Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Osmanlıca kararının çağdaş bir yaklaşım olduğunu söyledi.
Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, "Osmanlıca alfabesini iyice öÄŸrenmeden ilmi hayatımızı tarihle irtibatlandırarak zenginleÅŸtiremeyiz. Bu ilmi hayatı zenginleÅŸtirmenin tek yolu Osmanlıca Türkçesiyle yazı yazmayı öÄŸrenmek. Bu da birkaç haftada öÄŸrenilebilir" dedi.
Prof. Dr. Ağırakça, AA muhabirine, 19. Milli EÄŸitim Åžurası Genel Kurulu'nda Osmanlı Türkçesinin liselerde zorunlu ders olmasına yönelik tavsiye kararı alınmasını akademik ve çaÄŸdaÅŸ bir yaklaşım olarak deÄŸerlendirdi.
Osmanlıca eÄŸitimi ile Türk milletinin tarihiyle olan irtibatını yeniden saÄŸlayacağını ve bin yıl öncesinden baÅŸlayan tarihi birikimin ilmi hayata, öÄŸrencilere ve yeni nesillere ulaÅŸmasının mümkün hale geleceÄŸini ifade eden Ağırakça, ayrıca Osmanlıca yazılan eserlere de ulaşılacağını kaydetti.
"Ä°LÄ°M HAYATIMIZ ZENGÄ°NLEÅžECEK"
"Bugün sadece 1928'den bu yana yazılan eserlere deÄŸil, 960'lı yıllardan günümüze kadar yazılmış eserlere de rahatlıkla ulaÅŸabileceÄŸiz. Ä°lmi hayatımız zenginleÅŸecek" diyen Ağırakça, bunun son derece önemli olduÄŸunu vurguladı.
Ağırakça, "Yapılan harf deÄŸiÅŸikliÄŸiyle bin yıl Türk kültürünü bir araya getiren muazzam bir bilgi hazinesi, akademik çalışmalar ve kültürü geride bırakmak zorunda kaldık. Bu süre içerisinde yazılan yüz binlerce esere ulaÅŸabilmenin tek yolu Osmanlıcanın öÄŸrenilmesinden geçiyor" dedi.
Türkiye'de her kütüphanede mutlaka bir Osmanlıca eserin bulunacağına iÅŸaret eden Ağırakça, bu eserlerden öÄŸrencilerin mahrum kaldığını savundu.
Ağırakça, öÄŸrencilerin ancak 1928 yılından itibaren yazılan eserleri okuyabildiÄŸine dikkati çekerek, ÅŸöyle dedi:
"AraÅŸtırmaları çok köklü ilmi ve akademik tarihle bir irtibat kurmak suretiyle yapabilmenin tek yolu bu harflerin öÄŸrenilmesidir. Aksi takdirde bu neslin kültürü 1928'den 2014 yılına kadar ki kısa bir süreçtir. Bizim tarihimiz bundan ibaret deÄŸil. Osmanlıca alfabesini iyice öÄŸrenmeden ilmi hayatımızı tarihle irtibatlandırarak zenginleÅŸtiremeyiz. Bu ilmi hayatı zenginleÅŸtirmenin tek yolu Osmanlıca Türkçesiyle yazı yazmayı öÄŸrenmek. Bu da birkaç haftada öÄŸrenilebilir."
"ALFABE BÄ°R TOPLUMU Ä°LERÄ° GÖTÜRÜR"
Kullanılan alfabenin bir toplumu ileri götürdüÄŸü ya da geri bıraktığını söylemenin akıl karı olmadığını aktaran Ağırakça, ÅŸunları kaydetti:
"Bir toplumu dünyanın en ileri teknolojisine sahip olan Japonya'nın kullandığı harfler, Çin'in kullandığı harfler ve onlara yakın olan diÄŸer ülkelerin kullandığı harfler çok zor ve kullanılması gayet çetrefilli. 2 bin harften oluÅŸan bir alfabe bugün Çin'de kullanılıyor. Bugün Çin'in ulaÅŸtığı nokta harflerinin ileriye veya geriye götürmesiyle asla baÄŸdaÅŸlaÅŸtırılamaz. EÄŸer böyle bir ÅŸey olsaydı Çin'in ve Japonya'nın ulaÅŸmış olduÄŸu teknolojik düzey harflerinden dolayı çok daha geride olmalarını gerektiren bir durum olurdu."
"OSMANLICA 10 DAKÄ°KADA ÖÄžRENÄ°LÄ°R"
Ağırakça, Osmanlıca'nın son derece basit bir alfabe olduÄŸunu ve bu alfabeyi çok rahatlıkla 10 dakika içerisinde öÄŸretebileceklerini söyledi.
Yorum Yazın