Amerikaya enerji Koçtan gidecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Amerikaya enerji Koçtan gidecek
Koç Holding, enerji üretim ve dağıtım sektöründe Fortune 500'de de yer alan uluslararası enerji yatırımcısı AES'i ortak seçti.
Koç Holding, enerji üretim ve dağıtım sektöründe Fortune 500'de de yer alan uluslararası enerji yatırımcısı AES'i ortak seçti. Buna göre Koç Grubu'nun enerji alanındaki lider şirketlerinden Aygaz'ın bir iştiraki olan ENTEK Elektrik Üretim A.Ş.'nin yüzde 49.6 hissesi ABD'li AES'e satıldı. Bu ortaklıkla doğal gaz, kömür, hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklar ile çalışan elektrik santrallerine yatırım yaparak önümüzdeki beş yıl içinde pazardaki ilk beş oyuncu arasına girilmesi hedefleniyor.

AMAÇ BÖLGESEL AKTÖRLÜK

Entek'in 300 MW elektrik üretim kapasitesi ile Türkiye'nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisi olduğunu hatırlatan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sözkonusu ortaklıkla hedefin sadece Türkiye olmadığını belirterek şöyle devam etti: "Koç Holding olarak sadece Türkiye'de değil; uluslararası alanda, ve özellikle bölgemizde de enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek istiyoruz. Bu, ülkemizin bir üretim ve dağıtım merkezi olarak enerji koridorlarında yer alan avantajlı konumunun güçlenmesine önemli katkı sağlayacaktır."

ÖZELLEŞTİRME RADARDA

AES'in Başkan ve CEO'su Paul Hanrahan ise, ortaklıkla Türkiye'deki özelleştirme projeleriyle ilgilenecekleri mesajını verdi. AES'in 5 kıtada 29 ayrı ülkede 130 elektrik üretim tesisi ve 15 dağıtım şirketi ile faaliyet gösterdiğini belirten Paul Hanrahan, 30 yıllık sektör deneyimleri süresince 35'ten fazla hükümetin enerji varlıklarının özelleştirilmesinde birlikte çalıştıklarını hatırlatarak bu konudaki deneyimlerine dikkat çekti. Türkiye'den IC grubu ile de ortaklıkları bulunduğunu dile getiren Hanrahan, Koç Grubuyla yapılanı "Hedefe götürücü" diye tanımladı. Hanrahan, Türkiye'nin 2050'de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecek olmasının da ortaklık kararlarında etkili olduğunu kaydetti.

 

Satın almalar da gündemde

Entek'in İzmit ve Bursa'da olmak üzere toplam kapasitesi 300 MW olan 2 adet doğalgaz çevrim santrali işlettiğini belirten Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, elektrik üretiminde de lider şirketlerden birisi olmayı hedeflediklerini söyledi. AES- Entek ortaklığının amacını "Doğal gaz, hidro elektrik, kömür santralleri ve yenilenebilir enerji sahalarında üretim tesisleri kurmak, geliştirmek" diye özetleyen Erol Memioğlu, büyümede şirket satın alma fırsatları değerlendirileceği gibi yeni (greenfield) yatırımlar da planladıklarını söyledi. yenişafak

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bu yayınların bir amacı varmış gibi geliyor banaÖnceki Haber

Bu yayınların bir amacı varmış gibi geli...

Atlantikin ötesindeki süper Türklere dön çağrısıSonraki Haber

Atlantikin ötesindeki süper Türklere dön...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar