Her geçen gün Türkiye’de giriÅŸimciliÄŸi kolaylaÅŸtıran düzenlemeler yapılıyor. Devlet desteÄŸinin giderek artması, oluÅŸturulan strateji ve eylem planları, farkındalığın arttırılması, genç giriÅŸimcilere kuluçka merkezlerinin açılması, giriÅŸimcilik desteklerinde ön ödeme yapılması gibi birçok adım hayata geçirildi.
Tüm bunların arkasından, BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek’in kitle fonlaması konusunda, kanun çalışmalarının tamamlanmasına az kaldığını söylemesi büyük bir müjdeydi. Kitle fonlaması sayesinde, yatırımcılar giriÅŸimcilere, giriÅŸimciler yatırımcılara; internet sayesinde kolaylıkla ulaÅŸabilecek. Yatırımcılar için de büyük kar fırsatı doÄŸmuÅŸ olacak.
Bu tür destekler, elbette ki, Türkiye’deki giriÅŸimcilik ömrünün uzamasına ve bu ömrün saÄŸlıklı geçirmesine sebep olacak. Türkiye’de kurulan giriÅŸimlerin % 90’ının üzerindeki kesimi aynı yıl batmaktadır. Türkiye’de 2015 yılında 12.000 civarında ÅŸirket kapandı. Küçük Pazar payı, iÅŸ modelinin hatalı olması, kurulan ekibin yetersizliÄŸi, eksik sermaye bu nedenlerin bazıları olduÄŸu düÅŸünülürse, devlet desteklerinin ve yatırımcı desteklerinin ne kadar önemli olduÄŸu daha net anlaşılacaktır.
GiriÅŸimciliÄŸi desteklemenin bir baÅŸka aracı da hiç ÅŸüphesiz kitlesel bağışlardır. Türkiye’nin çok yeni olduÄŸu bu alanda, dünya oldukça ileridedir. Kitlesel fonlamanın dünyadaki hacmi 35 milyar dolara ulaÅŸtı. AraÅŸtırmalara göre, 2025’te 100 milyar dolara ulaÅŸacak. Kitlesel fonlama, ürüne yapılan bağış yoluyla olabileceÄŸi gibi, öz sermayeye yapılan fonlama olarak da hayata geçiyor. Türkiye, kitlesel fonlama konusunda henüz bir bebek dersek abartmış olmayız. Ülkemizde bu konuda çalışan sadece 10 adet platform var. Bazıları ödül karşılığı fonlama olarak da çalışıyor. Fonlama konusunda, SPK ve vergi mevzuatlarının yetersiz olması da bu sistemin eksik taraflarından biridir.
Bu yazımda giriÅŸimcilik alanındaki çeÅŸitli destekleri anlatmaya çalıştım. Bir baÅŸka yazıda bu destekleme ve fonların detaylarını ele alırken, bu giriÅŸimcilerin neden baÅŸarısız olduklarına da deÄŸineceÄŸim. Ayrı bir sektör haline gelen ve ülke ekonomisinin önemli bir saç ayağını oluÅŸturan giriÅŸimciliÄŸin daha iyi bir seviyeye gelmesini diliyor, tüm iÅŸ dünyasına huzurlu ve mutlu bir ay diliyorum.
Facebook Yorum
Yorum Yazın