Ahmet Tevfik DURMAZ

Ahmet Tevfik DURMAZ

Mail: yazarlar62@teknikelektrik.com

Kur’an’ın Dili ve Kullandığı İfadeler

Her peygamberin içinden büyüdüÄŸü kavmin diliyle gönderilmesi esasına baÄŸlı olarak (Ä°brâhîm 14/4)  Kuran muhatap olduÄŸu toplumun dili ile inmiÅŸtir. (Nahl 16/103;  Åžuarâ 26/195). Bu açıdan Kuranın dili, Arap dilidir.  Mekkelilerin ve o bölgedeki insanların aÅŸina oldukları, günlük yaÅŸantılarında kullandıkları dilin kendisidir. Bu husus, mesajın muhataplarınca anlaşılması ve özümsenebilmesi için ÅŸarttır. Aksi takdirde muhatapların anlamadığı bir dil kullanılması, muhatapların mesajı reddetmesi için bir mazeret vesile olacağı gibi, anlaşılması ve özümsenebilmesi de mümkün olmayacaktı. Bu açıdan Ä°lahi mesaj, muhataplarının dilini kullanmış ve onların anlayabildiÄŸi üzere inmiÅŸtir. 

 “Kuranın ilk muhataplarını öncelediÄŸi gerçeÄŸi, Kuran ifadelerini tahlil ederken de mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir husustur. Bütün bunların farkında olmak bizi kuranın konuÅŸma tarzı hakkında fikir sahibi kılacak, onu bu yönüyle yakından tanımamıza imkân verecektir. Kuranla herhangi bir ÅŸekilde iliÅŸki kurmak isteyen okuyucu, araÅŸtırmacı veya müminin, Kuranla yüz yüze gelmezden evvel sahip olması gereken en önemli donanımlardan birisi de Kuranın nasıl konuÅŸtuÄŸunu, nasıl bir dil kullandığını ve ilahi mesajı nasıl ifade ettiÄŸini bilmekten geçer.

Ä°ÅŸte bu baÄŸlamda, Kuranın ifade özelliklerini tahlil ederken “Tarihsellik” ve “bütünlük” ilkelerinden yararlanmak durumundayız. Birinci ilke bize, Kuranın neden böyle bir ifade tarzı seçtiÄŸi ve ne demek istediÄŸi sorusunun cevabını 

ararken yardımcı olacaktır. Ä°kinci ilke ise, aynı/benzer ifadelerin kullandığı veya aynı fikri içeren Kuran pasajlarının farkında olmamızı saÄŸlayacak; böylece ilgilendiÄŸimiz pasaja, bir bütün olarak Kurana ters düÅŸebilecek anlamlar verme tehlikesini ortadan kaldıracaktır.

ÖrneÄŸin; Kur’anın ifadelerine biçim kazandıran en önemli etkenlerden birisi, Mekke müÅŸriklerinin dünya görüÅŸleridir. Allahsız olmayan ama Allah fikrinin hiçbir fonksiyon icra etmediÄŸi müÅŸrik dünya görüÅŸü karşısında Kuranın Allah fikrini çok yoÄŸun bir biçimde vurguladığını görüyoruz. Kuranın anlatılışında bütün olayların gerisinde mutlak irade ve güç sahibi Allah vardır. Makro ve mikro boyutuyla, fizik âlemin bütün olaylarında fail güç odur. Yıldızları sevk ve idare eden O olduÄŸu gibi (Araf/54, Nahl/12) ; spermanın teÅŸekkülünden, yumurta hücresiyle birleÅŸip yeni bir yaratığa dönüÅŸmesine kadar geçen bütün safhalarda (Mümin ün/12-14) yine O vardır. Tarih alanında da durum bundan farklı deÄŸildir. Toplumları varlık sahnesinden çıkaran, Halden hale geçiren ve nihayet yok eden Odur (Enam/6, Araf/137, Duhan/28).

Allah merkezli üslup neticesinde, Kuranda Allah, -ilk muhataplar nezdinde- iktidarın timsali olan bir krala (melik) benzetilmektedir. Kuranın karşı karşıya bulunduÄŸu tarihsel durumun gerekli kıldığı bu üslup kullanılırken seçilen motif bile, söz konusu tarihsel etkinin izlerini taşımaktadır. Kuranı bütünüyle gözden geçirdiÄŸimizde, onda bu benzetmenin bütün unsurlarını buluruz: O meliktir (Taha/114, HaÅŸr/23, tahtı vardır (Araf/54, yunus/3), mülkünde ortağı yoktur. (Ä°sra/111, Furkan/2), kendisine mutlak itaat eden görevlileri vardır.(hicr/13, Ä°sra/77), evreni bu görevlileri aracılığıyla ve verdiÄŸi emirlerle yönetmektedir.

Böylelikle Kuranın ifade özelliklerinin tahliline girmiÅŸ bulunuyoruz. Bütün kutsal kitaplara ve dinsel metinlere özgü bir ifade tarzı olarak kabul edilen bu “Allah-merkezli” üslup, Kuranın en karakteristik ifade özelliÄŸidir. Bu hiçbir ÅŸekilde kullanılan dile ait bir özellik olmayıp tamamen metnin veya konuÅŸanın seçmiÅŸ olduÄŸu bir tarzdır.(1)

Her dini metin gibi kuran da ilk muhataplarına kendi dilleriyle, kendi gelenekleriyle ve onların dünya görüÅŸleriyle hitap eder. ÖrneÄŸin: EÄŸer Kuran, tesadüfen bile olsa yeryüzünün güneÅŸin etrafında dönüyor olduÄŸunu söylemiÅŸ olsaydı, bu o zaman ki Araplar 

için inanılmaz bir ÅŸey olacaktı ve düÅŸmanlarına Kuranı reddetmek için ekstra bir gerekçe sunacaktı. Bunun yerine oldukça açık ifadelerle Allahın yaydıkça yaydığı (79/27-33) düz bir yeryüzünden bahsedilir. Bunu ifade etmek için birkaç farklı Arapça kelime kullanılmaktadır: ancak bunların hepsi, kuÅŸkusuz yeryüzünün düz olduÄŸuna dair özel bir vurgu taşımamasına raÄŸmen, ilk iÅŸitenler tarafından yeryüzünün düz olduÄŸu ÅŸeklindeki kendi inançlarına uygun olarak yorumlandı.

Çünkü hiç kimse yeryüzünün baÅŸka türlü olabileceÄŸini düÅŸünemiyordu bile. Gökyüzü arzın üzerinde bir çatı olarak düÅŸünülmektedir. Kimi zaman göÄŸün muhtemelen taÅŸlardan bina edildiÄŸi söylenmektedir: ancak daÄŸlardan çadır direÄŸi olarak bahseden bir ayet var ki bu da muhtemelen göÄŸün bedevi çadırı olarak düÅŸünüldüÄŸünü çaÄŸrıştırmaktadır. Yine aynı ÅŸekilde çöldeki en büyük vasıta olan devenin yaratılışına da dikkat çekmesi de sürpriz deÄŸildir. (88/1720) Yine Arapların çölde yaÅŸamları nedeniyle, altından ırmaklar akan cennetlerden bahsetmesi de sürpriz deÄŸildir.

Tüm bunlarda, bilinen tabiat olaylarından ustalıkla nasıl dini sonuçlar çıkarıldığına özellikle dikkat edilmelidir. Arabistan koÅŸullarında aylar boyu hiç yaÄŸmur düÅŸmemiÅŸ “ölü” toprağın yaÄŸmurla beraber yeniden canlanması, insanoÄŸlunun da öldükten sonra dirileceÄŸi konusunda özellikle güçlü bir delildir. Yine örneÄŸin; Kuran, kasabaların yerle bir olmasını, orada oturanların peygamberlerini inkâr nedenine baÄŸlanmaktadır. Birçok ayette kâfirler yeryüzünde seyahate ve önceki kâfirlerin sonunu görmeye davet edilir. (30/9, 6/11). Böylelikle harabelere aÅŸinalık, dini bir gerekçeye hizmet etmek için kullanılır.

Yine bu konu ile ilgili; dini alana transfer edilen ticari terimlerin sayısı dikkate deÄŸerdir. KiÅŸilerin fiilleri bir kitaba yazılmaktadır. Hüküm, hesap vermedir; Herkes kendi hesabını alır; mizan (terazi) kurulur ve insanların fiilleri tartılır; her nefis yaptığı fiillerine karşılık rehnedilmiÅŸtir, bir ÅŸahsın eylemleri tasvip görürse, ödülünü veya karşılığını alır; Peygamberin davasını desteklemek (Allaha) ödünç vermektir. (24/36,37, 62/11) ,    (2).   Kuranın olgulara anlam verici bu ifade tarzı, karakteristik özelliklerinden bir tanesidir.

“ Mesaj, muhataplarının dünyasına, her ÅŸeyin merkezinde Allah fikrinin yer aldığı dindar bir dünya görüÅŸü sokar. Kuran, muhataplarına bu Allah merkezli dünya görüÅŸünü verirken antropomorfik bir dil kullanmıştır. Bu gerek beÅŸeri bir dil kullanılıyor olmanın, gerekse muhatapların insanlar olmasının doÄŸal bir sonucu olarak düÅŸünülebilir. Ancak Kuranın böyle bir üslup kullanılmasının bunun ötesinde bir sebebi vardır ki o da Kuranın hedefidir. Konumuz çerçevesinde bu ifade özelliÄŸini tahlil edecek olursak, Kuranın Allahı bizzat tarihin içine soktuÄŸunu görürüz. Bu demektir ki Allah bütün olayların dışında, hakem veya seyirci deÄŸildir, bizzat olayların içinde yaÅŸayan bir taraftır. Böylelikle tarih de bir anlam kazanmaktadır. Artik tarih kuru bir yasallıktan ibaret deÄŸildir. Ä°nsanın olumsuz davranışlarının doÄŸurduÄŸu olumsuzluklar sadece birer zorunlu sonuç deÄŸil, Allahın bu olumsuz davranışlara karşı verdiÄŸi birer cevap, birer karşı tavırdır. Aynı durum ters yönde de vakidir.

Kuran ifadelerinin gerçekten neyi anlatmak istediklerini doÄŸru anlayabilmek için, bu ifadelerin müÅŸtereken oluÅŸturdukları tablo hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Zira Kurandaki Allah ve tarih fikri bu bütünlük içerisinde bir anlam kazanmaktadır. Kuran Allahı tarihin içerisine yerleÅŸtirirken ÅŸöyle bir senaryo canlandırmaktadır: Allah ezelde tarih içerisinde nasıl davranacağını belirlemiÅŸ 

(irade, hüküm) ve bu davranış tarzını (sünnetullah) deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸine dair söz vermiÅŸtir. Tarihin baÅŸlangıcından beri Allah deÄŸiÅŸmez bir tavır sergilemektedir ve bu davranışında ileride de bir deÄŸiÅŸiklik olmayacaktır.

Tabiatıyla Kuran ahlaki ve eÄŸitsel hedefler taşıyan Allah merkezli bir tarih anlayışını tarihçilerin ifade biçimlerini kullanarak veremezdi. Bu yüzden, mesela Kuranda kronolojik sıraya önem verilmemesi doÄŸaldır. Muhatap, bir pasajın ne söylemek istediÄŸini anlamak için, tarihten verilen örneÄŸin, vahiy ortamıyla iliÅŸkili olduÄŸunu bilmelidir. Kuranın vakanüvislik yapmak gibi bir niyeti yoktur. Onun amacı tarihte cereyan etmiÅŸ bir olayı hatırlatmaktır. Dolayısıyla anlatılan olayın detaylarına inilmemesi de doÄŸaldır; çünkü dikkat çekilmek istenen ÅŸey bizzat olayın kendisidir, hadisenin oluÅŸum biçimi, kahramanları, v.s deÄŸil. Bu yüzden Kuran hatırlattığı olayları baÅŸtan sona tam olarak anlatma konusunda da hassasiyet göstermemiÅŸtir. BilindiÄŸi gibi müfessirler Kuranda temas edilen tarihi olayların büyük bölümünü, Kitabı Mukaddes kaynaklı Ehli Kitap tarih kültürünün yardımıyla tamamlamaktadır.

Dolayısıyla Kullandığı dilin, -en azından teknik anlamda- bilimsel bir dil olmadığını belirtmek gerekir. Onun ifadeleri olayları bilimsel olarak betimlemeyi hedeflememektedir. Bu bakımdan Kuranda kullanılan dilin “ tasvir edici” deÄŸil, “anlam verici” bir dil olduÄŸunu söyleyebiliriz. Kuran hemen her ÅŸeyi dinsel alana çekmekte ve anlam yüklemektedir. Kuranın ifade biçimiyle yaÄŸmurun oluÅŸumu ile ilgili olarak bilime aykırı bir açıklama getirmemektedir. Esasen kuranın bilimsel dili kullanmadığı gerçeÄŸi göz önünde bulundurulursa, onun ifadelerinin bilimsel verilere uygunluÄŸu veya aykırılığı sorusunun ne denli yanlış olduÄŸu görülecektir.  YaÄŸmur örneÄŸine devam etmek gerekirse, yaÄŸmur Kuran açısından, hiçbir zaman buharlaÅŸan suyun soÄŸuk hava tabakasına çarpıp yeryüzüne geri dönmesinden ibaret kuru bir fizik olayından ibaret deÄŸildir. YaÄŸmur, Kuran açısından – yeryüzünün ve yeryüzü halkının ona olan ihtiyaçları düÅŸünüldüÄŸünde – yaÄŸmurun oluÅŸumuna imkân veren bir düzen kuran Allahın bütün canlılara bir armaÄŸanıdır. (Araf/57, Furkan/48, Neml/63, Rum/46, Åžura/28, v.b) . YaÄŸmurun fiziksel oluÅŸumu konusunda bilgili olsun veya olmasın, Kuran yaÄŸmur olayını müÅŸahede eden muhataptan da bu bakışçısını beklemektedir.

Aynı durum, Kuran tarihten söz ederken de geçerlidir. Kuranın tarihi ele alışında en çok ağırlık verilen konu – ilk hitap çevresinin sürekli olarak yok oluÅŸla tehdit edilmesine baÄŸlı olarak- helak olgusu ve toplumsal çöküÅŸü hazırlayan faktörlerdir. Kuran bu faktörlere iÅŸaret ederken hadiseyi tamamen dinsel bir anlam örgüsü içerisinde ele almaktadır. Mesela iktisadi bir ahlaksızlık olan israf, Kuranın kullanılışında aynı zamanda günahtır, müsrifler ÅŸeytanların kardeÅŸleridirler ve Allah israf edenleri sevmez. Öte yandan Allahın gönderdiÄŸi mesajı yalanlamak (tekzip), aynı zamanda bir ahlaksızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü Kurana göre risalet haktır ve hakikati yalan saymak ahlaken olumsuz bir davranıştır. Küfür ve iman da dini niteliklerinin yanında ahlaki deÄŸeri de haizdirler. Kuranın dini – 

ahlaki terimleri kullanırken sergilediÄŸi bu bilinçli serbest tutumu, onun hemen tamamında gözlemleme imkânımız vardır.

Örnek vermek gerekirse; Ä°brahim’i ateÅŸin yakmaması, GüneÅŸin doÄŸup batması, insanların ulaşım/taşıma amacıyla gemi yapmaları/kullanmaları, hatta bir savaşın kazanılması veya kaybedilmesi gibi oluÅŸum biçimleri çok farklı olaylar arasında Kuran açısından hiçbir fark yoktur. Hepsi de Allahın emriyle gerçekleÅŸmektedir. Bu itibarla, herhangi bir olayın nasıl oluÅŸum gösterdiÄŸi konusunda Kuran ifadelerinden hareketle bilgi sahibi olmak mümkün deÄŸildir. Böyle bir soru daha çok Kuran dışı araÅŸtırmalara mütevakkıf bir konudur. Özetlemek gerekirse; Kuranda hâkim olan bu ve benzeri ifade özelliklerini göz önünde bulundurmadan bırakınız olguyu, bizzat Kuran metnini bile doÄŸru anlayamayız.” (3)

Mesajın bu ifade özellikleri ÅŸüphesiz ki mesajın, birincil muhatapların zihinlerinde net olarak anlaşılması ve özümsenebilmesi içindir. Bizler –ikincil muhataplar- için ise mesajın doÄŸru bir ÅŸekilde anlaşılması için, mesajın birincil muhataplara yönelik kullandığı dillin bilinmesi ÅŸarttır. Ancak bu ÅŸekilde mesajın, asıl amacını anlayabilir, olaylara yaklaşımını doÄŸru bir ÅŸekilde algılayarak gerekli çıkarımlarda bulunabiliriz.

Allah’ü Teala iki cihanda cümlemizi aziz ve bahtiyar eylesin, ayaklarımızı Ä°slam üzere sabit kilsin. Cennetiyle, cemaliyle müÅŸerref eylesin. Ramazan ayınız mübarek olsun

Kaynak;

1-Kuran Sempozyumu / Dr. Ömer özsoy/Bilgi Vakfı yy.

2-Hz. Muhammedin Mekkesi/W.Montgomery Watt/Bilgi Vakfı yy.

3-Kuran Sempozyumu / Dr. Ömer özsoy/Bilgi Vakfı yy.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

casibom-Nerobet-escort bayan-nerobet-Nerobet-atak�y escort-mecidiyek�y escort-goldenautumncare.com-smartcoachingclasses.com-manikaranestates.com-houseofmasaba.net-discounttobaccocorner.com-fps-group.net-prathamabank.org-Nerobet-muirdata.com-Tokyobet-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar