdu. Bakanlık Enformasyon Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, önümüzdeki günlerde Pakistan'da 20'şer kişilik sağlık ekiplerinin görev alacağı 2 sahra hastanesinin kurulacağı, hava, kara ve demiryoluyla yardımların süreceği belirtildi. Öte yandan Özbekistan, Pakistan'a 40 tonluk 300 bin dolarlık insani yardım göndereceğini açıklarken, Pakistan, Hindistan'ın önerdiği 5 milyon dolarlık yardımı kabul etti. BM Gıda ve Tarım Örgütü ise selde 200 bin kadar büyükbaş hayvanın telef ya da kaybolduğunu bildirdi.

Kimse Yok mu Derneği 2 milyon dolar ulaştırdı

Pakistan'da milyonlarca insanı etkileyen sel felaketinin ardından bölgeye Türkiye'den yardımlar devam ediyor. Felaketin ardından yardım kampanyası başlatan Kimse Yok mu Derneği, toplanan 2 milyon dolar ve 30 ton gıdayı ülkeye ulaştırdı.

Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı Mehmet Özkara, selin ardından gönüllü doktorlarla beraber 14 Ağustos'ta Pakistan'a giderek 6 gün boyunca incelemelerde bulundu. Dün Pakistan'dan dönen Özkara, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sel bölgesinden tahliye edilen binlerce insanın, açlık, susuzluk ve salgın hastalıkların pençesinde olduğunu vurguladı. Kimse Yok mu'nun ilk olarak 200 bin dolarlık nakdi yardım gönderdiğini belirten Özkara, "1.500 aileye 30 ton kumanya yardımı yaptık. Kurduğumuz iftar çadırlarıyla da her gün 2.200 kişiye Ramazan ayı boyunca iftar veriyoruz." dedi. zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HSYK, mahkemeleri dağıtmak istiyor yargıya müdahale ettirmeyizÖnceki Haber

HSYK, mahkemeleri dağıtmak istiyor yargı...

Paramız yok küpelerimizi alınSonraki Haber

Paramız yok küpelerimizi alın

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar