Kemal YAMANKARADENİZ

Kemal YAMANKARADENİZ

Mail: yazarlar29@teknikelektrik.com

“Patent, Yaptığımız Yeniliğe ve Bundan Dolayı Kazandığımız Haklara Aldığımız Bir Kimliktir”

Ülkemizde yüz binlerce sanayi kuruluşu bulunmasına rağmen yerli patent sayısının oldukça az olduğu görülmektedir. Türk Patent Enstitüsü de sanayicilerimizi patent müracaatı yapmaya özendirmek ve ülkemizin patent konusunda gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, yenilik yaparak rekabet yarışına katılanları ödüllendirmektedir.  Üretim kültürünün yerleşmiş olduğu ülkemizde yenilik kültürünün de aynı şekilde işlev görebilmesi açısından bu teşvik önem arz etmektedir.
 
Aynı zamanda TÜBİTAK ile Türk Patent Enstitüsü’nün imzalamış olduğu protokolle patent almak kolaylaştırılmış, patent için teşvik amaçlanmış ve ülkemizin gelişmiş ülkelerle aynı seviyeye gelmesi hedeflenmiş bulunmaktadır.

Sanayicilerimiz patentin önemini iyice kavradığı ve kâr elde etmek için bunu bir basamak olarak görebildiği takdirde bu hedef ülkemiz için gerçekleştirilmesi çok kolay olan bir hedef olacaktır.
 
Şirketlerin fiziki varlıklarından çok elindeki fikrî sermayesiyle ölçüldüğü günümüz ekonomisinde fikrî sermayenin gelecekte daha güçlü olabilmeyi sağlayacağı ve kârlılığı arttırmayı kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Bu noktada şirketlerin araştırma ve yenilik çalışmalarını destekleyecek ekipler kurması ve onlara yeni hedefler vermesi, gelişmiş ülkeler pazar yarışı yaparken bizim onları sadece seyretmememizi ve bu yarışta etkin olabilmemizi kolaylaştıracaktır.

Yenilik çalışmalarına başlamadan önce mutlaka patent araştırması yapılması gerekmektedir. Patentli ürün üretme kültürünü öncelikleri arasına almaları ve sadece araştırma-geliştirmenin yeterli olmadığını bilip buluşlarını patentle korumaları şirketlerin gelişmelerine büyük katkı sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da daha önce pek çok kez söylemiş olduğum gibi Türkiye’de alınan bir patentin tüm dünya için geçerli olmadığıdır.
 
Şirketler buluşlarını patentle koruma altına aldıkları zaman, buluşun avantajlarından yararlanıp rakiplerinin ticari faaliyetlerini kısıtlayabilmekte ve taklit halinde yasal yaptırımlar uygulanmasını talep edebilmektedir. Çünkü patent, buluşun sahibi olduğu anlamına gelmektedir ve onun tüm haklarını korumaktadır. Yaratıcılıkla da doğru orantıda olan patent, ülkelerin gelişmişliklerini ölçmede önemli bir yere sahiptir.

Emek, para ve zaman harcayarak ortaya konulan buluşların taklit edilmesini önleyebilmenin tek yolunun patent almaktan geçtiğini ve ancak bu sayede buluşu piyasaya içimiz rahat bir şekilde sürebileceğimizi unutmamamız gerekmektedir.
 
Saygılarımla
Güzel günler dileklerimle,

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar