ABDnin Ortadoğu Özel Temsilcisi Mitchell: Gazze konusunda Türkiyenin liderliğini bekliyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABDnin Ortadoğu Özel Temsilcisi Mitchell: Gazze konusunda Türkiyenin liderliğini bekliyoruz
Özel temsilci, ikinci bölge turu kapsamında önceki gün Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile başladığı temaslarına dün Başbakan Erdoğan'la görüşerek devam etti.

Özel temsilci, ikinci bölge turu kapsamında önceki gün Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile başladığı temaslarına dün Başbakan Erdoğan'la görüşerek devam etti. Gül'e 'Ortadoğu'da Türkiye'nin görüşlerine ihtiyaçları olduğunu' aktaran Mitchell, bu düşüncelerini, Başbakanlık'ta 45 dakika görüştüğü Erdoğan'a da iletti. Amerikalı diplomat, "Türkiye, ABD'nin çok önemli bir müttefiki ve Ortadoğu'da barış ve güvenlik için önemli bir güçtür." diye konuştu. Ankara'nın, Mısır'daki 'Gazze toplantısına' katılacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Mitchell, şunları kaydetti: "Gazze'de insanî ihtiyaçların karşılanmasında ve barış çabalarını sürdürürken Türkiye'nin göstereceği liderliğini dört gözle bekliyoruz."

Edinilen bilgiye göre görüşmede özellikle Filistin meselesi gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, Hamas'ı dışlayan bir çözümün gerçekçi olmayacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan, Gazze'de 50 bin Filistinli ailenin çadırlarda yaşadığını hatırlatarak, "Bunların bir an önce asgari yaşam standartlarına kavuşturulmasını istiyoruz. Bizim girişimlerimiz insani duyarlılıktan kaynaklanıyor. Aynı şeyi Gürcistan'da yaptık." ifadelerini kullandı. Hamas'ı dışlayan çözümün gerçekçi olmayacağını ısrarla vurgulayan Başbakan Erdoğan, "seçimleri kazandıktan sonra Hamas'a barış sürecine katkıda bulunması için Türkiye'nin sürekli telkinde bulunduğunu ve bu telkinler sonrasında Hamas'ta olumlu değişimler gözlendiğini" dile getirdi. Erdoğan, daha önce Oslo'da yürütülen barış görüşmelerini tanıması gerektiğinin Hamas'a iletildiğini belirterek, "Devlet politikalarında süreklilik önemli. Bu sürekliliği de hesaba katmasını Hamas'a sürekli telkin ediyoruz." diye ekledi.

Özel Temsilci Mitchell, Başbakan Erdoğan'a, "Gazetelerde bana atfen bir şeyler duyarsanız doğrudan lütfen beni arayın. Yanlış bir şey çıkarsa beni arayın." ifadesini kullanırken, Erdoğan da "Yanlış şeyler çıkabilir ama bunların kaynağının siz olmadığını biliyoruz." cevabını verdi. Erdoğan, George Mitchell'ın İrlanda'daki çabalarını överek, gösterdiği başarının bölge barışı için de umut kaynağı olduğunu söyledi.

Clinton, martta Türkiye'ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın mart ayında Türkiye'ye gelebileceği öğrenildi. Bu, Hillary Clinton'ın dışişleri bakanı sıfatı ile ilk ziyareti olacak. Clinton ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan mart başında Mısır'da düzenlenecek Gazze konferasında da bir araya gelecek. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathryn Schalow ise ziyareti doğrulamadı ancak "Bakan Clinton'un, Türkiye'yi ziyaret etmeyi dört gözle beklediğini biliyorum." dedi.

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bagajlar yolculara hava yastığı olduÖnceki Haber

Bagajlar yolculara hava yastığı oldu

Aydın Doğana, Demirel güvencesiSonraki Haber

Aydın Doğana, Demirel güvencesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar