Başbakanlıkın yardım hesabına 9 milyon lira bağış yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başbakanlıkın yardım hesabına 9 milyon lira bağış yapıldı
 Felaketin yaşandığı 21 Temmuz'dan bu yana Pakistan'ın yanında olan Türkiye, gönderdiği 12 milyon dolarlık nakdi yardımı katladı.

 

Felaketin yaşandığı 21 Temmuz'dan bu yana Pakistan'ın yanında olan Türkiye, gönderdiği 12 milyon dolarlık nakdi yardımı katladı. Başbakanlık'ın, normale dönebilmesi için 15 milyar dolara ihtiyacı olan ülke adına üç ayrı bankada açtığı hesapta biriken miktar 12 milyon lirayı aştı. Hesaplarda Türk Lirası'nın yanı sıra 393 bin dolar, 493 bin 476 Euro toplandı. İlk günden beri selzedelerin acılarına ortak olan Kimse Yok mu Derneği'nin yardımları da 5 milyon 496 bin TL'ye ulaştı. Ramazan'ı buruk geçiren Pakistanlıların feryadına Diyanet de kayıtsız kalmadı. Tüm camilerde toplanan yardımlarda aslan payı 5 milyon lirayı aşkın bağışla İstanbul'un oldu. Konya da 1 milyon liranın üzerinde yardımla ikinci sırada yer aldı.

Kimse Yok mu, bir aydır ölüm kalım savaşı veren Pakistan'a yardım etmeye devam ediyor. Dernek, 27 Ağustos Cuma günü Atatürk Havalimanı'ndan Pakistan'a 43 tonluk acil yardım malzemesi gönderecek. Yardım uçağında 650 adet izolasyonlu çadır, 500 adet kamp yatağı, 2000 kilim, 6000 battaniye, 100 adet jeneratör, telsiz seti, 13 bin su temizleme tableti ve 180 adet gıda kolisi yer alacak. Pakistan için hayırseverlere çağrı yapan Başkan Mehmet Özkara, yardım uçağının ardından temel ihtiyaç malzemeleri taşıyan bir trenin yola çıkacağını kaydetti. Trenin gıda, giyecek, ilaç, temizlik ve barınma malzemesi ulaştıracağını belirten Özkara, Türk halkının katkılarını beklediklerini sözlerine ekledi. Pakistan'ın eski durumuna dönmesi için 6 yıl gerektiğine dikkat çeken Kızılay Başkanı Tekin Küçükali de 'iyilik treni'ni uğurlama töreninde bugün 54 TIR'lık bir konvoyun, haftaya da bir trenin daha yola çıkacağını dile getirdi.

Salgın hastalık paniği

170 milyon nüfuslu Pakistan'ın yarıdan fazlasını vuran sel felaketinden en fazla çocuklar etkilendi. Temiz su, yiyecek ve ilaç temin edilemeyen bölgede baş gösteren salgın hastalıklarda çoğu çocuk 56 kişi hayatını kaybetti. Ülkede bulunan 900 bin hamile de salgın hastalık tehdidi altında. Sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak 70 yıl geriye giden ülkede çocuklar başta olmak üzere çok sayıda kişi de salgın hastalık teşhisiyle hastanelere kaldırıldı. Hastalara, başta Türk doktorlar olmak üzere uluslararası sağlık ekipleri müdahale ediyor.

Pakistan'da suların yavaş yavaş çekilmeye başlamasıyla ortaya çıkan manzara felaketin boyutlarını gözler önüne seriyor. Afetin üzerinden bir ay geçmesine rağmen selzedelere halen yeterli yardımın ulaştırılamadığı görülüyor. Bu arada, Pakistan'ın Pencap-Sind, Hayber, Paştun-Kwa, Belucistan olmak üzere dört eyaletini etkisi altına alan muson yağmurları devam ediyor. Meteoroloji'ye göre yağışlar bir iki hafta daha sürecek. Yetkililer, dünyanın en büyük nehirlerinden İndus başta olmak üzere birçok nehrin taşmasından korkuyor. Ülkenin güneyine doğru ilerleyen sel suları, bir anlamda yardıma muhtaç halkın kâbusu olmuş durumda. Pakistan'ın kuzeyindeki dağlık kesimden ülkenin güneyindeki ovalara kadar büyük bir felakete yol açan sel sularının, zamanla çekilerek Umman Denizi'ne dökülmesi bekleniyor.

Tarihinin en büyük insani yardım operasyonlarından birini gerçekleştiren Türk Kızılayı, selin meydana geldiği 21 Temmuz'dan bu yana Pakistan'da. Kurum, ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu gıda, sağlık malzemesi, temiz su, barınma ve barınma malzemelerini 7 uçakla bölgeye gönderdi. Dün de gıda, içecek ve Mevlânâ evleri taşıyan 'iyilik treni' Ankara Garı'ndan yola çıktı.

Öte yandan sellerle ortaya çıkan büyük çaplı yoksulluğun, sosyal huzursuzluklara, yiyecek için başkaldırılara yol açacağı, hatta görev süresi 2013'te dolacak hükümetin iktidarda kalmasını zorlaştıracağı yönünde kaygılar bulunuyor. Yerel yardım kuruluşları, Pakistan ordusu ve uluslararası yardım kuruluşlarının, evini terk etmek zorunda kalan insanların gıda, su, ilaç ve barınak ihtiyaçlarını karşılamasına karşın halen milyonlarca kişi hiç yardım alamıyor. İSLAMABAD AA

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TC kimlik numarası olmayanlar için son fırsatÖnceki Haber

TC kimlik numarası olmayanlar için son f...

PKK, cami imamını şehit etti, Hakkari ağlıyorSonraki Haber

PKK, cami imamını şehit etti, Hakkari ağ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar