Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç.
Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. OÄŸuz GündoÄŸdu, ''Fay hattındaki hareketlerle, toprak, su ve havadaki hareketleri sürekli izleyerek bölgenin deprem haritasını oluÅŸturan sistem, depremi 4 gün önce haber veriyor'' dedi.
GündoÄŸdu, Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) tarafından geliÅŸtirilen Depremi Önceden Belirleme sistemi'nin birinci derece deprem kuÅŸağında bulunan TekirdaÄŸ'ın Marmara EreÄŸlisi ilçesinde kurulmasıyla ilgili görüÅŸmede bulunmak üzere TekirdaÄŸ'a geldi.
GündoÄŸdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem gerçeÄŸini kabul etmesine raÄŸmen, 17 AÄŸustos büyük Marmara depreminin ardından önemli adımların atılmadığını iddia etti.
Bu konuda önemli çalışmalar yapan Ä°TÜ'nün Depremi Önceden Belirleme Sistemi'ni geliÅŸtirdiÄŸini ve son derece ciddi sonuçlar aldıklarını ifade eden GündoÄŸdu, bunun yaygınlaÅŸtırılması çalışmalarının ise amatör biçimde devam ettiÄŸini bildirdi.
Sistemin, baÄŸlı bulunduÄŸu bilgisayara yer, hava ve toprak hareketi verilerini aktararak çalıştığını, hareketlerin üniversitedeki merkezden 24 saat süreyle aralıksız izlendiÄŸini anlatan GündoÄŸdu, ÅŸöyle konuÅŸtu:
''Fay hattındaki hareketlerle, toprak, su ve havadaki hareketleri sürekli izleyerek bölgenin deprem haritasını oluÅŸturan bu sistem, depremi 4 gün önce haber veriyor. Bu sistem Türkiye'de ilk baÅŸta bazı bilim adamları tarafından ciddiye alınmadı. Sistem hakkında bilgi verdiÄŸimiz insanlar, (Japonlar bile depremi önceden tespit edemiyor) dediler. Ancak, Türkiye'de meydana gelen depremler 'sığ' olarak adlandırdığımız, 50-60 kilometre derinde olan hareketler. Bunun için tespitler yapabilmek mümkün. Japonya'daki depremler ise yerin 300-400 kilometre altından geliyor.''
Sistemle ilgili Çanakkale, Bursa ve Nilüfer ilçesi ile Bakırköy ve Çınarcık'ta istasyonlar kurulduÄŸunu bildiren GündoÄŸdu, hareketliliÄŸin, Ä°stanbul'daki merkezden izlendiÄŸini ve 4 gün sonra olacak depremin ÅŸiddetini burada belirleyerek, ilgili birimlere haber verildiÄŸini kaydetti.
Bu sistemi birinci derece deprem kuÅŸağındaki Marmara EreÄŸlisi ilçesine de kurmak istediklerin kaydeden GündoÄŸdu, ''Konuyla ilgili belediye baÅŸkanıyla görüÅŸtük. BaÅŸkan, halkın güvenliÄŸi açısından sistemin kurulması gerektiÄŸini belirterek, bize olumlu cevap verdi'' dedi.
GündoÄŸdu, bir çok Avrupa ülkesinin, Türkiye'de kullanılan deprem uyarı sistemini örnek aldığını bildirdi.
NASA, MARMARA'YI Ä°ZLÄ°YOR
GündoÄŸdu, Türkiye'de sistemin kurulu olduÄŸu bölgelerdeki hareketliliÄŸin aralıksız izlendiÄŸini anımsatarak, 10 dakikada bir güncellenen tüm verilerin ''www.yerdurumu.com'' internet adresinden açık olarak yayınladığını belirtti.
Sitenin, günlük bin 200 kez tıklandığını ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araşırmaları Merkezi (NASA) tarafından günlük olarak takip edildiÄŸini bildiren GündoÄŸdu, ÅŸunları kaydetti:
''Marmara'nın deprem hareketliliÄŸiyle NASA çok yakından ilgileniyor. Ä°nternet üzerinden buradaki tüm hareketler dikkatlice izleniyor. Hayati önem taşıyan bu sistemin ülkemizde de önemsenmesi gerekiyor. Depremin 4 gün önceden fark edildiÄŸi bir ülkede, insanlar daha bilinçli hale gelecektir. Türkiye'de depremi 5-6 saniye öncesinden haber veren bir sistem kullanılıyor. Bu sistemdeki amaç, can kurtarmaya yönelik olmasa da gaz ve elektriklerin kesilmesi için yeterli görülüyor. Bunun için 4 milyon dolar para harcandı.''
Deprem ve doÄŸa hareketliliÄŸinin yabancı ülkelerdeki bilim adamları tarafından da titizlikle takip edildiÄŸini anlatan GündoÄŸdu, Sapanca'da meydana gelen bir sıvılaÅŸma olayı üzerin
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın