Askere sivil yargı yasasına Köşk onayı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Askere sivil yargı yasasına Köşk onayı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi de içeren 5918 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onaylayarak Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi de içeren 5918 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onaylayarak Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ayrıca Başbakanlığa gönderilen bir yazıyla Cumhurbaşkanı Gül'ün bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda gördüğü, gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirttiği kaydedildi.

YASAL BOŞLUKLAR GİDERİLMELİ

Yasanın 2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesinde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle yapıldığının anlaşıldığı belirtilen açıklamada düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kanunu'nun 'Genel Görev' başlıklı 9'ncu maddesindeki, askeri mahkemelerin 'kanunlarda aksi yazılı olmadıkça' maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle de uyumlu olduğu belitildi. Açıklamada şöyle denildi: "Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir.' Açıklamanın sonunda, bu yazıyla 'yeni yasal düzenleme ihtiyacına işaret edildiği' vurgulandı.

SİVİLE ASKERİ YARGI KALKIYOR

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı 5918 sayılı 'Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', asker kişilerin, barış zamanında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde bu mahkemeler tarafından yargılanmasını öngörüyor. Savaş ve sıkıyönetim halinde işlenen suçlarda ise askeri mahkemelerin yargı

yetkisi korunuyor.

Kanuna göre, barış zamanında asker olmayan kişilerin, Askeri Ceza Kanunu veya diğer kanunlarda yer alan askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda, asker olmayan kişilere ilişkin soruşturmalar Cumhuriyet Savcıları, kovuşturmalar ise adli yargı mahkemeleri tarafından yapılacak.

5918 sayılı yasa ile ayrıca yurtdışında rüşvet suçu işleyenlerin TCK uyarınca yargılanacağı hükmü kaldırıldı. Böylece bir Türk vatandaşı yurtdışında rüşvet verirse, Türkiye'de bulunması halinde Adalet Bakanı'nın izni gerekmeyecek.

 

Yargı bağımsızlığında bir eşik daha aşıldı

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını "son derece isabetli ve hukuki açıdan çok olgun bir karar" olarak değerlendirdi. Onaylanan yasayla Türkiye'nin yargı bağımsızlığı açısından çok önemli bir eşiği aştığını belirten Gündel, tereddütlerle ilgili olarak da “Bir yasa ile, üst düzey kamu görevlilerine sağlanan teminatlar Genelkurmay Başkanı ve diğer ilgililer hakkında da sağlanabilir. Artık Ergenekon davasının sivil mahkemede nihai karar bağlanacağı da kesinleşmiş oldu" diye konuştu. Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş da "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yasayı onaylaması tabii hakim ilkesi, yargılama ilkesi ve demokratik ilke açısından olumludur. Ancak Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusunu kabul ederse sıkıntılı bir dönem Türkiye'yi bekler. Kürt, Alevi sorunları da yeni anayasa ile halledilebilir” dedi.

BU BİR SİVİLLEŞME HAREKETİ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, “Bir askerin örgüt kurmak gibi bir görevi olamaz. Bu suçlara zaten sivil mahkemeler bakıyor. Bu düzenleme bir sivilleşme hareketidir” dedi. Kuzu, “tereddütleri giderici” düzenleme konusunda ise, “Bir iftira mektubu ile Genelkurmay Başkanımız'a işlem yaptırmayız. İzin sistemi uygulanır” diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da”Hiçbir yasa bu kadar mutabakatla geçmedi. CHP, siyasi manevra yapıyor” dedi.

 

Tereddütleri gidereceğiz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı yasanın, Türkiye'nin Katılım Ortaklığı Belgesi içerisindeki taahütleri arasında bulunan demokratikleşmeyle ilgili bir yasal düzenleme olduğunu, güncel herhangi bir olayla ilgisi bulunmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül'ün belirttiği konular üzerinde de halihazırda Hükümet olarak çalıştıklarını kaydeden Bakan Çiçek, şunları söyledi: "Bunun iki şekilde mümkün olacağını düşünüyoruz; ilki 'askeri suç' kavramını netleştirmektir. Ne askeri suçtur, ne değildir' bunu daha sarih bir şekilde ortaya koymak gerekmektedir. İkinci yapılacak düzenleme de Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin başta Genelkurmay Başkanımız, kuvvet komutanlarımız ve birlik komutanlarına varıncaya kadar bunların yaptıkları görevlerle ilgili olarak hukuki güvencelere kavuşturulması konusunda bir düzenlemenin yapılmasıdır. Meclis açılır açılmaz, konuşarak, ilgili kurumların da görüşünü alarak süratle yapabiliriz.'

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türk gemisi kaçırıldıÖnceki Haber

Türk gemisi kaçırıldı

Telaferde bombalı saldırıSonraki Haber

Telaferde bombalı saldırı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar