Barış, güvenlik istikrar ve refah

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Barış, güvenlik istikrar ve refah
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın konuşmasıyla başladı. Eski dönem başkanı Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün EİT dönem başkanlığına seçildiğini bildirdi. Ahmedinejad, Gül'e misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek, kendisinin EİT yeni dönem başkanlığına seçilmesinin Türkiye Cumhuriyeti ve milletine hayırlı olması temennisinde bulundu.

POTANSİYELİ YÜKSEK BÖLGE

Gül ise Çırağan Sarayı'nda başlayan zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, konuk devlet başkanlarını İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kendisini EİT Dönem Başkanlığı gibi onurlu bir göreve seçtikleri için teşekkür etti. Gül, iki yıla yakın bir süre EİT dönem başkanlığını yürütmüş olan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı, dönem başkanlığı sırasındaki aktif ve başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Avrasya kıtasının tam merkezinde yeralan Türkiye, bu coğrafyanın tamamında barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasına büyük önem atfetmektedir. Bu doğrultuda bölgesel diyalog ve işbirliği mekanizmaları oluşturmaya, enerji, iletişim ve ulaşım gibi kapsamlı bölgesel ekonomik işbirliği projelerini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bölgemizde ekonomik işbirliğinin ve kalkınmanın desteklenmesinin sürekli ve kurumsallaşmış bir diyaloğu gerekli kıldığını düşünüyorum. Ayrıca etkin ve adil bir dünya düzenine giden yolun aynı zamanda bölgesel alanda gerçekleştirilecek diyalog ve işbirliğinden geçtiği kanaatindeyim. Bu anlayışla kurucu ülkelerden biri olarak EİT'e Türkiye olarak büyük önem atfetmekteyiz. Ülkelerimiz çok zengin doğal ve beşeri kaynaklara, tarihi ve kültürel mirasa sahiptirler. Bu itibarla EİT bölgesi ekonomik ve ticari işbirliği bağlamında muazzam bir potansiyele haizdir."

BİRLİĞİN ATTIĞI ADIMLAR YETERSİZ

Gül, EİT'in bu güçlü potansiyelinin hayata geçirilmesi için üye ülkeler olarak işbirliğini güçlendirmek üzere ticaret ve yatırımdan, ulaştırma ve haberleşmeye, enerji ve çevreden, tarım ve sanayiye kadar pek çok alanda 2015 yılına kadar gerçekleştirilmek üzere hedefler tespit ettiklerini kaydetti. Bu amaçla tarihi ve değerli adımlar atıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, yine de katedilen mesafenin yeterli olmadığını söyledi. EİT Ticaret Anlaşması'nın (ECOTA) 5 ülke tarafından onaylandığını ifade eden Gül, diğer üyeleri de anlaşmayı bir an önce imzalamaya davet etti.

ENERJİDE ÖNEMLİ ADIMLAR

Gül, yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılması, herkes için ilköğretim imkanının sağlanması, anne ve çocuk ölümlerinin azaltılması gibi hedeflerde tüm EİT üyesi ülkelerde yeterince ilerleme sağlanamadığının görüldüğünü belirterek, 'Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin pek çoğunu tamamlamış olan Türkiye, EİT üyesi ülkelere bu konuda her türlü desteği sağlamaya hazırdır' dedi.

EİT ülkelerinin işbirliği bağlamında diğer öncelikli ve büyük potansiyel arz eden alanlardan birisinin de enerji olduğu kanaatinde olduğunu, EİT bölgesinin petrol, doğal gaz ve hidro enerji kaynakları bakımından dünya enerji piyasalarında önemli bir konuma sahip bulunduğunu ve bu konuda enerji işbirliğinde kayda değer adımlar atıldığını vurguladı. Önümüzdeki EİT Zirvesi ise Azerbaycan'da yapılacak. Zirve kapsamında, Gül, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile görüştü. Bugün de Türkiye, Pakistan ve Afganistan arasında üçlü zirve toplantısı yapılacak.

 

Sağduyu hakim oldu

 

Cumhurbaşkanı Gül, EİT 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına destek veren tasarıyla ilgili soruları, 'Başta Başkan Obama olmak üzere, Dışişleri Bakanı Bayan Clinton, dolayısıyla yönetim ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Türk-Amerikan ilişkilerinin tamamen ilgisiz bir konuyla esir alınmasını önlemiş oldular. Türkiye-Amerikan ilişkilerine Başkan Obama'nın da bizim de ne kadar önem verdiğimiz gayet açıktır, ortadadır. Dolayısıyla bunların da farkında oldukları için gerekli gayreti gösterdiler ve sağduyu hakim oldu' diye cevapladı.

 

Birlik bölgesel dayanışmayı geliştiriyor

 

1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan arasında kültürel, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan EİT'e Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan da katıldı. Zirvede, 10 üye ülkenin yanı sıra KKTC, Irak, Katar, Ürdün, Lübnan ve Suriye de misafir ülke olarak yer aldı. EİT'in hedefleri arasında, 2015 yılına kadar serbest ticaret bölgesi oluşturmak da bulunuyor. yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Koçun yerine gelecek isim belli olduÖnceki Haber

Koçun yerine gelecek isim belli oldu

Kerkük ve Kerbelaya tarihî ziyaret hazırlığıSonraki Haber

Kerkük ve Kerbelaya tarihî ziyaret hazır...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar