Davosa gider yine aynısını söylerim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Davosa gider yine aynısını söylerim
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısının ardından 28 Ocak'ta geçtiği Zürih kentinde yaptığı açıklamada, "Biz bugün İsviçre'deyiz ve ben diyorum ki 1915 olayları soykırım değildir.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısının ardından 28 Ocak'ta geçtiği Zürih kentinde yaptığı açıklamada, "Biz bugün İsviçre'deyiz ve ben diyorum ki 1915 olayları soykırım değildir. Gelsinler beni tutuklasınlar" sözleri üzerine Zürih Savcılığı tarafından ön soruşturma başlatıldı.

Brüksel yolculuğu öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir açıklama yapan Bağış, "Belki bu vesile ile İsviçre makamlarının da bazı tarihi gerçekleri görmelerine vesile olmuş oluruz diye seviniyoruz. Türkiye'nin tarihi, Türkiye'yi sorgulama cüreti gösteren ülkelerin tarihi ile kıyaslandığı zaman tertemizdir. Kimse bize tutup insan haklarıyla ilgili, ifade özgürlüğü ile ilgili yahut ta geçmişte yaşanılan acılarla ilgili ders vermeye kalmasın" dedi.

BU GİRİŞİM YOK HÜKMÜNDEDİR

'1915 soykırım değil bunu hep söyleyeceğim. Bu tür girişimler bizim için yok hükmündedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir bakanını tutuklayacak bir güç tanımıyorum. Biz Türkiye olarak bu konuda müsterihiz. Elinde belgesi, bilgisi olan buyursun çıksın ortaya. Tarihçiler bunu konuşsun. Ben siyasetçiyim. Siyasetçinin görevi geçmişi, tarihi belirlemek değildir. Geçmişin tartışmasını yapması gerekenler tarihçilerdir. Hodri meydan, arşivleri açtık. Dünyadaki arşivler açılsın. Tarihçiler tartışsın. Ortaya akademik veriler çıksın. Yargısız bir infazı kabul etmedik, etmeyeceğiz. Benim ulaştığım belgeler, bilgiler bunun bir soykırım olmadığını gösteriyor. İsviçre AB üyesi bir ülke değil. İsviçre'nin kararı AB'nin kararı olarak değerlendirilmemeli. Minare yasaklama noktasına gelebilecek kadar bir noktaya gelen bir ülkedir" diye konuştu.

BİZİM ÇEKİNCEMİZ YOK

Gazetecilerin, "İsviçreli savcının girişimini oradaki insanların fikirlerine baskı olarak mı değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Bağış, "Ben onların niyetini okuyamam biz niyet okuyuculuğu yapmıyoruz. Sayın başbakanımızın sıkça söylediği gibi. Ne niyetle yaptıklarını bilemem. Gerekirse Davos'a bir daha gider, aynısını yine söyleriz. Bu konuda herkes müsterih olsun. Bizim çekincemiz yoktur" karşılığını verdi.

Bağış'a AP'den 'soykırım' desteği

'1915'te Ermenilere soykırım yapılmamıştır' sözleri nedeniyle İsviçre'nin Zürih savcılığının hakkında soruşturma başlattığı AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a bir destek de AP'den geldi. Brüksel'de Bağış'la bir araya gelen Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, İsviçre ve Fransa'nın ifade özgürlüğünü mahkemeler yoluyla kısıtlamaya yönelik çabalarını eleştirdi. Oomen-Ruijten, 'Herkes düşüncelerini özgürce ifade edebilmelidir' dedi. 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye'nin arşivlerinin açılarak ortak tarih komisyonunca incelenmesi önerisine destek veren Oomen-Ruijten, 'İsviçre'de olsun, Fransa'da olsun Avrupa'da ve Türkiye'de herkes düşündüğünü hiçbir kısıtlama olmadan söyleyebilmelidir' dedi. Oomen-Ruijten, bazı AP üyelerinin Türkiye raporu taslağına Ermeni iddialarını dahil etme girişimlerini ise eleştirdi. yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yunanistan yolun sonuna yaklaştıÖnceki Haber

Yunanistan yolun sonuna yaklaştı

Yargı skandalıSonraki Haber

Yargı skandalı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar