Demokrasi yarışı başladı, vatandaşlar sandık başında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Demokrasi yarışı başladı, vatandaşlar sandık başında
48 milyon 650 bin seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, saatlerin ileri alınması nedeniyle kısa süreli de olsa gecikmeler yaşandı.

48 milyon 650 bin seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, saatlerin ileri alınması nedeniyle kısa süreli de olsa gecikmeler yaşandı. 19 partinin yarıştığı yerel seçimlerde İstanbul'da ilk oy kullananların ihtiyarlar ve Pazar günü mesai yapan çalışanların olması dikkat çekti. Sandık başına erken gelen 70 yaşındaki Murat Türker, bu seçimin diğer seçimlerden pek farkı olmadığını ama görevlilere getirilen başörtü yasağının havayı tatsızlaştırdığını ifade etti.

'Başörtülü müşahid olmaması demokrasi ayıbı'

İstanbul Yenibosna'da bulunan Kuleli İlköğretim Okulu'nda yirmiye yakın başörtülü kadın, ilk kez asil olarak sandıkta görev alamamaktan yakındı. 20 görevlinin başında bulunan Türkan Yalçın, "Bundan önceki seçimlerde rahattık. Asil olarak görev yapıyorduk. Şimdi ise yedek bile değiliz. Gözlemci olarak gelenlere yardım ediyoruz." diyerek sitem etti. Görevliler başörtülü müşahid kabul edilmemesini demokrasi ayıbı diye niteledi. Oy kullananlar için okul girişinde polis tarafından güvenlik araması yapıldı. Girişte muhtar adaylarının da oy pusulası dağıtıp seçmene yardımcı olarak rekabet etmesi güzel görüntüler oluşturdu. Seçmenlerle yakın ilişki kuran muhtar adaylarının birbirleri ile şakalaşması da ilgi çekti.

Özürlüler yine mağdur, çözüm olarak internetten oy kullanmak

Okula tekerlekli sandalye ile oy kullanmaya gelen 27 yaşındaki Orhan Öz ise kendisine kolaylık tanınmamasından yakındı. Tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalanların okulların zemin katlarında oy kullanması gerektiğini ifade eden Öz, "Benim özürlü kaydım sayım yaparken alınmıştı. O yüzden ya rampalı, asansörlü veya zemin katta oy kullanmamız gerekiyor. Bu düşünülmeli." diye konuştu. Öz'ü sırtında ikinci kata taşıyan ve oy kullanmasına yardımcı olan Abdulkadir Eroğlu ise özürlülerin daha düzenli yerlerde oy kullanması gerektiğini vurguladı. "Ya da bu kişilere bir şifre verilmeli ve internet üzerinden oy kullanmaları sağlanmalı." diyen Eroğlu, bunun bebekli aileler içinde düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Pusulalar zarflara sığmıyor

Sabahın erken saatlerinde okulda görevli olarak bulunan Murat Gümüş ise YSK'ya rağmen vatandaşların şevkle oy kullandığını ifade etti. İsmini vermek istemeyen görevli Sandık Kurulu Başkanı ise en büyük sıkıntılarının bir zarfın içine hem belediye hem ilçe belediye hem de meclis üyesi kağıtlarının birlikte konulmasından kaynaklandığını ifade etti. YSK'nın TC Kimlik numarasını zorunlu kılması sebebi ile seçmenlerin oy kullanmaya pasaport veya kurumlardan alınmış soğuk mühürlü belgeler ile geldiklerini sözlerine ekledi.

 


-BUGÜNKÜ YASAKLAR-

Seçimlerin sağlıklı ve düzenli şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla YSK'ca belirlenen yasaklara göre, bugün sabah saat 06.00'dan gece saat 00.00'a kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Bugün saat 06.00'dan saat 00.00'a kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, her türlü kesici, delici ve bereleyici aletler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler taşıyamayacak.

Bugün saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçimle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek, saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını saat 21.00'den önce de kaldırabilecek.

PARMAK BOYAMA YOK, T.C KİMLİK NUMARASI ŞART

298 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle, seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullandı. Üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeye sahip olmayan vatandaşlar ise nüfus dairelerinden aldıkları ''nüfus kayıt örneği''ni geçerli kimlikleriyle birlikte ibraz ederek oy verdi.

Vatandaşlar, parmak boyama uygulanmasından vazgeçilmesinden memnun kaldıklarını belirtti.

 


 

-İSTANBUL-

29 Mart 2009 Yerel Seçimleri'nde oy kullanma işlemi başladı. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları okullara akın etti. Oy kullanan seçmenler Yerel Seçimler'in ülkeye hayırlar getirmesini diledi.

İstanbul'da oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı. Oy kullanma işlemi öncesi sandık görevlileri Sandık Yemini yaparak son hazırlıklarını tamamladı. Sandıklar tek tek kontrol edilip mühürlendi.

Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları okullara geldi. Bazı vatandaşların oy verme işleminin başladığı saat 08.00'den önce okul bahçesine geldikleri görüldü. Erken saatlerde gelenlerin çoğunlukla yaşlı seçmenlerden oluştuğu görülürken, vatandaşlar, işlerini erken bitirip sıra beklememek için sabahın erken saatlerinde geldiklerini söyledi. Vatandaşlar seçimlerin ülkeye hayırlar getirmesini ve kendilerini en iyi şekilde yönetecek yerel yöneticilerin seçilmesini temenni etti.

Türkiye'de 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemleri batı illerinde saat 17.00'de sona ererken, 07.00'de oy kullanmaya başlayan bazı doğu illerinde 16.00'da son bulacak.

Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak. İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için, köylerde ikamet eden vatandaşlar ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimi için sandığa gidecek. (CİHAN)

 

-İZMİR-

İzmir'de seçim heyecanı erken başladı. Uzun kuyruklardan korkan İzmirliler, sabah erkenden oy kullanmaya gitti. Daha sandıklar hazır olmadan sıraya geçen vatandaşlar oldu.

Seçmen kağıdı ve TC kimlik numaralı kimliklerini göstererek üç ayrı sandıkta oyunu kullanan İzmirliler, seçimin hayırlı olması temennisinde bulundu. Seçmen kağıdını yanında getirmeyenler ise seçim görevlilerinin yardımıyla oy kullanacağı yeri buldu. İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Osmagazi İlköğretim Okulu da sabah saatlerinde yoğunluk yaşayan seçim merkezlerinden biri oldu. Oy kullanmaya gelenlerin yanında parti ve muhtarların elemanları ile güvenlik görevlileri de sabah erken saatlerde okuldaki yerini aldı. (CİHAN)

 

-ERZURUM-

Doğu Anadolu'da seçim, ağır kış koşullarında yapılıyor. Erzurum ve Muş'ta ulaşım sağlanamayan 140 köye seçim görevlileri ve seçim sandıkları il özel idaresi ekiplerinin yardımıyla ulaştırıldı.

Muş'ta kar nedeniyle yolu kapalı olan 7 köye seçim sandıkları ve görevlileri askeri helikopterle gönderildi. Muş'ta 7, Erzurum'da ise 1 köye sandıkların ulaştırılması için yapılan çalışmalar ise henüz sürüyor.

AA muhabirinin İl Özel İdaresi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, dün etkili olan kar yağışının ardından Erzurum'da 133, Muş'ta ise 7 olmak üzere toplam 140 köy yolu ulaşıma kapandı.

Erzurum'da yolu kapalı olan köylere seçim görevlileri ve seçim sandıkları İl Özel İdaresi ekiplerinin yardımıyla ulaştırıldı. Yetkililer yapılan yoğun çalışmaların ardından sandıkların dün gece köylere götürüldüğünü belirtti.

Tekman ilçesi Seçim Kurulu yetkilileri ise Tekman ilçesine bağlı Kuruca köyüne seçim sandığının henüz ulaştırılamadığı bildirildi. İl Özel İdaresi ekiplerinin yoldaki çalışmalarının devam ettiğini ifade eden yetkililer, söz konusu yolun bir saat içinde açılacağını ve sandık görevlilerinin köye ulaşacağını söyledi. Köyde 10 seçmenin bulunduğu bildirildi.

Muş'ta ise yolu kapalı olan 7 köye seçim görevlileri ve seçim sandıkları askeri helikopterle gönderildi.

İl Jandarma Alay Komutanlığının pistinden kalkan askeri helikopterin, yolu kapalı olan Üçevler, Cevizlidere, Alaniçi, Arıköy, Ağıllı, İnardi ve Ekindüzü köyleri yakınlarına ineceği ve görevlileri söz konusu köylere ulaştıracağı belirtildi.

Erzincan'ın Refahiye ilçesinde de kar nedeniyle ulaşıma kapanan yolların İl Özel İdaresi ekipleri tarafından açıldığı ve sandıkların köylere ulaştırıldığı bildirildi.

 

-BURSA-

Sabahın erken saatlerinden itibaren Bursalı vatandaşlar sandık başına gitti. Şehir genelindeki 5 bin 589 sandıkta 1 milyon 783 bin 328 Bursalı seçmen oy kullanacak.

29 Mart Yerel Seçimleriyle ilgili olarak Bursa Valiliği tüm hazırlıklarını tamamladı. Oy kullanacak sağlık ocağı ve okullarda emniyet güçleri sabahın erken saatlerinden itibaren görevlerini aldı. Sandık başında görevli memurlar da eksiksiz olarak görev başına geçince oy kullanma işlemi sorunsuz bir şekilde başladı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği seçimlerde, muhtar adayları da sandık başlarını boş bırakmıyor.

Oyunu kullanan vatandaşların isteği ise tek, "Ülkemiz demokrasisisi kazansın". Belediye temizlik işlerinde çalışan Abidin K. isimli çöpçü de, "Önce oy kullanacağım sonra temizlik" diyerek seçimlere verdiği öneme dikkat çekti. (CİHAN)

 

-VAN-

Doğu illerinde oy verme işlemi saat 07.00'de başladı. Oy verme işlemi saat 16.00'ya kadar devam edecek. Bu seçimde seçmenin parmakları boyanmıyor.

Doğu illerinde saat 07.00'den itibaren oy verme işlemi başladı. Van'da sabah erken saatlerde okullardaki sandık başkanları ve diğer görevlilerin sandıkları mühürlemesiyle birlikte seçmen sandık başına gitti. Seçmenler ilk olarak il genel meclisi, ardında belediye başkanlığı ve belediye meclis üyesi ve son olarak muhtarlık seçimi olmak üzere 4 kez mühür basıyor. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası olan kimliklerini sandık başkanlarına gösteren seçmen oy işleminin ardında imzasını attıktan sonra kimliğini teslim alıyor. İmza atamayanlar ise imza yerine parmak basıyor.

Sabahın ilk saatleri olması sebebiyle sandık başlarında bir yoğunluk yaşanmıyor. Öğle saatlerinde doğru yoğunluk olması bekleniyor. İlde bazı sandık başkanlarının geç kalması sebebiyle birkaç sandıkta oy verme işlemi yarım saat gecikmeyle başladı.

Bu seçimde ilk kez oy verme işleminden sonra seçmenin parmakları boyanmadı. (CİHAN)

 

-ARDAHAN-

Ardahan'da yerel seçimler nedeniyle oy kullanma işlemi sabah saat 07.00'de başladı. Vatandaşlar hafif kar yağışı altında sandıklarda oy kullanmaya başladı. Sabah saatlerinde başlayan kar yağışına aldırmayan vatandaşlar oy kullanmak için sandık başına gidiyor.

Vatandaşlar seçimin Ardahan'a güzellikler getireceğini ifade etti. (CİHAN)

 

-DİYARBAKIR-

Güneydoğu'da sabah saat 07.00 itibariyle oy kullanma işlemleri başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla sandığa akın eden vatandaşlar, kendilerini yönetecek muhtar, meclis üyesi ile belediye başkanlığı için oy kullanıyor.

Güneydoğu halkı yerel seçimler için 07.00'den itibaren oy kullanmaya başladı. Sabahın erken saatlerinde oy kullanmak için Diyarbakır'daki okullarda kurulan sandıklara akın eden vatandaşlara, görevliler yardımcı olmaya çalıştı.Yaz saat uygulaması nedeniyle saatlerin bir saat ileri alınmasına rağmen oy kullanma işleminin başladığı saatte çok sayıda vatandaşın oy kullanmak için sandık başına akın etmesi dikkat çekti. Okuma - yazması olmayan, Türkçe bilmeyen vatandaşlara yerel seçimlerde görev alanlar yardımcı oluyor.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi halkı, Süleyman Demirel Lisesi ile Mesut Yılmaz İlköğretim Okulu'nda da kurulan sandıklarda oy kullanmaya devam ediyor. Okullarda Diyarbakır polisi önleyici kolluk hizmeti yürütüyor. (CİHAN)

 

-MUŞ-

Muş'un Güney kesiminde yer alan Üçevler ve çevre köylere sandık başkanlarının ulaştırması için dün Bingöl'den istenen helikopter bugün havalandı. Bingöl 49. Motorize Tugay Komutanlığı'ndan gelen helikopter sandık başkanlarını iki sefer halinde köylerine götürdü.

Üçevler, Ekindüzü, İnardı, Arıköy, Ağıllı, Cevizlidere, Alaniçi, ve Ilıca köylerinin karayolu ile ulaşımın sağlanamadığı için sandık ve sandık başkanlarının helikopter ile köylerine 2 sefer yapan helikopter 7 köydeki sandık başkanlarını farklı 3 noktaya bıraktı.

Hava şartlarından dolayı kalkış yapamayan helikopter oy kullanma işlemini geciktirdi. Helikopter, ikinci seferini saat 10.30 civarında gerçekleştirdi.

Üçevler bölgesine gönderilen öğretmenler akşam oy kullanım işleminin bitmesi ile geri köylerinden alınacağı bildirildi. Son uyarılarda bulunmak için Muş Alay Komutanlığı'na gelen yetkililer, sandıkların saat 16.00'ya kadar kesinlikle açılmaması noktasında uyarılarda bulunarak açılması durumunda yasal işlemin başlatılacağı belirtildi. (CİHAN)

 

-KONYA-

29 Mart 2009 Yerel Seçimleri'nde oy kullanma işlemi başladı. Vatandaşlar sıra beklememek için sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları binalara gitti. Parmak boyama işleminin kaldırılması vatandaşları memnun ederken, seçmenler yerel seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Konya'da oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı. Oy kullanma işlemi öncesi görevliler, sandıklar tek tek kontrol edilip mühürlendi. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları okullara geldi.

Bazı vatandaşların oy verme işlemi başlamadan önce okul bahçesine geldikleri görüldü. Vatandaşlar, sıra beklememek için sabahın erken saatlerinde geldiklerini ifade etti. Seçmen kağıdını getirmeyen vatandaşlar, salonlardaki listeden isimlerini bularak oy kullanmak için sıraya girdi.

Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, Büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullandı.

Konya'da ki 1 milyon 312 bin 699 seçmen, 4 bin 795 sandıkta oy kullanacak. Konya ilçeleri arasında en fazla seçmen ise Selçuklu ilçesinde bulunuyor. Selçuklu'da 315 bin 706 seçmen oy kullanacak. Selçuklu'yu 199 bin 777 seçmenle Meram ilçesi takip ediyor.

 

-TRABZON-

Türkiye 29 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde demokratik tavrını ortaya koymak için sandığa gidiyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) aldığı 'TC Kimlik Numaralı' oy kullanma kararı nedeniyle katılımın düşük olacağı iddialarına rağmen vatandaşlar sabahın ilk saatlerinden itibaren sandığa koştu.

Oy kullanma işlemlerinin saat 07.00'de başladığı Trabzon'da da vatandaşlar günün ilk saatlerinden itibaren oy kullanmak için sandıklara gitti.

TC Kimlik Numarası almadan sandık başına gelen bazı vatandaşların oy kullanamadığı gözlendi. Görevliler, numarasını bugün de alabileceğini belirtip vatandaşlara nüfus müdürlüklerine yönlendirdi.

Şuana kadar herhangi olumsuzluğun duyulmadığı Trabzon'da oy kullanma işlemleri devam ediyor. (CİHAN)

 

-GAZİANTEP-

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren oy vermek için sandık başına geldi.

İlçe genelinde 63 sandıkta 19 bin, köyler ve beldelerde 90 sandıkta 40 bin kişinin oy kullanacağı yerel seçimlerde halkın ilgisi parti liderlerini sevindirdi.

Sabah saatlerinde sandık başlarına giden seçmenler zaman zaman yığılmalara sebep olsa da sandık başkanlarının uyarıları ile yığılmalar kısa sürede önlendi.

Emniyet Müdürlüğü'ndeki tüm izinlerin iptal olduğu seçimde vatandaşın rahat oy verebilmesi için nüfus müdürlüğü saat 16:00 a kadar açık kalacak.

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gönüllerde yaşayacakÖnceki Haber

Gönüllerde yaşayacak

Rejim tartışmasını bırakan CHP, açılımlarla oyunu artırdıSonraki Haber

Rejim tartışmasını bırakan CHP, açılımla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar