ABD yolunda Rumlara rest: Akdenizde sondaja başlıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD yolunda Rumlara rest: Akdenizde sondaja başlıyoruz
Dün Ankara'dan ABD'ye hareketinden önce havaalanında konuşan Erdoğan, "Daha önce ifade ettiğim gibi, biz de şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bu adımı atmış vaziyetteyiz ve çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta içerisinde olması da mümkündür, münhasır ekonomik bölgemiz içerisinde bu çalışmaları başlatacağız.

Dün Ankara'dan ABD'ye hareketinden önce havaalanında konuşan Erdoğan, "Daha önce ifade ettiğim gibi, biz de şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bu adımı atmış vaziyetteyiz ve çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta içerisinde olması da mümkündür, münhasır ekonomik bölgemiz içerisinde bu çalışmaları başlatacağız." diye konuştu. Rumların arama yaptığı bölgenin tartışmalı olduğunu ve bu bölgede böyle bir adım atılmasının yanlışlığını daha önce Rum tarafına ilettiklerini söyleyen Başbakan, Güney Kıbrıs'ın, İsrail'in hatta Yunanistan'ın kendi adına münhasır ekonomik bölge ilan ederek çalışmalara başladığını ifade etti. Bu konuda Türkiye'nin tutumunu açıklayan Başbakan, "Münhasır ekonomik bölge olarak ilan ettikleri bölgeye yönelik de bizim farklı yaklaşım tarzlarımız var. Bu konuyla ilgili de askerî noktada gerek firkateynler, hücum botlarımızla gerekse bu noktada hava kuvvetlerimizin bölgede sürekli buraları takip etmeleri şeklinde..." sözleriyle Türkiye'nin hassasiyetlerinin altını çizdi. Enerji Bakanı Yıldız da, dün Diplomasi Muhabirleri Derneği üyelerini kabulünde Türkiye'nin KKTC ile imzalayacağı kıta sahanlığı anlaşmasının hazır olduğunu anlatarak, bir hafta içinde petrol aramalarının başlatılacağını, sismik arama gemisine donanmanın da refakat edebileceğini bildirdi. Rumların tavrını 'provokasyon' olarak değerlendiren Yıldız, hareketin uluslararası hukuka da aykırı olduğunu ifade etti.

Doğu Akdeniz'de tırmanan gerginlik AB'yi de rahatsız etti. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic Kıbrıs'ta tarafların BM önderliğinde yoğunlaştırılmış müzakerelerde anlaştığını hatırlatarak, "Kapsamlı çözüme odaklanıldığını görmek istiyoruz." dedi. Kocijancic, taraflardan teenniyle hareket ederek Kıbrıs müzakerelerinin başarıyla sonuçlanmasına yardımcı olmalarını istedi.

Temmuz ayı başında Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi Doğu Akdeniz'in "münhasır ekonomik bölge" ilan ettiği parçası üzerinde tek taraflı petrol ve doğalgaz aramaları yapacağını duyurmuştu. Kıbrıs'ın statüsü kesinleşmeden böyle bir girişim yapılmasına şiddetle karşı çıkan Ankara, Rumları engellemek için her türlü tedbire başvuracağını açıklamıştı.

Radar üssü Türkiye'nin ihtiyacı olamaz mı?

Türkiye'ye kurulacak NATO radar üssü ile ilgili sorulara da cevap veren Erdoğan, üssün İsrail'i koruma amaçlı olduğu iddialarını yalanladı. İsrail'in NATO üyesi bir ülke olmadığını belirten Erdoğan, geçmişte olsa Rusya'ya yönelikti diyecek olanların şimdi de İran'a yönelik dediğinden söz ederken şöyle konuştu: "Farklı olarak düşünmek de mümkündür. Türkiye için de aynı şey değerlendirilemez mi? Türkiye'nin ihtiyacı olabileceğini niye düşünmüyorlar?" Erdoğan, Kürecik'te kurulacak olanın füze kalkanı değil, radar üssü olduğunun da altını çizdi.

Obama'ya Filistin tutanaklarını götüreceğim

New York'ta ABD Başkanı ile yapacağı görüşmeye Obama'nın Filistin konusunda daha önce yaptığı konuşmaların tutanaklarını götüreceğini söyleyen Erdoğan, "ABD hep iki devletli bir yapıyı savunmuşken, hatta geçen yıl Obama konuşmasında Filistin devletini bu sıralarda göreceksiniz' demişken, şimdiki tutumu anlamakta zorlanıyoruz. Geçtiğimiz yılın tutanağını onlara sunacağız. Böyle bir tutanak var, neyle izah edeceksiniz? Ne değişti?" sorularını yönelteceğini söyledi. BM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada olumlu söz veren ülkelerin sözlerinin arkasında durmaları halinde netice alınacağını belirten Erdoğan, Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in başvurusunu veto edeceğini açıklayan ABD'nin kararını gözden geçireceğini umduğunu ifade etti.  zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Somalinin en büyük hastanesi Türk doktorlara emanetÖnceki Haber

Somalinin en büyük hastanesi Türk doktor...

Abdullah Gül, Alman yetkililere rest çekti: Ya konuşmayı yaparım ya da Türkiyeye dönerimSonraki Haber

Abdullah Gül, Alman yetkililere rest çek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar