2017 YDS(Yabancı Dil Sınavı) sınavına girecek olan adaylar, başvuruların ne zaman başlayacağı ve nasıl yapılacağına ilişkin araştırmalara başladı. Başvuru süreciyle ilgili adayları ilgilendirecek önemli detaylar…
2017 Yabancı Dil Sınavı (YDS) Sonbahar Dönemi baÅŸvuru kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı. Bu sınava göre, akademik kariyerine yüksek lisans, doktora ile devam etmek isteyen adayların dil sınavından yeterli baÅŸarı düzeyinde bir puan alabilmeleri gerekiyor. Aynı zamanda özek sektörde çalışan bazı vatandaÅŸlar da dil puanından yüksek bir baÅŸarı düzeyi elde ederlerse, maaÅŸlarına ek olarak yabancı dil tazminatı alabiliyorlar. YDS(Yabancı Dil Sınavı), sonbahar ve bahar dönemi olmak üzere iki aÅŸamada gerçekleÅŸtiriliyor. 2 Nisan’da gerçekleÅŸtirilen bahar dönemi YDS sınavının ardından sonbahar dönemi sınavının tarihi de 17 Eylül 2017 olarak belirlendi.
2017 YDS BAÅžVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?
Adaylar YDS baÅŸvurusunu 26 Temmuz - 3 AÄŸustos 2017 tarihleri arasında yapabilecek. BaÅŸvurular ÖSYM'nin sayfasından yapılacak.
2017 YDS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
Adaylar 17 Eylül 2017 tarihinde sınava girecek.
Sınav saat 9.30’da baÅŸlayacak ve 150 dakika sürecek. Adaylar bu süre zarfında 80 soruyu çözmeye çalışacak. Sınav Almanca, Fransızca ve Ä°ngilizce testlerden oluÅŸacak.
YDS BAÅžVURULARI NASIL YAPILACAK?
ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr/ resmi internet adresinden yapılabilecek.
Buradan baÅŸvuru yapan adaylar ÖSYM'nin ödeme iÅŸlemleri bölümden 90 lira olan sınav ücretini ödemesi halinde baÅŸvuru kabul edilecek.
ÖSYM'nin sayfasından yapamayan adaylar ise T.C. Ziraat Bankası ATM ve Ä°nternet bankacılığı T. Halk Bankası tüm ÅŸubeler ve Ä°nternet bankacılığı, Akbank tüm ÅŸubeler ve Ä°nternet bankacılığı (KKTC’den baÅŸvuracak adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm ÅŸubeler ve Ä°nternet bankacılığı (KKTC’den baÅŸvuracak adaylar hariç) Türk Ekonomi Bankası tüm ÅŸubeler ve Ä°nternet bankacılığı, DenizBank tüm ÅŸubeler ve Ä°nternet bankacılığı (KKTC’den baÅŸvuracak adaylar hariç), tüm PTT Ä°ÅŸ Yerleri (KKTC’den baÅŸvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa) ile yapabilme imkanından yararlanabilecek.
YDS SINAVI Ä°ÇÄ°N BAÅžVURU KOÅžULLARI NELERDÄ°R?
->Sınava; kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleÅŸmeli olarak çalışan personel dâhil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman ErbaÅŸ Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı YükseköÄŸretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personel katılabilir.
->Ayrıca yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden YDS puanı istenen öÄŸrenciler ve diÄŸer adaylar da bu sınava katılabilir.
->Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik'in deÄŸiÅŸik 7. maddesi gereÄŸince, kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca yurt dışı teÅŸkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diÄŸer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.
->Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleÅŸmeli statüde çalışacak.
a)Mütercim veya tercümanların iÅŸe baÅŸlatılabilmeleri için diÄŸer ÅŸartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,
b)Çözümleyici ve programcıların ise iÅŸe baÅŸlatılabilmeleri için diÄŸer ÅŸartlar yanında Ä°ngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir.
->Bu nedenle, hâlen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluÅŸlarına baÅŸvuruda bulunmak isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.
->AraÅŸtırma görevlisi seçme ve atama iÅŸlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduÄŸundan, YükseköÄŸretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı kararı uyarınca lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öÄŸrenciler de bu sınava girebileceklerdir.
->YükseköÄŸretim Kurulu tarafından yurt dışında bir yükseköÄŸretim programını bitirenlerin diploma denklik iÅŸlemlerinde Yurtdışı YükseköÄŸretim Diplomaları Denklik YönetmeliÄŸi uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.
YDS SINAVINA KÄ°MLER GÄ°REBÄ°LÄ°R?
->Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
->Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
->Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öÄŸrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öÄŸrenimi görmek isteyenler.
->Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
->Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
->Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doÄŸrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
->Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.
NOT: Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öÄŸrencilerin, öÄŸrenimlerini sürdürmek istedikleri üniversite (enstitü) yetkilileri ile yüz yüze görüÅŸerek, yüksek lisans programları için üniversitenin (enstitünün) YDS sınav sonuçlarını kullanıp kullanmadığını ve eÄŸer kullanıyor ise, bunun ÅŸartlarını öÄŸrenmeleri gerekir.
www.haber7.com
Yorum Yazın