Ayetlerle konuştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ayetlerle konuştu
ABD Başkanı Barack Obama, Müslümanlara yönelik tarihi konuşmasını Kahire Üniversitesi'nde yaptı.
ABD Başkanı Barack Obama, Müslümanlara yönelik tarihi konuşmasını Kahire Üniversitesi'nde yaptı. Mısır'dan dünya Müslümanlarına seslenen Obama, bir saate yakın süren konuşmasına, 'Esselamün aleyküm' diyerek başladı ve mesajında Kuran'dan, İncil'den ve Tevrat'tan ayetlere yer verdi. Obama'nın konuşması tüm dünya ülkelerinde canlı televizyon bağlantılarıyla yayınlandı.

Kahire'de olmaktan gurur duyduğunu belirten Obama, “Çağdaşlık ve küreselleşmenin getirdiği değişiklikler Batı'nın İslam geleneklerini düşman gibi görmesine neden olmuştur. 11 Eylül 2001 saldırıları ve aşırı güçlerin çabaları, benim ülkemdeki sivil halka yönelik şiddet eylemleri, İslam'ın tüm Batı'ya düşman olduğu izlenimini uyandırmıştır. Bugün Kahire'de karşılıklı çıkar, saygı ve güven temelinde tüm Müslümanlar ve Batı arasında yeni bir başlangıç aramak için bulunuyorum.” dedi.

 

İRAN: LAFTA KALMASIN

Obama'nın konuşması İslam dünyasında genel olarak olumlu karşılanırken, İran, Lübnan Hizbullahı, Iraklı muhalifler ve Filistinli bazı gruplar tarafından eleştirildi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasına hitaben yaptığı konuşmanın ilişkileri tamir etmeye yetmeyeceğini söyledi. Hamaney, İslam dünyasının, yeni ABD yönetiminden “konuşma yerine” Amerikan politikasında tatbiki değişimler beklediğini belirtti. Obama'nın tarihi konuşmasından bazı başlıklar şöyle;

 

Endonezya'da ezanla uyanırdım

 

Kuran-ı Kerim'in dediği gibi: “Rabbini bil ve her zaman doğruyu söyle.” Bizi birbirimizden ayıran güçler karşısında ayakta durmalıyız. Ben Hristiyanım, ama babam Müslüman bir aileden. Çocukken Endonezya'da sabahları ezan sesiyle uyanırdım. Tarih öğrencisi olarak, uygarlığın İslamiyet'e büyük borcu olduğunu biliyorum. Ankara'da da dediğim gibi ABD İslam'la asla savaşta olmaz.

 

Türkiye'nin liderliği önemli

 

“Türkiye, kadınların lider olduğu Müslüman ülkelerden. Medeniyetler İttifakı'ndaki liderliği önemli” diyen Obama, kadın ve erkeğin eşitliğini vurgulamak için Hucurat suresinden alıntı yaptı ve “Müslüman kadınlara ne giyeceği dikte edilmemeli” dedi. Obama, ABD'de türban takmanın yasalarla korunduğunu da vurguladı. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, “Obama'nın ifadeleri ve taahhütleriyle İslam ülkeleri bakımından da yapıcı bir lider olduğunu gösterdiğini” söyledi. Başbakan Erdoğan da Obama'nın konuşmasının tamamını dinleyemediğini ancak dinleyebildiği kısımlarına katıldığını ifade etti.

 

İslam dini ABD'nin parçasıdır

 

“İslam, ABD'nin bir parçası. İslam'a karşı ön yargılarla savaşmak görevim” diyen Obama, “Afganistan'ın tersine Irak seçtiğimiz bir savaştı. Her ne kadar Saddam'ın olmadığı bir yönetimin Iraklılar için daha iyi olacağını düşünsem de Irak'ta yaşananlar ABD için diplomasinin gerekliliğini göstermiştir” dedi.

 

Barışın yolu iki devletten geçiyor

 

Obama konuşmasında, “Bugün Filistin halkının karşı karşıya olduğu durum kabul edilemez. ABD, Filistin halkının onurlu bir yaşam için duyduğu özleme sırt çevirmeyecektir. Tek çözüm, iki halkın da beklentilerinin karşılanmasıdır. Bu da İsrail ve Filistin'in iki devlet olarak yaşadığı bir düzenle olur. Bunun peşini bırakmamaya niyetliyim” dedi. Filistin Yönetimi ise, Obama'nın konuşmasından duyduğu memnuniyeti açıklayarak, bunu “iyi bir başlangıç”olarak niteledi.

 

Dört gözle bekledim

 

Obama, Kahire'de önce Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştü. Mübarek'e misafirperverliğinden ötürü teşekkür eden, Obama, “çeşitli konularda onlarca yıllık deneyime sahip bir kişi” olduğundan öncelikle Mübarek ile görüşmek istediğini ve gezisinin bu bölümünü “dört gözle beklediğini” sözlerine ekledi.

 

Sultan Hasan Camii'ni ziyaret etti

 

Obama, Mısır gezisi sırasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte Kahire'de Sultan Hasan Camii'ni ziyaret etti. Obama'nın konuşması için neden Mısır'ı seçtiği konusunda uzmanlar tarafından yapılan yorumlarda, İran ve Türkiye'ye yakınlaşan Obama'nın, bu tercihle Mısır'ı es geçtiği yorumlarını bertaraf etmek istediği belirtildi.

 

YENİŞAFAK


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başbuğ: Mayını gerekirse TSK temizlerÖnceki Haber

Başbuğ: Mayını gerekirse TSK temizler

Yeni teşvik paketi ile Türkiye yatırım üssüne dönecekSonraki Haber

Yeni teşvik paketi ile Türkiye yatırım ü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar