Davutoğlu gitti Debbağ açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Davutoğlu gitti Debbağ açıkladı
 Irak'ta 7 Mart'ta yapılan seçimlerin ardından yaşanan hükümet krizi dün tarafların anlaşmasıyla son buldu.
 Irak'ta 7 Mart'ta yapılan seçimlerin ardından yaşanan hükümet krizi dün tarafların anlaşmasıyla son buldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün sürpriz biçimde Irak'a gidince gözler anlaşma için taraflara çevrilmişti. Davutoğlu'nun ilk durağı Erbil oldu. Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani tarafından Erbil'deki konutunda karşılandı. Davutoğlu, Barzani ile görüşmesinden önce basına kısa bir açıklama yaptı.

ÇABA GÖSTERİYORUZ

İki toplantı yapmak üzere Irak'a geldiğini, ilk görüşmesinin Erbil'de ikinci görüşmesinin Bağdat'ta olacağını kaydeden Davutoğlu, "Türkiye olarak, güvenli ve istikrarlı bir Irak'ın kurulmasını istiyoruz, bunun için çaba gösteriyoruz" dedi.

Davutoğlu, "Komşumuzun evine bir ateş düştü mü kendi evimize de düşer, ateşe müdahale etmek lazım" ifadelerini kullandı.

TARAFLARLA GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu, Irak'ta hükümet kurulması konusuyla ilgili bugün (dün) olumlu bir netice almayı umduklarını söyledi. Dışişleri Bakanı'nın ikinci durağı Bağdat oldu. Havalimanında Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari karşılanan Davutoğlu, Başbakan Nuri El Maliki ile bir araya geldi. Davutoğlu, seçimlerin galibi El Irakiye listesi başkanı İyad Allavi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi ve Başbakan Yardımcısı Rafi El İsavi, BM'nin Irak temsilcisi Ad Melkert ve Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Ammar El Hekim'le de ayrı ayrı görüştü.

DEBBAĞ'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Davutoğlu'nun temasları sürerken Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, AFP ajansına, siyasi partilerin iktidarın paylaşımı konusunda bir mutabakata vardıklarını açıkladı. Debbağ, ülkede 7 Mart'ta yapılan seçimlerin galibi olan İyad Allavi liderliğindeki El Irakiye blokunun parlamento başkanlığına aday gösterileceğini kaydetti.

Talabani ve Maliki koltuklarını korudu

Irak'taki tarafların hükümet konusunda anlaştıklarına ilişkin açıklama Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ'dan geldi. AFP ajansına bir açıklama yapan Debbağ, "Siyasi partiler iktidarın paylaşımı konusunda anlaşma sağladı" dedi. Irak'ta tarafların üzerinde anlaştığı bildirilen iktidar paylaşımında, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri Maliki'nin görevlerini sürdüreceği bildirildi. Ülkede 7 Mart'ta yapılan seçimlerin galibi olan İyad Allavi liderliğindeki El Irakiye bloku ise parlamento başkanlığını üstlenecek. Debbağ, "Siyasi partiler arasında dün siyasi bir anlaşma sağlandı. Buna göre, Celal Talabani cumhurbaşkanlığı görevine devam edecek, Nuri Maliki başbakan olarak kalacak ve Irakiye bloku parlamento başkanlığı görevine aday gösterecek" diye konuştu.

Bütün kardeşlerimizle yakın ilişki içindeyiz

Davutoğlu, Erbil Başkonsolosluğu'n-da Başkonsolos Aydın Selcen'den çalışmaları hakkında bilgi aldı. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, "Irak'taki bütün kardeşlerimizle çok yakın ilişkiler içerisinde olduk" dedi. Kendisinin temaslarının 'bütün bu süreçleri kolaylaştıracak mahiyette' olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, şunları söyledi: "Elimizdeki bütün imkanlarla Irak'taki gruplar arasında ihtilafları gidermeye ve en kuşatıcı, temsil kabiliyeti en yüksek bir hükümet kurmaya çaba sarf etmeye kararlıyız." yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Amerikanın sonu Yunanistan mı olacak?Önceki Haber

Amerikanın sonu Yunanistan mı olacak?

Erdoğanın 31 yıllık 1 tas çorba dostluğuSonraki Haber

Erdoğanın 31 yıllık 1 tas çorba dostluğu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar