Başbakandan İsraile son uyarılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başbakandan İsraile son uyarılar
 Başbakan Tayyip Erdoğan, Gazze'ye insanî yardım götüren gemilere saldıran İsrail'e yönelik sert mesajlar verdi.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, Gazze'ye insanî yardım götüren gemilere saldıran İsrail'e yönelik sert mesajlar verdi. Meclis'ten dünyaya seslenen Erdoğan, sözlerine, "Bugün sadece aziz milletime değil, bütün insanlığa ve insanlığın vicdanına, aklına seslenmek istiyorum." diyerek başladı. Kanlı operasyonun cezasız kalamayacağının altını çizen Erdoğan'ın anında İngilizce ve Arapçaya çevrilen konuşması, El Cezire başta olmak üzere 25 dünya televizyonu tarafından da canlı yayınlandı.

Yapılan kanlı saldırıyı "Her türlü laneti hak etmiş bir katliam." olarak değerlendiren Erdoğan, uluslararası camiayı İsrail'e karşı 'yeter artık' demeye çağırdı. Türkiye'nin Musevilerle tarihî bir dostluk ve işbirliği içinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, kanlı baskına sebep olan yöneticilerini de İsrail halkına şikâyet etti. Saldırgan tutum sergileyenlerin bu gücü bir yerlerden aldıklarına dikkat çeken Başbakan, İsrail'in artık bütün dünyanın sorunu haline geldiğini söyledi. Erdoğan, "Bu saldırı uluslararası hukuka, dünya barışına ve Birleşmiş Milletler'in temel felsefesine yapılmıştır. Bedeli ödenmelidir." dedi. Saldırıyı kınayan BM'ye seslenen Erdoğan, kararı almanın yeterli olmadığını, sonuna kadar arkasında durulması gerektiğini belirtti. Yaşananları milat olarak niteleyerek, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurguladı.

İsrail'in 'Yaralıları gönderelim' teklifini, 'Kendi yaralılarımızı alacak iradeye sahibiz.' diyerek reddettiklerini anlatan Erdoğan, Tel Aviv yönetimini bir kez daha uyardı: "Türkiye, yeniyetme, köksüz bir devlet değildir, bir kabile devleti hiç değildir. Kimse sabrımızı test etmeye kalkmamalıdır. Dostluğumuz ne kadar kıymetliyse, düşmanlığımız da o kadar şiddetlidir. Dostluğumuzu kaybetmek bile başlı başına büyük bir bedeldir."

AK Parti grup toplantısı, heyecanlı bir havada gerçekleşti. Bazı partililer Filistin poşusuyla gelirken, milletvekilleri Erdoğan'ın konuşmasını sık sık alkışlarla kesti, bazı bölümleri de ayakta alkışladı. Bülent Arınç ve bazı partililerin gözlerinin dolduğu görüldü. Bu arada AK Parti grup toplantısının yapıldığı eski Senato salonunda, ilk kez iki ayrı tercüme kabini kuruldu. Erdoğan'ın açıklamalarının aynı anda Arapça ve İngilizce tercümesi yapıldı. Yabancı basının da yoğun ilgi gösterdiği grup toplantısının bazı yabancı ajanslar ve televizyonlarca canlı verildiği bildirildi.

Başbakan Erdoğan ise konuşmasında İsrail'e, "Türkiye'nin dostluğu ne kadar kıymetliyse düşmanlığı da o kadar şiddetlidir." şeklinde mesajlar verdi. Konuşmanın önemli bölümleri şöyleydi:

BM'NİN KINAMA KARARI YETMEZ: Yapılan bu saldırı açıkça uluslararası hukuka yapılmıştır, insanlığın vicdanına yapılmış, dünya barışına yapılmıştır. Bu silahlı saldırının Birleşmiş Milletler'in temel felsefesine yapılmış bir saldırı olduğu açıktır. BM'nin kınama kararı yetmez, arkasında da durmalıdır. Yalan söylemeyi devlet politikası haline getiren ve işlediği suçtan yüzü kızarmayan bir yönetimden soruşturma beklemek yerine, uluslararası camia bu olayı tüm boyutlarıyla soruşturmalı ve hukuki karşılığını vermelidir. Uluslararası toplumun 'yeter artık' deme zamanı gelmiştir. Bugün yeni bir gündür. Bir milattır. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikardır.

BİZ KENDİ YARALILARIMIZI KENDİMİZ ALIRIZ: İsrail yönetimi 'Yaralıları biz gönderelim' teklifinde bulundu ama, 'Biz, kendi yaralılarımızı alacak iradeye ve güce sahibiz' diyerek onların bu teklifini reddettik.

BU ALÇAKÇA PERVASIZLIK SAVAŞTA BİLE YAPILMAZ: Üzülerek söylemeliyim ki; yaşanan olaylar, insanlığın ortak medeniyeti ve kültürü açısından kara bir leke olmuştur. İnsani yardım gemilerine silahlarla saldırıda bulunmak, masum insanları katletmek, insanlık açısından büyük bir sukuttur, alçakça bir pervasızlıktır.

ZORBALARIN BİLE BELLİ AHLAK KURALLARI VARDIR: Zorbaların, haydutların, korsanların bile belli hassasiyetleri olur, belli ahlak kurallarına uyarlar. Hiçbir ahlak kuralına, hiçbir hassasiyete uymayana bu sıfatları yakıştırmak bile iltifat olur.

İsrail, 32 milletten gönüllünün bulunduğu bir gemiye saldırarak, adeta dünyaya meydan okumuştur. Dünya barışı çok büyük bir yara almıştır. İsrail hükümetinin bu cüretkar, bu sorumsuz, bu pervasız, bu hak-hukuk tanımayan, her türlü insani erdemi ayaklar altına alan saldırısı mutlaka ama mutlaka cezalandırılmalıdır.

İSRAİL, TÜRKİYE'Yİ BAŞKALARINA BENZETMESİN: Herkes bu hukuksuzluğa göz yumabilir, görmezden gelebilir, açık söylüyorum; altını çizerek söylüyorum; sinsice destekleyebilir ama İsrail, Türkiye'yi başkalarına benzetmek gibi bir hatanın içine düşmesin, böyle bir hata işlemeye kalkmasın, bedeli ağır olur.  zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Saldırı Türkiyenin 11 EylülüdürÖnceki Haber

Saldırı Türkiyenin 11 Eylülüdür

Ergenekonda yeni gözaltılarSonraki Haber

Ergenekonda yeni gözaltılar

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar