Binlerce kişi seferber oldu Türkiye, onun için dua ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Binlerce kişi seferber oldu Türkiye, onun için dua ediyor
Helikopterden yer tespitini sağlayan ELT sinyali gelmediği için nokta tespiti yapılamadı.

Helikopterden yer tespitini sağlayan ELT sinyali gelmediği için nokta tespiti yapılamadı. Cep telefonu sinyalleri doğrultusunda arama çalışmaları Göksun ilçesine bağlı Kurucaova köyü Berit Dağı bölgesindeki 20-30 km'lik alanda yoğunlaştırıldı. Askerî birliklerin de desteklediği çalışmalara gönüllülerle birlikte 3 binden fazla vatandaş katılıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, arama çalışmalarını olay yerinden takip ederken, Başbakan Tayyip Erdoğan dün Göksun'a geldi. Liderler mitinglerini iptal etti. Olayın üzerinden saatler geçmesine karşı helikopterin enkazına ulaşılamamasına BBP'li gençler tepki gösterdi.

BBP lideri Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düştüğü bilgisi önceki gün saat 15.55'te yetkililere ulaştı. Bunun üzerine Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi harekete geçerek, helikopterlerde yer tespitine imkan sağlayan "ELT'' cihazıyla irtibat kurmaya çalıştı. Ancak "cihazın çalışmaması'' sebebiyle sinyal alınamadı. Yetkililer, bunun üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) helikopterde bulunanların cep telefonları aracılığıyla yer tespitinin yapılmasını talep etti. BTK'ya önceki gün saat 16.20'de gelen bu talep üzerine kurum saat 16.22'de bölgede baz istasyonları bulunan Avea ve Turkcell'in kullanıldığı operatöre ait 3 ayrı cep telefonundan ilk sinyalleri aldı. Böylece düşen helikopterin yeri Kahramanmaraş'taki Göksun bölgesi olarak tespit edildi. Ancak 3 telefondan alınan sinyaller aynı noktayı işaret etmesine rağmen, bu nokta 1 kilometre eninde, 30 kilometre uzunluğunda bir alanı işaret ediyordu. Bu nedenle arama alanı çok geniş bir alana yayıldı. Çalışmalar, bu büyüklükte bir alanın yanı sıra dağlık bir alanda, zor coğrafî şartlarda ve olumsuz hava şartları altında sürdürülüyor. BTK, başlangıçta 3 telefondan sinyal alırken, daha sonra 2 telefonun sinyaline erişilebildi. Cep telefonlarının şarjının bitmesi sonucunda önceki gece 02.00'den sonra bu sinyaller de kesildi.

Göksun'daki ilk incelemelerinin ardından basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, helikopterden sinyal alamadıkları için nokta tespiti yapamadıklarını söyledi. Atalay'ın basın toplantısına katılan Yazıcıoğlu'nun kayınbiraderi TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, büyük üzüntü içinde olduklarını kaydetti. Pakdil, "Yoğun sis ve kar yağışı nedeniyle şu ana kadar sonuç alınamadı. Allah korktuğumuzdan uzak eylesin.'' dedi. Basın toplantısında gözyaşlarına hakim olamayan Pakdil, özür dileyerek sözlerini daha fazla sürdüremeyeceğini belirtti.

Olayı yakından takip eden Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine geldi. Yetkililerden bilgi alan Erdoğan daha sonra Hükümet Konağı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, TBMM Başkan Vekili ve Yazıcıoğlu'nun kayınbiraderi Nevzat Pakdil de hazır bulundu. Başbakan Erdoğan, 25 Mart'ta Yozgat'a gitmek için Çağlayancerit ilçesinden havalanan helikopterin Göksun ilçesi Sisne-Kurucuova-Kızılöz şeridi civarında düştüğünün tahmin edildiğini söyledi. Erdoğan, helikopterde Yazıcıoğlu'nun yanı sıra BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yağcı, Sivas Belediye Meclis Üye adayı Murat Çetinkaya, İHA Sivas muhabiri İsmail Güneş ve pilot Kaya İstektepe'nin bulunduğunu belirtti. Erdoğan, önceki gün saat 15.45 civarı kazazede İsmail Güneş'in 112 Acil Servisi'ne yaptığı telefon ihbarı sonrasında arama-kurtarma çalışmalarının hemen başladığını ve çevre iller ile tüm bölgeden ekipler sevk edilip yoğun çalışma başlatıldığını belirtti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın dün gece ile gelerek, çalışmaları bizzat koordine ettiğini ifade eden Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı'nca görevlendirilen Skorsky ve Cougar helikopterlerinin yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait 3 helikopterin havadan; Doğal Afet Kurtarma Taburu'ndan 2 özel tim, bir jandarma komando bölüğü, jandarma subay, astsubay ve erbaşların yanı sıra, bine yakın köy korucusu, polis özel harekât timi, Sivil Savunma birlikleri, 60 AKUT personeli ile koordineli olarak, karadan arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğünü anlattı. Erdoğan, "ihmal'' iddialarına yönelik bir soru üzerine "2 bin civarında askerimiz ve korucumuz hepsi arazide çalışma yapıyor. Bunları böyle saptırarak psikolojik noktada yanlış bir etkileme içerisine lütfen kimse girmesin.'' uyarısında bulundu.

Liderler programlarını iptal etti

BBP lideri Yazıcıoğlu'nun geçirdiği kaza, seçime kilitlenen siyaseti yasa boğdu. Başbakan Erdoğan miting programlarını iptal ederek Kahramanmaraş'a gitti. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Tunus'a yaptığı resmî ziyareti yarıda keserek olay yerine gitti. CHP lideri Deniz Baykal Zonguldak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Samsun mitingini iptal etti. Bahçeli, karayolu ile Giresun'dan Ankara'ya döndü ve BBP Genel Merkezi'ne gitti. BBP'yi ziyaret eden Baykal, "Yazıcıoğlu'nun ve helikopterdeki diğer arkadaşlarının, pilotun, sağ salim çıkmalarını temenni ediyoruz. Milletçe buna dua ediyoruz." ifadelerini kullandı. DSP lideri Zeki Sezer Ardahan'da "Bugün zor bir gün. İnşallah Sayın Yazıcıoğlu ve yanındakilere sağ salim ulaşılır. Hepimizin yolu açık olsun. Bugün beni hoşgörün." diyerek miting alanından ayrıldı. Sezer'in gözlerinin dolduğu görüldü. DP lideri Süleyman Soylu, Gümüşhane ve Bayburt, Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ise Çorum ve Tokat'taki programlarını iptal etti. Ayrıca AK Parti ve MHP, Yazıcıoğlu'nun memleketi Sivas'ta seçim çalışmalarını durdurduklarını açıkladı.


Yer bildiren cihaz, şiddetli
çarpma olmadığı için çalışmamış

BBP liderinin kaza geçirdiği helikoptere bir ay önce ELT olarak adlandırılan yeni Yer Bulma Vericisi (Emergency Locator Transmitter) sistemi takıldığı belirtildi. Helikopterin kiralandığı Esas Holding'in İcra Kurulu Üyesi Çağatay Özdoğru holdingin üst yönetiminin de bu helikopterle uçtuğunu savundu. Özdoğru, "Tahminimize göre, helikopter şiddetli çarpma ile düşmediği için cihaz devreye girmedi.'' dedi. Helikopterin iki pilotundan biri olan Kemal Süler de bu bilgiyi doğruladı. Süler, "Kaza anında otomatik olarak devreye giren yer bildirme sistemi ELS helikopterimizde mevcut. ELS, 12 şiddetinde çarpma halinde otomatik olarak devreye girip net olarak koordinatı bildirir." ifadelerini kullandı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, helikopterde ELT cihazının olduğunu söyledi. Arıduru, "Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği" ne göre helikopterlerde ELT cihazının bulunmasının zorunlu olduğunu kaydetti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da söz konusu helikopterin gerek uçuşa elverişliliği gerekse ruhsat ve teknik donanımı bakımından tamamen kurallara uygun olduğunu açıkladı. Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Ruhsatı 2011 yılının Mart ayına kadar, uçuşa elverişlilik belgesi 2009 yılının Haziran ayına kadar geçerlidir. Rutin kontrolleri de süresi içerisinde yapılmıştır. Yani herhangi bir teknik eksiklik, uçuşa elverişli olmayan bir durum söz konusu değildir. Teknik yetersizlik diye bir husus mevcut değildir.''

Yer Bulma Vericisi'nin otomatik ve elle devreye sokulan türleri bulunuyor. Bu cihazlardan otomatik olmayanlar insan eliyle devreye giriyor. Otomatik cihazlar sert bir çarpma veya acil durumlarda yaşanan irtifa kaybı sonucu sinyal gönderiyor. ELT cihazlarının çok sert hava şartlarına ve suya dayanıklı olduğunu vurgulayan yetkililer, cihazın ilk etapta çalışmayabileceğini, ancak uzun süre sonra dahi sinyal verebildiğini dile getirdi.


Kimseden ses gelmiyor, eyvah çok kötü!
Düşen helikopterde bulunan İHA muhabiri İsmail Güneş ile 112 Acil Servis görevlisi arasındaki telefon görüşmesi kayıtlara şöyle geçti:

112 görevlisi: 112.

İsmail Güneş (İ.G.): Ben İHA muhabiri İsmail Güneş, helikopter ile düştük.

112.: Nerede? Neredesiniz?

İ.G.: Bilmiyorum nerede olduğumuzu. BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ile birlikteydik.

112: Neredesiniz?

İ.G.: Hatırlamıyorum.

112.: Etrafınıza bakın, ne görüyorsunuz?

İ.G.: Her taraf kar, sis. Her taraf sis.

112: Helikopteri nereden kiraladınız?

İ.G.: Bacağım kırık olduğu için konuşamıyorum. Erhan ağabey nereden çıkış yapmıştık? Çağlayancerit orada bir yerde düştük. Hangi yere düştüğümüzü hatırlamıyoruz, her taraf sis, göremiyorum. ... 35 00 benim numaram.

112 görevlisi: Telefonu kapatmayalım, yerinizi tespit etmeye çalışıyoruz.

İ.G.: Kahramanmaraş'ın dağlarından, her taraf sis. göremiyorum.

112 görevlisi: Parti merkezinden kiminle görüşebiliriz, sizinle ilgili?

İ.G.: Bilmiyorum, şarjım bitmek üzere. Alo. Biz nereye gidiyorduk? Yozgat tarafında bir yere gidiyorduk hanımefendi.

112 görevlisi: Kapatmayın yerinizi tespit etmeye çalışıyorlar.

İ.G.: Erhan ağabey, nereden geldik, nereye gidiyoruz? Şu an Çağlayancerit'ten gelip, nereye gidiyoruz. Yozgat-Yerköy mü? Çağlayancerit'ten, Yozgat-Yerköy'e gidiyoruz. Burası çok soğuk. Alo. Yer tespit edemiyor musunuz?

112 görevlisi: Siz kapatmayın beyefendi telefonu.

İ.G.: Hanımefendi şarjım bitecek.

112 görevlisi: Alo, Alo. İyi misiniz?

İ.G.: Kötüyüm, ayağım kırık.

112 görevlisi: Şu anda siz helikopteri görebiliyor musunuz?

İ.G.: Şu anda helikopterin içindeyim.

112 görevlisi: Alo. Diğer beş kişi yanınızda değil mi şu anda? Size cevap verebiliyorlar mı?

İ.G.: Diğerlerinden ses yok. Erhan ağabey, Erhan ağabey de ıhlayarak cevap veriyor. Alo, hanımefendi, yerimizi tespit edemediniz mi?

112 görevlisi: Şu anda emniyet bulmaya çalışıyor, sakin olun.

İ.G.: Erhan ağabey, ıhlıyor sadece. Ben de üşümeye başladım. Ben sakin olmaya çalışıyorum.

112 görevlisi: Sakin olmaya çalışın, tespit etmeye gayret ediyorlar.

İ.G.: Muhsin Bey'i göremiyorum.

112 görevlisi: Aynı helikopter ile mi havalandınız?

İ.G.: Evet. Ayağım çok kötü kırıldı. Ölen de var herhalde. Bu arkadaş kim ya?

112 görevlisi: Ayağı kırık, yerinden kımıldayamıyorum. Emniyetle görüşüyorum.

İ.G.: Alo, hanımefendi.

112 görevlisi: Açık kalsın telefon.

İ.G.: Şarjım bitmek üzere. Benim numaramı görebiliyor musun?

112 görevlisi: Kapatmayalım, ulaşıyorlar, kapatmayalım numarayı. Sizin nereye gittiğinizi anladık. Yozgat-Yerköy'e gidiyoruz dediniz.

İ.G.: Alo. Sakin olalım da şu anda donuyoruz burada, ayağım da kırık.

112 görevlisi: Kapatmayın, bir saniye.

İ.G.: Alo. Erhan ağabey, Erhan ağabey. Sen kalkabiliyor musun yerinden? Hanımefendi.

112 görevlisi: Şarjınız bitinceye kadar açık kalsın, aramaya devam ediyorlar çünkü. Kapatmayın alo.

İ.G.: Alo. Ayağım kırıldı.

112 görevlisi: Başka yerinizde kanama var mı?

İ.G.: Gözükmüyor.

112 görevlisi: Kravatınız var mı? İp gibi kravat gibi bir şeye elinizi uzatabilir misiniz?

İ.G.: Kravat yok. Şu anda gözükmüyor.

112 görevlisi: Polis ekipleri yerinizi bulmaya çalışıyor. Siz moralinizi yüksek tutun. Zaten sizin yerinizi tespit edecekler. Edemediler daha.

İ.G.: Herkes öldü herhalde.

112 görevlisi: Kanamadan dolayı sessiz kalmış olabilirler, endişe etmeyin, sizi kurtaracaklar.

İ.G.: Erhan ağabey, Erhan ağabey. Kırık ayağımın altında, kaval kemiğinde. Kanama değil, kırıldı ya.

112 görevlisi: Alo, beyefendi. Şu anda bacağınızın durumu nasıl?

İ.G.: Ağrıyor. Alo. Yeri tespit edemediniz mi? Donmaya başladım, üşümeye başladım. Üşüyorum. Tipi var. Helikopterin içine girdim. (İnleme sesleri) Buradakiler öldü herhalde ya. Erhan ağabey, Erhan ağabey. Yok. Kimseden ses gelmiyor. Eyvah çok kötü.

112 görevlisi: Ayağınız sıkıştı mı?

İ.G.: Evet. (inlemeler) Tespit edemediler mi ya? (inleme) Ayağımı oynatamıyorum.

112 görevlisi: Emniyet yerinizi tespit etmeye çalışıyor.

İ.G.: Erhan ağabey. Ağabey bir kendine gelmeye çalış. Bak ben kendime gelmeye çalışıyorum. Yatıyor ıhlıyor.

112 görevlisi: Başka kimseden ses gelmiyor mu?

İ.G.: Yok, yok. Çok kötü ayağım kırıldı. (İnleme) Hanımefendi hâlâ bulamadınız mı yerimizi? Burada donacağız, diğer insanlar öldü herhalde. (İnleme sesleri) Ayağımı oynatamıyorum. Çok pis kırıldı ayağım. Yerimizi ne zaman tespit edeceksiniz hanımefendi?
 
 
ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Otomobilden sonra mobilya ve konut da ucuzlayacakÖnceki Haber

Otomobilden sonra mobilya ve konut da uc...

Türkiye Alperenine ağlıyorSonraki Haber

Türkiye Alperenine ağlıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar