Dünyada ABD'den sonra en çok altın rezervine sahip Almanya, dışarda bulundurduğu altınlarını ülkeye taşımayı sürdürüyor.
Almanya, ABD'den sonra dünyada en çok altın rezervlerine sahip bulunan ikinci ülke. Ancak altın rezervlerinin büyük kısmı, Paris, Londra ve New York'taki depolarda saklanıyor. Onlarca yıldır dışarda tutulan altınların güvenliÄŸi konusunda Almanya ÅŸimdiye kadar herhangi bir kaygı taşımıyordu.
Buna raÄŸmen 2013'ten itibaren tonlarca altın rezervleri, yurtdışından getirilerek Frankfurt'taki Federal Merkez Banka'nın depolarına yerleÅŸtirilmeye baÅŸlandı. Geçen yılın sonuna kadar toplam rezervlerin üçte biri bile henüz Almanya'ya getirilemedi. 2020 yılına kadar tüm rezervlerin yarısının Almanya'ya taşınma iÅŸlemi tamamlanacak. Federal Merkez Bankası BaÅŸkanı Jens Weidmann, taşıma planının harfiyyen uygulandığını, altın nakliyatının devam ettiÄŸini söyledi.
Alman altınlarının Frankfurt'ta bulunmasının vatandaÅŸların ekonomik krizlerde yatıştırılması bakımından önemli olduÄŸu düÅŸünülüyor. Zira daha önce yaÅŸanan ve bazı Avro ülkelerinde halen devam eden Avro krizi sırasında, Alman kamuoyunda yurtdışındaki altınlar konusunda bazı ÅŸüpheler oluÅŸmuÅŸ, altınların varolup olmadığı konusunda kafaları birtakım sorular meÅŸgul etmiÅŸti.
REZERVÄ°N BÜYÜK KISMI FRANSA VE ABD'DE
Federal Hazine Dairesi, Merkez Bankasından dışarda saklanan altınların tam olarak listesini ve kontrollerin yapılıp yapılmadığı konusunda somut bilgiler talep etti. Federal Merkez Bankası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Carl-Ludwig Thiele, kamuoyu baskısından dolayı deÄŸil, Merkez Bankası Yöntim Kurulu olarak bir karar aldıklarını ve bu karar gereÄŸi altınların ülkeye taşındığını bildirdi.
2013'ten beri devam eden altın sevkiyatı çok yavaÅŸ devam ediyor. Paris ve New York'tan 2020 yılına kadar yarısının getirilmesi planlanan 674 ton altından sadece 37 tonu Frankfurt'a getirilebildi. Bunlardan 5 tonu New York'tan kalanı da Paris'ten getirildi.
Güvenlik nedeniyle küçük parçalar halinde nakliyesi yapılan altın rezervlerinden 30 ile 50 tona kadarının yine New York ve Paris'ten olmak üzere 2014'te getirilmesi planlanmıştı. Federal Merkez Bankası bu yıl ne kadar getirildiÄŸi konusunda henüz bir rakam açıklamadı. Thiele, plana uygun bir ÅŸekilde sevkiyatın devam ettiÄŸini bildirerek, Amerikan Merkez Bankası FED ile de uyumlu bir ÅŸekilde çalışmanın sürdüÄŸünü temin etti.
Alman altın rezervleri, SoÄŸuk SavaÅŸ döneminde Sovyetlerin doÄŸu Avrupa'yı iÅŸgal etme tehlikesi gözönüne alınarak New York, Paris ve Londra'daki merkez bankalarının depolarında saklanmış. Sözkonusu altınlar, Batı Almanya ekonomisinde görülen çok yüksek büyüme sonucu 1951'den itibaren biriktirilmeye baÅŸlandı ve 1960 yılına kadar devam etti. Ä°hracatla elde edilen milyarlarca Dolar, ABD Merkez Bankası ile anlaşılarak altına çevrildi.
Bu yılın Kasım ayı sonu rakamlarına göre Alman altın rezervlerinin toplam deÄŸeri 105 milyar Avro. Altın piyasasındaki deÄŸiÅŸmeler yüzünden Frankfurt'taki rezervlerden her yıl bir kısmı altın sıkke basımı için Federal Maliye Bakanlığına satılsa da, geçmiÅŸte Alman altınlarının deÄŸeri hep yükseldi. 2000 yılında toplam rezervlerin deÄŸeri 33 milyar Avroydu.
Federal Merkez Bankasının planına göre Paris'te saklanan tüm altınlar Frankfurt'a taşınacak. Ancak New York'ta bulunan toplam 1500 ton altının sadece 300 tonu getirilecek. Londra'daki 35 bin 640 külçe altın ise getirilmeyerek Ä°ngiltere Merkez Bankasında depolanması devam edecek. Thiele, kriz halinde dövize ihtiyaç duyulduÄŸunda Londra ya da New York'taki altınların döviz karşılığı takas edilebileceÄŸini söyledi. Fransa da bir Avro ülkesi olduÄŸu için böyle bir çözüm sözkonusu deÄŸil.
Altın nakliyesinde güvenlik konusu çok önemli olduÄŸu için getirilen altınların güvenliÄŸini saÄŸlamak üzere Federal Polis TeÅŸkilatına 206 memur daha alınacağı bildirildi.
Yorum Yazın