Anayasa 16 kez değişti, her seferinde paket olarak oylandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anayasa 16 kez değişti, her seferinde paket olarak oylandı
Anamuhalefet partisi, 12 Eylül darbecilerine yargılama yolunu açan geçici 15.

Anamuhalefet partisi, 12 Eylül darbecilerine yargılama yolunu açan geçici 15. maddenin tek başına gelmesi halinde desteklenebileceğini belirtiyor. Ancak toplumsal yaşamı düzenleyen Anayasa'da bugüne kadar yapılan 16 ayrı değişiklik, hep farklı konuları içeren paketler halinde gündeme geldi. Değişiklikler, her seferinde madde madde değil toptan oylandı.

1982'de yürürlüğe giren anayasada, şimdiye kadar toplam 83 madde, belirli oranda değişti. AK Parti'nin hazırladığı son paket ise bugüne kadar gündeme gelen en önemli değişiklik projelerinden birini içeriyor.

Son değişikliği Anayasa Mahkemesi iptal etti

Anayasa'daki ilk değişiklik 1987'de siyasi yasaklarla ilgili maddelerin referandumda kabul edilmesiyle yapıldı. 1982 Anayasası'nda ANAP döneminde 4, DYP-SHP döneminde 15, DSP-MHP-ANAP döneminde 37, AK Parti döneminde ise 27 maddede değişiklik yapıldı. AK Parti döneminde yapılan ilk önemli değişiklik 2004 yılında oldu. 9 maddeden oluşan ve CHP'nin de desteğini alan paket, Anayasa'nın 10, 15, 17, 30, 38, 87, 90, 131 ve 160. maddelerini içeriyordu. Bu kapsamda, ölüm cezasının Anayasa'dan tamamen çıkarılması, kadın-erkek eşitliği, temel hak ve özgürlükler, YÖK'ün yapısı, DGM'lerin kaldırılması, Sayıştay'ın TSK'nın elindeki devlet mallarını denetlemesi gibi konularda düzenlemeler yapıldı.

2007 yılında cumhurbaşkanlığı ve genel seçim sürelerini düzenleyen bir diğer önemli değişiklik ise CHP'nin karşı çıkmasına karşın AK Parti ve Anavatan Partisi'nin oylarıyla kabul edildi. Son olarak 9 Şubat 2008'de başörtülü öğrencilerin üniversitelere gidebilmesine yönelik Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapıldı ancak Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edildi.

zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nazarbayev Türkiyeden önderlik istediÖnceki Haber

Nazarbayev Türkiyeden önderlik istedi

Çankaya sofrasına hukukçular misafir olduSonraki Haber

Çankaya sofrasına hukukçular misafir old...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar