60 dakika provokasyon

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
60 dakika provokasyon
ABD, bir gün sonra, yani 4 Mart Perşembe günü sözde Ermeni "soykırımı" yasa tasarısını Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde oylayacak.
ABD, bir gün sonra, yani 4 Mart Perşembe günü sözde Ermeni "soykırımı" yasa tasarısını Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde oylayacak. Tasarı geçerse kararın yasaya dönüşmesi yolunda asıl kritik yer olan Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gidecek. Tasarının iki önemli nedenden ötürü geçeceği düşünülüyor. Bunlardan biri seçim kampanyasında "soykırımı" tanıma sözü veren "Demokrat" Obama, ikincisi ise geçmişte Türkiye'nin yanında yer alan ancak bu yıl, Gazze konusundaki tutumu yüzünden Ankara'ya tavır alıp çekimser kalan Yahudi lobisi. Tasarının geçmesini engellemek için hem Washington'a heyet gönderen Ankara hem de ABD'deki Türk toplumu çalışmalara hız verirken bir son dakika provokasyonu gerginlik çıkardı. Amerikan CBS televizyonunun "60 dakika" adlı ünlü programında Ermeni "soykırımının" varlığı ıspatlanmaya çalışılırken Nazilerin, gaz odalarını yaparken Osmanlı'dan ilham aldığı" öne sürüldü.

ERMENİ MEZARLIĞI İDDİASI

Türkiye'nin ve ABD'deki Türk toplumunun tepkisine yol açan programda akıl almaz iddialara yer verilirken Suriye'deki Deyr Ezzur'da, 1915 yılı olaylarına ilişkin "dünyadaki en büyük Ermeni mezarlığı olduğu ve burada halen kemikler çıktığı" ve "Yahudiler için Auschwitz neyse, Deyr Ezzur'un da Ermeniler için aynı anlamı ifade ettiği" öne sürüldü. Programda, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan bazı Ermenilerin yüzlerce mil "ölüm yürüyüşüne" zorlandığı ve "toplama kampına" götürüldüğü, "Osmanlı Türklerinin daha sonra Naziler tarafından benimsenen model geliştirdiği" iddia edildi.

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

Yaşanan gerginliğin ardından açıklama yapan Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verecek ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak 1915 olaylarına ilişkin tasarıyı reddetmesini beklediklerini bildirdi. Özügergin, asılsız "soykırım" iddialarına destek veren karar tasarısının Temsilciler Meclisi'nin komite gündemine alınmasını esefle karşıladıklarını söyleyerek, bunu da muhtelif düzeylerde ve makamlarda bulunan ABD'li yetkililere bildirdiklerini söyledi.

KİMSEYE FAYDASI YOK

Bu arada tasarı nedeniyle Washington'a gelen TBMM heyeti çalışmaları hakkında basına bilgi verdi. "Tasarının kabul edilmesi ne ABD'nin ne de Türkiye'nin çıkarlarına hizmet etmez" diyen TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan, böyle bir tasarının muhatabının meclisler olmaması gerektiğini kaydetti. Mercan bu ve benzeri tasarılara uzmanların yapacacağı arşiv çalışmaları ile uluslararası mahkemelerin karar vermesi gerektiğini ifade etti.

 

İsrail lobisi Ankara'dan intikam alacak

 

Güven mektubunu geçtiğimiz hafta Perşembe günü ABD Başkanı'na sunarak görevine resmen başlayan yeni Büyükelçi Namık Tan, Türk toplumuna ve Türkiye medyasının temsilcilerine 4 Mart Perşembe günü görüşülüp oylanacak olan "252 Sayılı Ermeni Soykırım Tasarısı" nedeniyle "Merhaba" diyemeden Washington'dan ayrılma tehlikesi ile karşı karşıya. Washington kulislerinde şu sıralar konuşulanlar 4 Mart günü gerçekleşecek olursa Büyükelçi Namık Tan, 5 Mart Cuma günü Türk Büyükelçiliği'nin önünde daha önce Nabi Şensoy'un yaptığı gibi "Hoşçakalın" demesi pekala mümkün görünüyor. Tasarı geçer diyenlerin en güçlü argümanları ise Türkiye-İsrail arasında son zamanlarda zirve yapmış olan gerginlik; dolayısıyla "Türkiye'yi cezalandırmak isteyen İsrail lobisi" ve İran'ın nükleer silahlanma konusunda Türkiye'nin izlediği ancak batının beğenmediği politikalar.

 

Tasarıyı silah olarak kullanacak

 

2007'deki tasarı Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nde Demokratların oyuyla kabul edilmişti. Ancak dönemin Başkanı Bush olmak üzere Washington'daki Cumhuriyetçi Beyaz Saray yönetimi tasarının Temsilciler Meclisi'ne gelmesine "ulusal çıkarlara" zarar vereceği gerekçesiyle engel olabildi ve Obama'nın başkan seçilmesiyle bu tasarı kadük oldu. Bugün Washington'da Obama liderliğinde Demokrat Parti işbaşında. Üstelik, kampanyası sırasında Ermeni lobilerine iktidara gelmesi durumunda "soykırım iddialarını tanıyacağını" vaadetmiş olan bir başkan Oval Ofis'te oturuyor. ABD iç dengeleri açısından Kasım'da Senato'nun üçte birini yenileyecek seçimlerin yapılacağını not ettikten sonra üzerinde durulan bir diğer nokta, Erivan'ın üzerine düşeni yaptığına inanan Washington yönetiminin tasarının komiteden geçmesine sessiz kalarak, her an Temsilciler Meclisi'ne getirebileceği bir unsur olarak protokolün TBMM'de imzalanmasını sağlamak için bir araç olarak kullanma arzusu gütmesi.

yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Simavda 4,4 büyüklüğünde depremÖnceki Haber

Simavda 4,4 büyüklüğünde deprem

Yargı mensubunu etkileme suçundan yargılanacakSonraki Haber

Yargı mensubunu etkileme suçundan yargıl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar