AK Parti ile CHP, terörü bitirmek için uzlaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti ile CHP, terörü bitirmek için uzlaştı
Merakla beklenen Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun terör zirvesi dün gerçekleşti.

Merakla beklenen Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun terör zirvesi dün gerçekleşti. Yaklaşık bir saat süren görüşmede, CHP'nin 10 maddelik öneri paketi masaya yatırıldı. Bunlardan en önemlileri olan, TBMM'de 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' kurulması ile Meclis dışında 'Akil Adamlar Komitesi' oluşturulması önerisi, AK Parti cephesinde kabul gördü. Buna göre, Meclis'te komisyon kurulması için MHP ve BDP'nin de ikna edilmesi gerekiyor. CHP, bunu sağlamak için müzakereleri sürdürecek. Bu girişimden olumlu sonuç alınamasa da iki parti ortak çalışmalarına devam edecek.

Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde saat 15.30'daki randevuya, Genel Başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Meclis Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ile geldi. AK Parti heyetinde ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve Meclis Grup Başkan Vekili Mahir Ünal yer aldı. CHP heyetini, 'çok özel misafirler' için kullanılan ön kapıdan alan Erdoğan, misafirlerini asansörde karşıladı. Zirvenin son bulmasının ardından her iki parti de bir açıklama yaptı. CHP adına Faruk Loğoğlu, parti genel merkezinde basının karşısına geçti. Hemen ardından da Ömer Çelik, basın toplantısı düzenledi. Açıklamaları, her iki partinin dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılarının yapması dikkat çekti. Ömer Çelik, bunun sembolik bir anlamı olup olmadığı, toplantıda 'terörün uluslararası bağlantıları'nın da gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya, "Sembolik bir anlamı yok ama meselenin dış bağlantılarıyla ilgili olarak Sayın Başbakan'ımız ayrıntılı bir açıklama yapacak." dedi.

Çelik, "CHP'nin bu girişimi, meseleye katkı sağlamak üzere elini taşın altına sokması, katkı vermeye dönük tutum sergilemesi Sayın Başbakan'ımız ve partimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır." ifadelerini kullandı. CHP'nin sadece yönteme ilişkin bir öneri getirdiğini söyleyen Çelik, bunun dışında çözüme ve içeriğe ilişkin bir öneride bulunmadığını aktardı. Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun kurulmasına ise ilke olarak olumlu baktıklarını belirtti. Ancak bu konuda bir çıkmaz bulunduğuna işaret ederek şunları dile getirdi: "Bu komisyon bir ihtisas komisyonu olarak hayata geçemez. Bir teamüli komisyon olarak hayata geçebilir. Bunun için de Meclis'teki partilerin tam mutabakatı gerekir. Şu anda CHP'nin bu girişimine MHP olumsuz bakmaktadır. Şu aşamada CHP'ye bu yöntemle ilgili olarak BDP ve MHP'yi ikna etmek görevi düşmektedir. Eğer bu mutabakat sağlanırsa, Meclis'teki bütün muhalefet partileri bunun üzerine mutabık olurlarsa Sayın Başbakan'ımız, Genel Başkan'ımız ilke olarak bu komisyonun kurulmasına destek vermektedir."

Erdoğan'dan CHP'ye çözüm alternatifi: MHP ikna olmazsa, birlikte çalışalım

Ömer Çelik, bu komisyonun hayata geçmemesi halinde 'Akil Adamlar Komitesi'nin de hayata geçemeyeceğine dikkat çekti. Bu durumda, oluşan uzlaşma havasının kaybolmaması için Başbakan Erdoğan'ın yeni bir öneride bulunduğunu bildirdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, "Yine de CHP'nin bu girişiminin memnuniyetle karşılandığı için CHP ile AK Parti arasında bugün sayın genel başkanların görüşmesine katılan heyetlerden oluşacak bir istişari heyetin bu görüşmeleri sürdürebileceği, bu çalışmaları yapabileceği, tabii bu Meclis komisyonu dışında bir mekanizma olacaktır, Genel Başkan'ımız, Başbakan'ımız tarafından önerilmiştir.'' dedi. Anamuhalefet partisinin de bu teklifi olumlu karşıladığını kaydetti. Ömer Çelik, bundan sonra gerek diğer muhalefet partileri ile görüşmeler gerekse de AK Parti ile görüşme takvimini, girişimin sahibi olarak CHP'nin belirleyeceğini belirtti. Fakat kendilerinin prensip olarak bütün görüşlere, diyalog arayışlarına ve yapıcı katkılara açık olduklarının altını çizdi.

CHP, MHP'nin karşı önerilerine açık

CHP'li Loğoğlu da zirveye ilişkin yaptığı değerlendirmede "MHP'nin katkısının mutlaka gerektiğinin altı muhataplarımız tarafından çizildi." dedi. MHP'den kendi önerilerine destek veya 'ben girişimin şu şekilde başlatılmasını istiyorum' şeklinde bir karşı öneri beklediklerini belirten Loğoğlu, "MHP, 'önerim şudur' derse, bu öneri TBMM çatısı altında bizim önerimize benzer bir komisyon kurulması noktasına varıyorsa bunu kabule hazırız. Yeter ki bunun içinde olduklarını anlatan bir adım atsınlar." diye konuştu. Yeni süreçte gerekli görmeleri durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de randevu isteyebileceklerini anlattı.

MHP'nin 'Akil Adamlar Grubu'na "Öcalan'ın önerisi" diyerek karşı çıktığı hatırlatması üzerine Faruk Loğoğlu, "Akademisyenler diğer ülkelerde de kullanılmış ve yararlı olmuş. Biz de oradan hareketle bunun yararlı olacağını düşündük ve koyduk. Ama bu alerji yaratıyorsa, sıkıntı yaratıyorsa başka yollar da denenebilir. Önemli olan, öneri paketi içindeki bir unsura karşı çıkıyorlarsa bir karşı öneri bekliyoruz." şeklinde konuştu. CHP kurmayları, yarından itibaren başlayacakları MHP'yi ikna sürecinde "Kürt sorununun olmadığını söylüyorsanız, bu süreçte 'terör sorunu' ifadesini kullanabiliriz. Kurulacak komisyonların isimlerini ve işlevlerini de değiştirebiliriz." önerilerini gündeme getirecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zirvede Başbakan Tayyip Erdoğan'a Uludere'ye beraber gitme teklifinde bulundu. Erdoğan'ın bu teklife, "Böyle ortak bir çalışma yaparsak biz seninle çok yer gezeriz. Oralardaki sorun bölgelerini gezer, inceleriz." diye karşılık verdiği öğrenildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de görüşmeyle ilgili bilgi verirken, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a Uludere'ye birlikte gitme teklifinde bulunduğuna ilişkin soruya muhatap oldu. Çelik, "Uludere teklifiyle ilgili Başbakan'ın bir yorumu olmadı. Sayın Hanımefendi ve bakanlarımız ziyaret etti. Gündemimizde böyle bir ikili ziyaret yok." dedi.

STK'lardan tarihi adıma destek

Bu cesur adım bölge halkını ümitlendirdi

Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadıoğlu: Bu görüşme çok önemli. İktidar partisiyle anamuhalefet partisinin Türkiye'nin en önemli sorununu görüşmesi bölge genelinde umut meydana getirdi. Bu sorunun çözümüne diğer partilerin de katılması gerekir. Çünkü bu Türkiye'nin meselesidir. Tüm partilerin oy kaygısı taşımadan hep birlikte sorunu çözmesi lazım. CHP ve AK Parti'nin cesur adımı, bölge halkını ümitlendirdi. Çok olumlu bulduğumuz görüşmenin sorunun çözümüne büyük katkı sunacağına inanıyoruz.

Demokrasi açısından önemli bir gelişme

Güneydoğu Demokrasi Derneği Başkanı Mustafa Şenay Canoruç: Kürt soru, Türkiye'nin uzun yıllardan beri yaşadığı en önemli sorunlarından birisi. Bu sorunun çözümünde siyaset en önemli faktördür. Diyalog sürecinin açık tutulup sürdürülmesini önemsiyoruz. Aslında tüm siyasi partilerin sürece dahil olması gerekiyor. Olayı bir devlet sorunu olarak algılamak ve bu şekilde yaklaşmak gerekmektedir. Sorunun birçok boyutunun olduğunu unutmamak gerekir. Artık yitirilecek tek bir cana bile Türkiye'nin tahammülü yoktur. Ülke demokrasisi açısından önemli bir gelişme yaşıyoruz.

MHP ve BDP de bu sürece katkı sunmalı

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Kaya: Bu sürece MHP ve BDP de destek vermeli. Bu sürece katkı koymamak, mevcut durumu kabullenmek ve derinleştirmek anlamı taşır. Onun için sürecin heba edilmemesi gerekir. Biz bölge sivil toplum kuruluşları olarak her alanda bu sorunun partiler üstü bir sorun olarak görülmesi ve çözüm üretilmesini ifade ediyorduk. Bugün bu görüşmenin yapılması, haklılığımızı ortaya koymakla birlikte her kesim tarafından da desteklenmesi gereken bir süreçtir. Partiler üstü olması nedeniyle sürece herkes destek sunmalı.

Tarihî zirve bölgede büyük beklenti oluşturdu

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: Akil adamlar ve Meclis'te komisyon önerilerini önemsiyoruz. CHP'nin bu meseleye dair bir çözüm önerisinin olması çok önemlidir. Başbakan'ın da olumlu cevap vermesi, yükselen tansiyon açısından çok önemliydi. Tarihi toplantı bölgede büyük beklenti oluşturdu. Ciddi şekilde umutlandım, umarım sonuca ulaşılır. Herkesin bu işin çözümüne katkı sunması lazım. Çünkü Türkiye'nin kalkınmasının yolu bu sorunun çözümünden geçiyor.

Artık bu sorun bitmeli

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş: Ülkenin en büyük sorunu Kürt sorunudur. Türkiye'nin her yönüyle kalkınmasının önündeki engeldir. Sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere herkesin katkı sunması lazım. Bu sorunun çözümüne tüm siyasi partilerin destek vermesi lazım. Sorumluluk alacak herkesin önyargılardan arınarak samimi bir şekilde bu işe sarılmasını bekliyoruz. Bu sadece bölgenin değil, tüm Türkiye'nin sorunudur. Başta siyasi partiler olmak üzere toplumun tamamı sağduyulu hareket etmeli. Artık bu sorundan kurtulmalıyız. Olumlu görüşme bizi ümitlendirdi.

Bu acılar sona ersin

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl: Tarihe baktığınız zaman şiddetle hiç kimse başarılı olmamıştır. Netice itibarıyla sonuç ancak masada alınabilir. Meclis'teki tüm partilerin bu işe el atmasını istiyoruz. Siyasi partilerin oy avcılığı yapmadan 74 milyon insanı düşünmesi lazım. Her gün cenaze geliyor. Artık bu acılar sona ersin. zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CMK 250yi hazırlayan hukukçulardan Prof. Özgenç: Özel yetkili mahkemeler gerekliÖnceki Haber

CMK 250yi hazırlayan hukukçulardan Prof....

Halk büyük şairini kaybettiSonraki Haber

Halk büyük şairini kaybetti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar