Beşiktaş, Bursa ve Gaziantep Avrupadan bir yıl men edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Beşiktaş, Bursa ve Gaziantep Avrupadan bir yıl men edildi
Futboldaki şike tartışmalarıyla zor günler geçiren Türk futboluna bir darbe de UEFA'dan geldi.

Futboldaki şike tartışmalarıyla zor günler geçiren Türk futboluna bir darbe de UEFA'dan geldi. Kulüplerin malî kriterlerine büyük önem veren Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği; Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor'a bir yıl süreyle Avrupa kupalarını yasakladı. UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etmeye hazırlanan Beşiktaş ile Bursaspor'un, 2012-2013 UEFA lisansı da kullanılamaz duruma geldi. İki takımın cezası bu sene uygulanırken, Gaziantepspor'unki Avrupa'ya gideceği ilk sezon geçerli olacak.

Beşiktaş, 2011-2012 UEFA lisans başvurusuyla ilgili hatalı malî bilgilendirmelerden dolayı, Bursaspor, eski futbolcusu Collins Mbesuma'nın bonservisini geç ödediği için cezalandırıldı. Gazian-tepspor'un önünü ise bonservis ücretlerinin sarkması kesti. Söz konusu 3 kulüp için Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) itiraz yolu açık. kulüplerin CAS'a itirazı kabul edilmezse Beşiktaş ve Bursaspor'un yerine Avrupa'da Eskişehirspor ile İstanbul Büyükşelir Belediyespor'un mücadele edeceği belirtildi.

30 Haziran 2011 ve 30 Eylül 2011 dönemlerine dair gerçekleştirilen denetimde Beşiktaş, UEFA Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Kuralları'nın 65. maddesindeki, 'Futbol kulüplerine vadesi geçmiş borçların olmaması' ve 66. maddesindeki 'Çalışanlara ve/veya vergi dairelerine vadesi geçmiş borçlarının olmamasına' ilişkin hükümlerle ilgili olarak, mevzuat ihlali gerçekleştirmiş olma ihtimali sebebiyle UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edilmişti. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve ekibinin, 1 Mayıs'taki savunması sonucunda kulübe 500 bin Euro ceza verilmiş, 5 yıl içinde UEFA kriterlerine aykırı hareket edilirse, futbol takımının 2 sene Avrupa kupalarına alınmayacağı kaydedilmişti. Ancak UEFA disiplin müfettişleri karara itiraz etmişti. İkinci kez İsviçre'nin Nyon kentine gelen Fikret Orman, UEFA'nın merkezine dün TSİ 10.00'da avukat Emin Özkurt ve dış ilişkiler sorumlusu Emin Usta ile birlikte girdi. Savunmaların sunulduğu UEFA Tahkim Kurulu toplantısında, Beşiktaş'a 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verildi. Daha önceki ertelemeli 2 yıl men cezasının 1 yıllık bölümü kaldırılırken, 500 bin Euro'luk ceza da 200 bine indirildi. Gerekçeli karardan sonra Beşiktaş yönetimi Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) gidilip gidilmeyeceği konusunu değerlendirecek.

Beşiktaş'a ilişkin üzücü gelişmeden yaklaşık bir saat sonra Bursaspor ile Gaziantepspor'a da Avrupa yolunun kapandığı bilgisi geldi. 2007-2008 sezonunda kadrosuna kattığı Zambiyalı Mbesuma'nın bonservis bedelini geç ödediği için UEFA Disiplin Kurulu'nun kestiği 200 bin Euro cezayı UEFA Tahkim Kurulu'na taşıyan Bursaspor, 1 yıl Avrupa kupalarından men edildi. UEFA, Gaziantepspor'un da bonservis bedellerini ilgili kulüplere geç aktarmasını gerekçe gösterdi. Gaziantepspor Başkan Vekili Ömer Çelik, gerekli itirazların ardından cezanın kaldırılacağına inandıklarını söyledi. Cezanın diğer kulüplere yapılması gereken ödemeler sebebiyle verildiğini, ancak kendilerinin bu rakamı 5 Nisan'da ilgili kulüplere aktardıklarını vurgulayan Çelik, takımdaki hiçbir futbolcuya borçlarının bulunmadığını belirtti. Bonservis bedellerinin tamamının ödendiğini kaydeden Çelik, "UEFA nezdinde diğer futbol kulüplerine 5 milyon 115 bin TL ödedik." dedi.

Cezayı öğrendiklerinde büyük şaşkınlık yaşadıklarını anlatan Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı ise, "Bizim böyle bir ceza almamız mümkün değil. Bu bir hukuk cinayeti olur." ifadelerini kullandı. Gerekli itirazda bulunacaklarını aktaran Başkan Yazıcı, "Bunu da vakit geçirmeden şimdi gerçekleştiriyoruz. Borcu olmayan bir kulüp, nasıl böyle bir ceza alır. Bunda bir hata olduğunu düşünüyoruz. Bu yanlıştan dönüleceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

UEFA malî kriterleri nedir?

UEFA'nın 'Finansal Fair Play' uygulaması, 2012-2013 sezonuyla yürürlüğe girecek. Düzenleme finansal yapıların disipline edilmesini hedefliyor. Kulüpler bundan sonra gelirlerinin üzerinde harcama yaparak, bütçe açığı veremeyecekleri gibi; kulüp sahipleri ve yöneticileri de ellerini ceplerine atamayacak. Malî kriterlerin esas amacı, futbol dışı fonların futbola aktarılmasına engel olmak. Böylece kulüpler arasında dengesiz ve haksız rekabete izin verilmeyecek. Bu kapsamda, kulüplerin daha önceden kulüp sahibi ortaklar ile yöneticilerinden aldıkları borçların da 2012-13 sezonuna kadar kaynağına iadesi sağlanacak. Kulüpler 2012-2013 sezonundan itibaren, transfer için gelirlerinden fazla harcama yapamayacak. Bütçelerini aşan ve borçlanmada aşırıya kaçanlar, UEFA'nın organizasyonlarına katılamayacak. Düzenlemelere uymayan kulüplere başta transfer yasağı olmak üzere önemli cezalar verilecek ve en kısa süre içinde daha baştan belirlenmiş kriterlere uymaları sağlanacak.

Avrupa'ya kim gidebilir?

UEFA Tahkim Kurulu'nun Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor'u 1 yıl men etmesiyle futbol kamuoyu 2012-2013 sezonunda Avrupa'ya kimin gideceğini tartışmaya başladı. Eğer Kartal ve Timsah, CAS'a itirazlarından sonuç alamazsa Beşiktaş'ın yerine UEFA Avrupa Ligi'ne, Süper Final Avrupa Ligi Grubu'nu Bursaspor'un ardından 2. sırada tamamlayan Eskişehirspor gidecek. Ziraat Türkiye Kupası finalisti Bursaspor'un boşluğunu ise Süper Final Avrupa Ligi Grubu'nu 3. bitiren İstanbul Büyükşehir Belediyespor dolduracak. Bir diğer iddia ise Avrupa'ya kupa yarı finalisti Kardemir Karabükspor gidecek.

Görüşler

Bakan Şimşek: Kulüplerin hassas olması lazım

Futbolun büyük bir endüstri olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Beşiktaş, güzide bir takımımız. Beşiktaş'ın malî sorunlar nedeniyle Avrupa'da oynayamayacak olması tabii ki bizi çok üzer. Ama burada bizim yapabileceğimiz bir şey söz konusu değil. Nasıl ki Türkiye olarak kamu finansman dengelerini düzeltme çabasındayız, nasıl ki evimizi düzene koyuyoruz, kulüplerimizin de bu konuda hassas olmasını temenni ederiz." ifadelerini kullandı.

Kulüpler acilen CAS'a gitmeli

Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) gitmeye hazırlanıyor. CAS hakimi Kısmet Erkiner, özellikle sportif başarılarıyla Avrupa kupalarına gitmeye hak kazanan kulüplerin acil karar istemiyle CAS'a başvurması gerektiğini söyledi. Normal sürecin en az 5 ay devam edeceğini belirten Erkiner, "Eğer mahkeme itirazı haklı bulursa kararı iptal eder." dedi.

'UEFA'nın kararı tüm takımlara uyarı'

Beşiktaş'ın eski İkinci Başkanı Erdoğan Toprak, UEFA'nın Beşiktaş'a Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası vermesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı olan Toprak, "UEFA kriterleri karşılanmazsa hiçbir takımımız Avrupa kupalarında mücadele edemeyecek." dedi. Bu durumun sadece Beşiktaş için değil, diğer bütün takımlar için de hayati bir uyarı olduğuna dikkat çeken Toprak, "Yaptığım bütün uyarılara hiçbir kulübümüz ilgi göstermedi ve dikkate almadı. Kulüpler UEFA kriterleri çerçevesinde bir yapılanmaya gitmelidir. UEFA kriterleri neler gerektiriyorsa hızlı ve acil bir biçimde takımlarımıza adapte edilmelidir." şeklinde konuştu.

Dürüst: Galatasaray'ın sıkıntısı yok

Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Ali Dürüst, tüm kulüplerin çok dikkatli davranması gerektiğini söyledi. UEFA'nın malî kriterlerle ilgili titiz davrandığına dikkati çeken Dürüst, "UEFA bunu düzenli bir şekilde açıklıyor. Kriterlere uymaya özen göstermek gerekiyor. Başka kulüplerle ilgili konuşmak istemiyorum ancak artık olay eskisi gibi değil. UEFA malî konularda çok hassas ve tüm kulüplerin dikkatli adımlar atmaları gerekli." diye konuştu. Kulüp olarak UEFA kriterlerine uyum için gerekli özeni gösterdiklerini anlatan Dürüst, "Bizim sıkıntımız yok. Bu durumun ne kadar önem arz ettiğinin bilincindeyiz. Çalışmalarımızı ve raporlarımızı düzenli olarak UEFA'ya sunuyoruz." ifadelerini kullandı. zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çamlıca Tepesine dev cami yapılıyorÖnceki Haber

Çamlıca Tepesine dev cami yapılıyor

Mehmet Görmez: Dinler arası diyalog olmazSonraki Haber

Mehmet Görmez: Dinler arası diyalog olma...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar