Ahmet Tevfik DURMAZ

Ahmet Tevfik DURMAZ

Mail: yazarlar62@teknikelektrik.com

Sektörel Bazda Perakende Satışlarda Neler Oluyor

Bu yazımızda sizlere sektörel bazda perakende satış verilerini masaya yatıracağız. Böylece yurt içi satışların da durumunu görmüş olacağız.


Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,1 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %0,1 arttı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) aynı seviyede kaldı, otomotiv yakıtı satışları %0,3 azaldı. Görüldüğü gibi aylık bazda pek bir değişiklik yok.


Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde ise; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışlarının %1,8 azaldığını, elektrikli eşya ve mobilya satışlarının %0,9 arttığını, tekstil, giyim ve ayakkabı satışlarının %1,0 arttığını, tıbbi ürünler ve kozmetik satışlarının %0,7 azaldığını ve posta veya internet üzerinden satışların ise %3,6 arttığını görüyoruz.


Verilere göre sabit fiyatlarla 2015 yılının üzerinde ve yatay seyirde giden bir perakende satış hacmiyle karşı karşıyayız. 


Yıllık bazda baktığımızda; Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacminin 2016 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 arttığını görüyoruz. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %3,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %5,2, otomotiv yakıtı satışları %0,1 artmıştır.


Piyasada genel olarak sabit fiyatlar konuşulmaz. Hepimiz cari fiyatlarla durumumuzu gözden geçiririz. O yüzden firmamızı Türkiye İstatistik Kurumu verileriyle karşılaştırmak için cari fiyatlarla ne tür bir değişim olmuş ona bakıp kendi firmamızla bu verileri karşılaştırarak sektörde konumumuzda ne tür bir değişiklik olmuş onu görelim.


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %0,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %0,4 arttı, otomotiv yakıtı satışları %0,5 azaldı. Görüldüğü gibi son derece düşük oranlı artışlar bazen de aylık bazlı azalışlar var. 


Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %9,0 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %9,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %16,4 arttı, otomotiv yakıtı satışları %5,5 azaldı. 


Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %6,0 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %17,3 arttı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %8,4 arttı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %4,0 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %16,6 azaldı.


İşte bizler için önemli olan ve firmamızla karşılaştırmamız gereken veri de bu. Yıllık bazda Türkiye’de ve sektörümüzde cari fiyatlarla ne oldu, biz ne yaptık karşılaştırmasını yapmamız çok önemlidir. Örneğin yıllık bazda Türkiye’de gıda dışı satışlar yıllık bazda %16.4 artmışken firmanız aynı sektörde daha az ciro artışı sağlamış ise o zaman sektörde geriye gitmekte olduğunuzu fark edip gerekli tedbirleri almanız gerekiyor. Ya da daha iyi bir veriyle sektördeki sıralamadaki yerinizi yukarı çektiğinizi görmüş olursunuz. Bu arada piyasadaki ciro düşüşlerinin nakit ödemelerde sıkıntılar yaratabileceğini, tahsilatlarda aksamalar yaşanabileceğini de bir kenara not etmekte fayda var.

Saygılarımla,


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar