Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

Organizasyon şeması, Önemi ve Faydaları

Organizasyon yapısını oluşturmak büyük olsun, küçük ve orta büyüklükte olsun şirketlerin faaliyetlerinin performansı açısından çok önemlidir. Organizasyon şeması, sağlıklı bir iç işleyiş için de hayati önemde bir konudur. Organizasyon şemasının özelliklerini ve şemayı oluşturmak ilgili bazı temel hususları bu yazımda belirteceğim.

• Organizasyon şeması, iş akışına göre, şirketin nasıl yapılandığını gösteren,  departmanların ve sorumluların birbiriyle ilişkisini ve fonksiyonlarını gösteren tablodur.  

 

• Şema oluşturulurken, öncelikle şu anki mevcut durum değil, kurumun hedefleri göz önüne alınması gerekir. Şu an boş olan ama ileride doldurulması gereken tüm pozisyonlar detayları ile şemada belirtilmelidir. Uzun vadeli bir büyüme stratejisi ve vizyonuna göre hazırlanmalıdır.

 

• Hiç kimseyi küstürmemek için, şemalara eklemeler, çıkarmalar yapılarak, garabet bir hale sokulmamalıdır. Organizasyon şemaları; kişilere göre değil, hedeflere, stratejilere, iş süreçlerine, kurum vizyonuna ve misyonuna uygun olarak hazırlanmalıdır. Bunun için de, süreçlerin, stratejilerinin iyi tahlil edilmesi gerekmektedir.

 

• Organizasyon şemasının en önemli faydalarından biri de, çalışanlarına kariyer yollarını göstermesidir. Çalışanlar, terfi edecekleri pozisyonları şemada görebilmelidir. Şema oluşturulurken bu nokta göz ardı edilmemelidir. Ayrıca; çalışanlar organizasyon şemasına vasıtasıyla, kime karşı sorumlu olduklarını ve hangi konuda kimlerle işbirliği yapabileceklerini görebilmelidirler.

         

• Şemalar oluşturulurken, mutlaka verimlik ve ehillik göz önünde bulundurulmalı, adil ve etkin bir şema oluşturulmalıdır. Çalışana göre pozisyon değil; pozisyona göre doğru çalışan ilkesi benimsenmelidir.

 

• Oluşturulan şema, şirketin mevcut zafiyetlerini, iletişimsizliklerini, sıkıntılarını, verimsizliklerini yok etmeye hizmet etmelidir.

 

• Personelin görev tanımları da bu şemaya bağlı olarak oluşturulur. Görev tanımlarının belli olmadığı bir yapıda, şema tek başına bir işe yaramaz.

 

• Şema ve akabinde görev tanımları oluşturulurken, mutlaka herkes ile görüşülmeli ve personelin önerilerini değerlendirilmelidir.

 

• Personel hedeflerinin belirleme ve performans değerlendirmesi sistemi de, organizasyon şemasının ve buna bağlı görev tanımlarının üzerine bina edilmelidir.

 

Bir Kobi danışmanı olarak, işletme biliminde çok konuşulan bir konu olan organizasyon şemasının, temel esasları üzerinde durdum. Doğru yönetim ve yüksek performans için, kurumlar ve hedefler geliştikçe organizasyon şemalarının üzerinde düşünmenin bir zaruriyet olduğunu hatırlatır, mutlu, huzurlu ve kazançlı bir ay dilerim.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar