Abant Platformu duvarları yıktı, diyalog arayışı sürmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abant Platformu duvarları yıktı, diyalog arayışı sürmeli
İlk kez bir araya gelen taraflar diyaloğun mümkün kıldığı sıcaklığı yaşadı.

İlk kez bir araya gelen taraflar diyaloğun mümkün kıldığı sıcaklığı yaşadı. O kadar yıldan sonra ilk kez Türkiye'den insanların gelip kendileri ile oturduklarını söyleyen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Kültür Bakanı Falakaddin Kakeyi, "Şimdiye kadar Türk tarafından kimse gelip bizi dinlemedi. Bu toplantı bu yönüyle çok önemli. Bu diyaloğun devam etmesini istiyoruz. Çok önemli ve çok zaruri bir toplantıydı. Biz de Türkiye'ye gelip konuşmak istiyoruz." dedi. Erbil Valisi Nevzad Hadi ise konferansın önemli mesajlar verdiğini belirtti. İki günlük konferansın yerel halk tarafından çok ciddi bir şekilde takip edildiğini kaydeden Hadi sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplantı bana göre amacına ulaştı. Bazı duvarlar yıkıldı. Karşılıklı diyaloğun güzelliği ortaya konuldu. İki toplumun yakınlaşması, bir araya gelmesi çok önemliydi ve bu ilk kez gerçekleşti. Bu ortamın devam etmesi gerek. Biz de Türkiye'ye gelip benzer bir platformda derdimizi anlatmalıyız."

KDP Medya İlişkileri sorumlusu Sero Kadir, uzun yıllardır süregelen yanlışlıkların iki günlük konferans ile bitmesini kimsenin beklemediğini belirterek, "Bu konferans bir ilk olması yönüyle çok önemliydi. İnsanlar ilk kez bir araya geldi. Medya üzerinden verilen sert mesajlardan başka bir diyalog ortamı oluşmamıştı şimdiye kadar." derken KDP Dış İlişkiler sorumlusu Sefin Dizayi ise böyle bir toplantı için çok geç kalındığına, bunun bir başlangıç olduğuna dikkat çekti.

Erbil'deki konferansa Türkiye'den katılan yazar, gazeteci ve düşünürler de iki günlük platformdan iyi niyetlerle ayrıldı. Toplantıyı cesur bir başlangıç olarak niteleyen Andrew Finkel, "İyi konuşmacılar vardı. Bir başlangıç oldu. Kadınların az olması dikkat çeken bir nokta." dedi. Murat Belge ise, "Sadece Türkler ve Kürtler bir araya gelmedi. Türkiye'deki Kürtlerle Iraklı Kürtler de ilk kez karşılıklı bir araya gelme imkanı buldu." şeklinde konuştu. Yazar Leyla İpekçi, sınırın iki yakasındaki Kürtlerin gerek kendi hükümetleri ile gerek birbirleri ile olan ilişkilerini anlayabilmeleri açısından çok lezzetli bir toplantı olduğunu ifade etti.

Melik Duvaklı

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aday listesinde istediğini aldı, istifadan döndüÖnceki Haber

Aday listesinde istediğini aldı, istifad...

Elemeler başlıyor, Türkçe olimpiyatına 115 ülke katılacakSonraki Haber

Elemeler başlıyor, Türkçe olimpiyatına 1...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar