Cumhurbaşkanı: İdam için de referandum yapabiliriz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhurbaşkanı: İdam için de referandum yapabiliriz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'da valilik önünde düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu. "İdam parlamentondan geçtiği anda bana geldiğinde ben buna 'Evet' derim" açıklamasında bulunan Erdoğan "Bir sıkıntı anayasa değişikliği gerekiyor. Ayın 16'sı bunun işareti olacak. Gerekirse bunun için de bir referandum yapabiliriz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'da valilik önünde düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Manisa, 15 yılda 18 milyar liralık yatırımla yepyeni bir çehreye kavuştu. İstanbul-İzmir otoyolu aynı zamanda bir Manisa projesidir. Yaklaşık 6,5 milyar dolarlık proje etap etap hizmete girmeye başladı. Bunlar 16 Nisan'ın öncü haberleridir. İstanbul-İzmir 3 saat. Arabana atlayacaksın 3 saatte İstanbul'dan İzmir'e, Manisa'dan ulaşacaksın. Bugünler yaklaştı. Ankara-Afyon-Uşak-Manisa-İzmir hızlı tren hattı inşa ediliyor. Bu hat devreye girdiğinde Ankara-Manisa arası 3 saatin de altına düşüyor.

Manisa her dönemde bu coğrafyanın üreten eli, savaşan kolu, düşünen beyni olmuştur. Şehrimizin terörle mücadelede 21 şehidi var. Son El Bab operasyonunda da 3 gazisi var. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.

Dün Osmanlı'ya şehzade yetiştiren Manisa, Cumhuriyet tarihi boyunca yine ülkesinin gelişmesine, kalkınmasına en büyük desteği vermiştir. Manisa'ya bugün büyük bir görev düşüyor. Türkiye 16 Nisan'da önemli bir tercih yapacak. Türkiye 16 Nisan'da sandığa gidecek. Ne yapıyoruz, yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Muhalefet 'rejim değiştirecek' diyor. Öyle bir şey yok bizim yönetim sistemiyle sorunumuz var. Cumhurbaşkanlığı, başbakanlığı birleştiriyoruz ve güçlü bir yönetim sistemi oluşturuyoruz. 14 yıldır ülkeyi nereden nereye getirdik. Cumhuriyet tarihi boyunca bu ülkede 6 bin 100 km yol yapıldı. Biz 14 sene bu rakama 18 bin km bölünmüş yol ilave ettik. 25 tane havalimanımız vardı şimdi 59 tane var. 16 Nisan'da 'Evet' bunları devamı demektir. Yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 3. havalimanımızın ilk etabını açacağız. İzmir'de doğru düzgün havalimanı yoktu. Adnan Menderes'i biz yaptık. İzmir gibi modern olması gerektiren bir şehrin doğru düzgün bir havalimanı yoktu. Beydağı Barajı'nı yaptığımız zaman birileri bizimle dalga geçmişti. Ovaları sulamaya başladık mı?

Meclis'in gücü artacak
 

  1. Meclisin ve yargının görevini yeniden tanımlıyoruz ve güçlendiriyoruz. Diyorlar ki Meclis'i kaldıracaklar. Yalan konuşuyorlar Meclis'in gücünü artırıyoruz. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş kadar tüneller yaptık. Bitmedi biz denizin altında da gideriz dedik. Fatih Sultan Mehmet karaların üstünden gemileri yürüttü, biz de denizin altından yollar yaptık, araçları yürüttük.


1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumdan beri beni tanıyorsunuz. 2002'de milletvekilliğim ertelendi. 2003'ten bu güne kadar yurt içi ve dışında sizleri temsil ederken ortaya koyduğum duruşa da şahitsiniz. Bu milletin şanına ne yakışırsa onu yapmamız lazım.

Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi milletimizin geleceği için istiyoruz. Eğer mevcut sistemle Türkiye'nin hedefine ulaşabileceğine inansaydık emin olun Anayasa Değişikliği konusunda en küçük bir adım atmazdık. Ama gördük, yaşadık. Biz damdan düştük, neyin ne olduğunu biliyoruz. Başbakanım ilk göreve geldim, Merkez Bankası'na atama yapacağız. Merkez Bankası'na yapacağım atamada, bir arkadaşımı ortaya getirmek istedim. Yapmadılar. Uygun değil dedi. Arkadan ikinci bir teklif yaptım, bu zihniyet var ya çok ilginçtir. Şu anda Başbakan Yardımcımız olan Mehmet Şimşek'i teklif ettim. Bu da olmaz dedi. Niye olmaz. 'Ben böyle uygun gördüm, olmaz' dedi. 'Ben böyle uygun gördüm' dedi. 'Başörtülü değil, Amerikalıdır' dedim. Ona da hayır dedi. Maalesef ikisi de olmadı. Sonra Merkez Bankası içinden bir arkadaşı başa getirdik. Niye, zihniyet uymuyor. İlla aynı yerden gelecek. Bu zihniyet kendi zihniyetinde olduğu halde rahmetli Ecevit'e kitap fırlattı. Cumhurbaşkanı Başbakan'a anayasa kitapçığını fırlatacak, böyle bir anlayış olabilir mi? Ben Sayın Gül'le, ben de iki başbakanla böyle sıkıntılar yaşamadık. Eksikler yanlışlar olsa da aramızda halledebiliyoruz.

"Sandıkları patlatalım"

Bu ülkede zayıf yönetimler, bütün bunlar yüzünden siyasi ve ekonomik krizler çıktığında zararı millet görüyor. Onların ise batan geminin malları misali kendilerine menfaat sağlamaktan başka düşünceleri yok. Cumhurbaşkanı seçimleri çıkmaza girdi, kaybeden millet oluyor. Başbakanlığım döneminde önümüze çıkarılan engelleri biliyorsunuz değil mi? 367 garabeti ve diğer usulsüzlükler dün gibi gözümüzün önünde.

Türkiye, 16 Nisan'da bu anayasa değişikliğine durduk yere gelmemiştir. Asırlık sıkıntılar, tecrübler, ortaya çıkan ihtiyaçlar vardır. 16 Nisan'da sandıkları 'Evet'le patlatmak durumundayız. Manisa büyük güçlü müreffeh Türkiye için 'Evet' diyor muyuz?

"Tek adamlık CHP'nin yapısında var"
 

  • Özellikle son 3-4 yıldır her cepheden ülkemize büyük saldırı var. Terör örgütlerinden ekonomiye, uluslararası kuruluşlara kadar her araç kullanılıyor. Mevcut sistem dünkü Türkiye'nin dahi ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Birileri diyor ki '10 yıldır işler tıkır tıkır yürüyor' Bunun kerameti sistemden kaynaklanmıyor. Şahsıma bağlayanlar var, biz bu sistemi sadece milletimiz için istiyoruz. Türkiye hedeflerine daha kolay ulaşabilsin diye istiyoruz. Tek adamcılık CHP'nin yapısında var. İl başkanları o ilin il valisiydi aynı zamanda. Türkiye terör örgütleriyle mücadelesini daha güçlü yönetebilsin diye değişikliği istiyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden 57'si başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Kimse topraklarımız üzerinde operasyon yapamaz, çökertiriz.


Gençler 16 Nisan sizin gününüz. Biz geldiğimizde 30 yaşında seçilme hakkı vardı biz 25'e indirdik, şimdi de 18'e indiriyoruz. 18 seçme yaşı oluyor da neden seçilme olmasın.16 Nisan parlamentonun kapısını size açma günüdür. Siz 15 Temmuz'da öyle bir tavır sergilediniz ki 'biz varız' dediniz. Gençlerine güvenmeyen bir ülke geleceğine güvenmiyor demektir. 51 gün kaldı. Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Çok koşacağız.

Gerekirse bir referandum daha...
 

  • Parlamentoda dik duran AK Parti ve MHP'ye teşekkür ediyorum. Dik durdular, taviz vermediler ve güven oylaması için 330'u yakaladılar. Onlar parlamentoda görevini yaptı. Şimdi sıra millette. Ben diyorum ki benim milletim inşallah, Ak Parti'ye, MHP'ye, CHP'ye hatta HDP'ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum; Bu milli birlik seferberliğidir. Gelin 16 Nisan'da bu işi halledelim. İdam parlamentondan geçtiği anda bana geldiğinde ben buna 'Evet' derim. Bir sıkıntı anayasa değişikliği gerekiyor. Ayın 16'sı bunun işareti olacak. Gerekirse bunun için de bir referandum yapabiliriz.


"Türkiye'yi 3 kat büyüteceğiz"

Yeni Anayasa'nın en önemli konusu yönetim sistemi olacak. Bu konuya partilerin tamamını katmak için her türlü çalışmayı gerçekleştirdik ama uzlaşmayı sağlayamadık. MHP'nin destek vermesiyle Türkiye bu imkanı elde etti. Keşke bu değişikliği tüm partilerin katılımıyla gerçekleştirebilseydik. Zaten sözümüz vardı, bu değişiklik 367'yle de geçse nihai kararı millete bırakacaktık. Sandıktan ne çıkarsa çıksın milletimizin kararı saygındır. Yeni sistemle Türkiye'yi bir 3 kat daha büyüteceğimizin sözünü veriyoruz.

Siz hiçbir teklif ortaya koymadan, mevcut sisteme dokunmayın derseniz hiçbir derde derman olamazsınız. Bunlar sadece bomba yapıp milleti bombalasın. Ne diyor Kandil'deki 'Bizim oyumuz hayır' diyor. Aynı anlayışı paylaşan aynı değil midir? 16 Nisan'da Türkiye yepyeni daha istikrarlı, daha güvenli bir sistemin sahibi olur. Yönetim sistemini değiştirmek yetmez, büyük ve güçlü ülkeyi inşa etmek için bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Yeni yönetim sistemi bu birliğin çimentosu olacaktır. Bugüne kadar milletmizin başına özellikle hep bir şeyler getirmek istediler, ama biz eğdirmedik. Bu millete hizmetkar olmak için çalıştık. Yüzde 50+1 oyla seçilmek zorunda olan her cumhurbaşkanı da bu zorunluluktadır.

Meclis'i çalıştırmamak için ellerinden geleni yaptılar. Bu CHP, HDP parlamentoyu çalıştırmamak için aynı düzen devam etsin istiyorlar. Güven oylaması gen soru bu yetki milletindir. Cumhur yani millet doğrudan kendisi seçtiği Cumhurbaşkanı ile devleti yönetecektir. Bunun için sizden destek bekliyorum.

yenisafak.com


 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Ermenistan, işgal ettiği Azeri topraklarından bir an önce çekilmeliÖnceki Haber

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Ermenista...

Yeni keşfedilen gezegenlerin ipuçları Ulu Cami minberindeSonraki Haber

Yeni keşfedilen gezegenlerin ipuçları Ul...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar